Resmi ziyaretler kapsamında Türkiye’ye gelen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, mültecilerle ilgili çalışmaların kendisini çok etkilediğini söyledi.
İstanbul’da Başbakan Davutoğlu ile görüşen, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’yi Türkiye’den ayrılmadan önce basın toplantısı düzenledi. Atatürk Havalimanı VIP terminali toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısının konusu Türkiye’nin mülteciler ile ilgili çalışmaları oldu.“VERİMLİ TOPLANTILAR GEÇİRDİK”
Türkiye’ye ilk geldiğinde direkt Gaziantep’e gittiğini belirten Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Türkiye’de geçirdiği süre boyunca çok verimli toplantılar geçirdiğini ve mültecilerle ilgili çalışmalardan çok etkilendiğini dile getirdi. Konuşmasında Türkiye’nin 2,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmasına değinen Filippo Grandi şu ifadelere yer verdi:“MÜLTECİLER HER DEVLETİN SORUMLULUĞU”
“Türkiye’nin sadece Suriye’den 2,5 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapıyor olmasından çok etkilendim. Aynı zamanda diğer milletlerden 200 bin civarında sayısı daha fazla olabilir. Onlara da koruma sağladığı için müdahalenin kalitesinden çok etkilendi. Müdahalenin uygulanması konusunda birkaç şeyden çok fazla etkilendim. En önemlisi özellikle güvenlik konusunda çok karmaşık bir durum olmasına rağmen, her türlü zorluğa rağmen sınırların hala açık olması, hep açık olmasına ve bölgede Türkiye’de böyle sınırların açık olmasından dolayı çok etkilenmiş durumdayım. Tabiki sınırlar yönetiliyor. Bu her devletin sorumluluğu ama sınırlar şuan açık ve önümüzde de hep bu şekilde görmek istiyoruz”.“MÜLTECİLERİN TERÖR OLAYLARINA KARIŞMALARI GENELLEMEZ”
Filippo Grandi ayrıca, Sultanahmet saldırısını gerçekleştirenin bir mülteci olarak Türkiye’ye girdiği yönündeki soruya da cevap verdi. Yaşanan olayın olasılık dahilinde olduğunu ifade eden Grandi, insanlar ülkeye mülteciyim diyerek sığınma talebi ederek girebileceklerini söyledi. Türkiye’nin açık sınır politikasından yararlanıp ülkeye girenlerin daha sonra suça karışabildiklerine dikkat çeken Grandi, şunları söyledi:“Önemli olan bu tarz suçlara dahil olmuş kişilerin suç hukuku çerçevesinde gereğinin yapılmasıdır. Buda gerekli olduğu durumda olur. Tüm vatandaşlar gibi bir suça karışıyorsa bir kişi mültecilerin de var oldukları ülkeye karşı sorumlulukları vardır. Bu hukuk çerçevesinde cevap verilir.
Korkutucu olan şey ise bazı Avrupa ülkelerinde bugün görüyoruz. Bu durumu genellemektir. Bir iki ya da birkaç tane mültecinin maalesef büyük terör olaylarına ya da suça karışmış olmaları büyük mülteci toplumunun hepsinin genelleştirerek genel yargıyla aynı kesede yargılanması konusu asıl korkutucu olan sonuç olur. Mülteciler bir korkudan kaçan kişiler. Size korku vermeye gelen kişiler değil.”