USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Böbrek ve karaciğer nakli konusunda uzman doktorlar İstanbul'da bir araya geldi

İtalyan Dr. Franco Citterio, Avrupa'da kadavradan organ naklinin daha fazla olduğunu belirterek, "Türkiye'de çok sayıda canlı donör bulunuyor fakat kadavra donörler daha az" dedi.

Böbrek ve karaciğer nakli konusunda uzman doktorlar İstanbul'da bir araya geldi
24-09-2016 14:17
Google News

Böbrek ve karaciğer nakli konusunda uzman Türk ve yabancı doktorlar İstanbul'da bir araya geldi. İstanbul The Marmara Pera Otel'de yapılan ilk toplantıya, alanında uzman çok sayıda doktor katıldı. Burada organ nakillerinde ülkelerin durumu, organ nakli ile ilgili yapılan çalışmalar ve nakil edilen organın hasta tarafından daha uzun yıllar kullanılabilmesi için piyasaya verilen yeni tedavi alternatifleri konuşuldu. Organ bağışı için özellikle genç yaşta eğitim verilmesi vurgulandı. Karaciğer ve böbrek nakli konusunda önemli bilgilerin paylaşıldığı toplantılar Türkiye'nin değişik illerinde devam edecek.

Toplantıya katılan İtalyan Dr. Franco Citterio, ''Türkiye'nin organ nakillerinde iyi durumda olduğunu görüyorum. Mükemmel hastane ve hekimleriniz var. Yılda 4 binden fazla organ nakli gerçekleştiriyor. Bu da Avrupa ortalaması civarında. Tabii ki gelişmek için imkanlar mevcut'' dedi. Dünyada organ naklindeki engellere değinen Dr. Citterio, ''Bunu 3'e ayırabiliriz. Birincisi, ihtiyacı olan herkese organ bulunamıyor. Bazı hastalar organ nakli olmadan hayatını kaybediyor. İkincisi, hastaların şunu çok iyi bilmesi lazım; hekimin verdiği ilaçlar zamanında ve doğru şekilde kullanılmadır. Üçüncüsü, organ naklindeki araştırmalar ilerletilmelidir ve yeni gelişmeler sağlanmalıdır'' dedi.

''Türkiye'de kadavradan az, canlıdan çok organ nakli yapılıyor''
Donör sayısının arttırılması konusunda atılan adımları değerlendiren Dr. Citterio, ''Dünyada ve Türkiye çok önemli iki fark var. Türkiye'de çok sayıda canlı donör bulunuyor ve kadavra donörler daha az. Bizde tam tersi, kadavradan daha fazla, canlıdan donörler daha az. Donör sayısını arttırmak için iletişim çok önemli. Arkasından da eğitim çok önemli. Genç insanların eğitilmesi lazım. Hatta okullarda bu eğitimin verilmesi lazım. Organ nakli nasıl yapılır? Gerekleri nelerdir? Bunların genç yaşta eğitimle topluma anlatılması lazım'' diye konuştu.

Organ nakli olmuş hastaların hekimlerine güvenmeleri gerektiğini altını çizen Dr. Citterio,''Organ naklinin kendi sorunlarının çözümü olarak görmesi gerekiyor. Eğer ailelerinin donör olma imkanı varsa, bunun bir hayat kurtardığını, her şeyden önemli olduğunu bilmeleri gerekiyor'' dedi.

''Organ nakli için eğitim çok önemli''
Bildiğim kadarıyla Türkiye'nin organ nakillerindeki performansı hem karaciğer hem de böbrek nakillerinde canlı donörler açısında çok iyi diyen Çek Dr. PavelTrunecka,''Organ nakillerinden en önemli konularından birisi, kadavradan yapılan organ naklidir. Sayıyı arttırmak çok önemli. Türkiye'de bu konuya el atılmasını tavsiye ederim. Donör sayısının arttırılması için hem yerel düzeyde hem de hükümet düzeyinde yapılabilecek çok şey var. Bizim bir deyişimiz var ülkemizde, ''Organlarını cennete götürmeyin, burada onlara ihtiyacı olan insanlar var'' deriz. Eğitim çok önemli. Çocukluktan itibaren eğitim başlaması lazım. Yasa değişiklikleri gerekebilir. Yoğun şekilde kendi bölgenizde çalışmanız lazım. Organ nakli çok önemli bir konu. Erkenden eğitime başlamanız lazım. Eğitimle yola çıkmak lazım. İyi bir şey olduğunu anlatmak lazım. Hayatı uzatabileceğini ve hayat kurtarabileceğini anlatmak gerekir. Kadavra ve canlı donörlerden organ naklinin önemini anlatmak gerekir'' şeklinde konuştu.

Böbrek ve karaciğer nakli açısından Türkiye'nin geldiği durumun inanılmaz olduğunu belirten Florance Nightingale Organ Nakli Merkezi'nden Doç. Dr. Murat Dayangaç, ''Türkiye, 2010 yılından beri organ naklinde dünya ortalamaları üzerinde çıktı. En önemli etken canlı veriden ulaştığımızbaşarıdır. Dünya genelinde en önemli engel ihtiyacı karşılayacak organ sayısı bulunamamasıdır. Her ülke kendi şartlarına göre farklı çözümleri üretiyor. Türkiye canlı vericide ileri giderek büyük adım attı. Kadavradan organ naklinde gerideyiz. Her geçen yıl performans artıyor. Milyon başına 4'den 6'nın üzerine çıktı. Bizim için iyi bir haber'' diye konuştu.

''Sağlık Bakanlığı 2000 yılından beri önemli adımlar atıyor''
Donörlerin artması için Sağlık Bakanlığı'nın 2000 yılından beri çok önemli adımlar attığı bilgisini veren Doç. Dr. Dayangaç,''Her yoğun bakım yatağı başında sertifikalı organ nakli koordinatörü koymak mükemmel fikirdi. Ancak tek başına bu alt yapıyı oluşturma yetmedi. İnsanların bilinç ve eğitimini arttırmak önemli. Ülkemizde bölgeler arasın çok büyük fark var.Organ bağışı, bazı bölgelerde Avrupa düzeyini yakalamışken bazı bölgelerde çok gerilerde kalıyor. İlerlememiz gerek en önemli alan, ölmüş vericiden bağışların arttırılması. Toplumsal yapımız bakımından canlı vericili bağış konusunda herkes çok istekli. İnsanların tanımadığı kişiler için bağış yapması çok önemli'' şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan doktorlardan olan Medicana İnternational Genel Cerrahi ve Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, "Nakil olan hastalar doktorlarını ve sağlık çalışanlarını iyi dinlesinler. Onlar ile iyi uyum içinde olsunlar. Ancak o zaman organ naklinde daha başarılı sonuçlar elde edilir. Kamuoyu organ nakli konusuna yüzünü dönsün ve haberdar olduğunu göstersin. Bu çok önemli. Organ nakli ekibini sayarken doktorlar ve hemşirelerin yanı sıra mutlaka basını da sayarım. Basının verdiği pozitif mesajların etkisi yüksek oluyor. Çok sayıda hasta olduğunu, onların can taşıdığını, bu insanların sağlığına kavuşmalarının çok önemli husus olduğunu bilinmesini ve bu yönde bütün insanların hassasiyet göstermelerini diliyorum'' diye konuştu.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ