USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Biret'in 60 yıllık stüdyo kayıtları tek eserle dünya piyasasında

Devlet Sanatçısı olan dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, 60 yıllık sanat hayatı boyunca yaptığı bütün stüdyo kayıtlarını 130 CD ve 4 DVD'yi kapsayan bir paketle Türkiye ve dünya çapında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Biret'in 60 yıllık stüdyo kayıtları tek eserle dünya piyasasında
20-04-2018 16:02
Google News

ANKARA- YASEMİN KALYONCUOĞLU

Devlet Sanatçısı olan dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret, 60 yıllık sanat hayatı boyunca yaptığı bütün stüdyo kayıtlarını 130 CD ve 4 DVD'yi kapsayan bir paketle Türkiye ve dünyada piyasaya çıkararak, sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Biret'in 1959'dan beri yaptığı bütün stüdyo ve bazı konserlerin kayıtlarını içeren çalışmaları, büyük bir kutu içerisinde mayıs ayında tm dünyada müzik marketlerdeki raflarda yerini alacak.

İdil Biret, piyasaya çıkacak çalışmasına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatseverlerle buluşacak çalışması için heyecanlı olduğunu belirterek, ilk plağını 1957 yılının sonunda kaydettiğini hatırlattı.

"Benim için kayıt yapmak, 1950'lerde yepyeni bir şeydi. O zamanda çok fazla kayıt yapılmıyordu. Eskiden plak kayıtları daha nadirdi. O yüzden çok önemliydi. O alışkanlıkla bugüne kadar durmadan plak yaptım." diyen Biret, piyasaya çıkacak eserinde stüdyo kayıtlarının yanı sıra konser kayıtlarının da olduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Ben, zamanın farkında değilim. Tek farkında olduğum zaman, müzikteki zaman. Piyano çalarken zaman geçiyor ve o anı çok derin yaşadığım için pek farkına varmıyorum nasıl geçtiğinin. Müziğin ritminde zamanı hissediyorsunuz. Zamanın içinde ne kadar zamanda hangi eseri çaldığınızı fark ediyorsunuz. 60 sene benim için çok da bir şey ifade etmiyor, etki yapmıyor. 130 kayıt düşünüldüğünde epeyce bir çalışma. Ben hiç şikayetçi değilim. Plak yapmayı da kayıt yapmayı da seviyorum."

"Kayıtlar fotoğraf gibidir"

Stüdyonun havasının soğuk olduğunun söylendiğini ama gerçeğin öyle olmadığını ifade eden İdil Biret, "İnsan iyice konsantre olduğu zaman stüdyoda istediğiniz bazı şeyleri deneme, keşfetme şansınız oluyor. Ümit ederim ki daha birçok kayıt yapacağım. Birçok eser var çalışacağım. Piyanistlerin repertuvarları çok geniş. O bakımdan da şanslıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Biret, seslendirdiği eserlerin hepsini çok sevdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kayıtlar, fotoğraf gibidir. Yani o anki anı anlatır. Görüşünüz ve beğendiğiniz şey birkaç zaman sonra değişebilir. 'Mutlak' diye bir şey yok. İlk kayıtlarımda Brahams'ın, Bartok'un eserleri, Beethoven'in piyano uygulamasıyla bütün senfonilerin uygulamalarını yaptım. Ondan sonra zaten büyük serilere başladım. Öyle de devam ettim."

Ertuğrul Oğuz Fırat'ın eserlerinden oluşan plağını çok severek yaptığını söyleyen İdil Biret, eserlerini seslendirmeye devam edeceğini söyledi.

Piyano uyarlamaları da eserde

Biret, Polonya'da Chopin Büyük Ödülü, Fransa'da Yılın Altın Diyapason'u gibi kazandığı birçok eser çalışmalarını bir araya topladı. Biret'in 60 yıllık sanat hayatının stüdyo ve sahne kayıtlarının yer aldığı çalışma 10 ayrı kutu içinde 130 CD'yi içeriyor.

"Süper Kutu" diye isimlendirilen eserde, Beethoven, Brahms, Chopin, Franck, Grieg, Hindemith, Liszt, Rachmaninov, Ravel, Schumann ve Tchaikovsky'nin bütün piyano konçertoları ve Bach, Bartok, Mozart, Prokofiev, Saint-Saens, Adnan Saygun, Schönberg, Shostakovich ve diğer bestecilerin bazı konçertolarının olduğu, piyano ve orkestra için 60'dan fazla kayıt bulunuyor.

Çalışmada, Brahms, Chopin ve Rachmaninov'un solo piyano eserlerinin tamamı ile Beethoven'in 32 piyano sonatı, Bach'ın 48 Prelüd ve Füg'ü ile Schumann ve Liszt'in başlıca piyano eserleri yer alıyor.

Louis Hector Berlioz'un "Harold İtalya'da" ve "Fantastik Senfoni" eserleri, Franz Schubert'in şarkıları ve Richard Wagner'in opera müziğinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamalarının yanı sıra İdil Biret'in yaptığı 2 Brahms senfonisinin piyano uyarlamaları de seslendiriliyor.

Çalışmada ayrıca şu eserler yer alıyor:

20'nci yüzyıl solo piyano müziği kayıtları arasında Pierre Boulez'in 3 Sonatı, György Ligeti'nin 2 Etüt kitabının tamamı, Stravinsky'nin Ateşkuşu ve Petruşka balelerinin piyano uyarlamaları, Adnan Saygun'un 12 Prelüd'ü, Ertuğrul Oğuz Fırat'ın 2 eseri, oda müziği kayıtları arasında Brahms, Franck ve Schumann'ın piyano 5'lileri, Brahms'ın çello ve piyano için 2 sonatı ve Ateş Pars'ın viyola ve piyano sonatı.

İdil Biret'in, Londra Filarmoni Orkestrası, London Mozart Players, Polonya Ulusal Radyo Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Yale Senfoni Orkestrası (ABD) ile Jose Serebrier, James Loughran, Antoni Wit, Jean Fournet, Louis Fremaux ve Toshi Shimada gibi seçkin şefler eşliğinde verdiği konserlerin kayıtları da çalışmada yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ