USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Bizim sistemimizin güçlü olması lazım'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Herkes gelir geçer. Ama bizim sistemimizin güçlü olması lazım. Sitemin içinde güçler ayrılığı, denetleme, hesap verme olmalı ama sistem kardeşi kardeşe kırdıracak bir sistem olmamalı." dedi. - Anadolu Ajansı

'Bizim sistemimizin güçlü olması lazım'
29-03-2017 03:07
Google News

BOLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Herkes gelir geçer. Ama bizim sistemimizin güçlü olması lazım. Sitemin içinde güçler ayrılığı, denetleme, hesap verme olmalı ama sistem kardeşi kardeşe kırdıracak ve toplum içinde çarpışmaya yol açacak bir sistem olmamalı." dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mavi Salonda "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Tartışalım" konulu konferansta konuşan Çavuşoğlu, 16 Nisan'da Türkiye için çok önemli bir hükümet sisteminin oylanacağını söyledi.

Çavuşoğlu, 1984’ten bu yana cumhurbaşkanlığı sisteminin, başkanlık sisteminin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, birçok ülkede farklı yönetim sistemleri olduğunu ancak önemli olanın sistem değil, o ülkenin istikrar içinde yürümesi olduğunu ifade ederek, "Demokrasinin işlemesinin en önemli kriteri, demokrasinin sandıktan başlamasıdır. Zamanında sandığın milletin önüne konulması ve milletin tercihinin yansıması. Yine demokrasilerde önemli olan güçler ayrılığının olması. Çünkü dengeler lazım. Demokraside kuvvetler var. Sivil toplum örgütü de demokraside önemli bir kuvvettir. Ama dengeler kurulması lazım. Dengeler olabilmesi için o güçler arasında ayrılığın da olması lazım. Özellikle de yürütme, yasama ve yargı arasında güçler ayrılığının net olması lazım. Yine hukukun üstünlüğünün olması lazım. İnsan hakları olması lazım ve yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının net bir şekilde tesis edilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Herkesin bir sistemi olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bizdeki karma bir sistem. Bizdeki ikili sistem. Hem cumhurbaşkanı sistemi var şu anda hem de başbakanlık sistemi var. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Başbakanı da halk seçiyor. Başbakanın hükümete başkanlık etme yetkisi daha iyi. Yani yürütmenin başkanı olarak çok yetki var. Aynı yetkiler cumhurbaşkanında da var. Ne yapacağız? Yarın bu Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi, uyumsuz cumhurbaşkanı ile başbakan olduğu zaman kavgaya, krize dönüşmez mi? Dönüşür. Ömür boyu böyle mi gideceğiz. 15 senedir Türkiye’de kriz yok diye daha doğrusu tüm krizlere rağmen üstesinden geliyoruz diye yarını düşünmeyecek miyiz? 15 senedir Türkiye’de istikrar varsa her şeye rağmen AK Parti’nin tek başına iktidar olmasından."

Büyük devletlerde kişilerin yerine sistemin güçlü olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Recep Tayyip Erdoğan da fani. Erdoğan bu sisteme göre en fazla iki kere seçilebilir. Recep Tayyip Erdoğan kendisini, kendi partisindeki arkadaşlarını, milletvekillerini, belediye başkanlarını 3 dönemle sınırlamış bir kişi. Bu başka hiçbir partide yok. Hani cumhurbaşkanımıza diktatör diyorlar ya. Kılıçdaroğlu 7 seçim kaybetti hala orada. Yani şunu söylemeye çalışıyorum, herkes gelir geçer. Ama bizim sistemimizin güçlü olması lazım. Sistemin içinde güçler ayrılığı, denetleme, hesap verme olmalı ama sistem kardeşi kardeşe kırdıracak ve toplum içinde çarpışmaya yol açacak bir sistem olmamalı."

Muhabirler: Mehmet Emin Gürbüz, Zafer Göder

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ