Mısır'ın darbe ile devrilerek, hapse atılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin mahkemede konuşmasına izin verilmedi.
Batı ve Suudi destekli askeri darbeyle Cumhurbaşkanlığı görevinden alaşağı edilerek hapse atılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, düzmece casusluk suçlamasıyla darbe mahkemesinde yargılandığı davanın duruşmasında bilinmeyenleri açıklamak üzere söz alma talebi reddedildi.
Başkanlığını Hakim Şaban eş-Şami'nin yürüttüğü Kahire'deki Polis Akademisi'nde görülen ve Muhammed Mursi ile 35 kişinin düzmece "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, mahkeme ve savunma heyeti ile konuşmasında Mursi, "insanların, savunma heyetinin ve yargıçın bilmediği şeyleri" açıklamak için söz almak istedi.
Yüksek sesle, bulunduğu cam kafes içinden heyete seslenen Mursi, "Mahkeme heyetine gereken tüm saygıyı gösteriyorum. Bana yöneltilen suçlamaları reddediyorum ve yargılanmayı da kabul etmiyorum" dedi.
Mursi, "Bana belirlenen sürede hakkım olan konuşmayı yapmak istiyorum. Açıkçası, kendim için ne istediğimi ben dile getirmek istiyorum" ifadesini kullandı.
"Sadece avukatının onayıyla izin veririm" diyen Mahkeme Başkanı Şabani ise avukatların talebi onaylamasına rağmen Mursi'nin konuşmasına izin vermedi.
Mahkeme heyeti daha sonra, iddianamenin okunmasının tamamlanması için duruşmayı 26 Kasım'a erteledi.
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 kişi hakkında, "devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları ile suç amaçlı iş birliği" yaptıkları iddiasıyla dava açılmıştı. Davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.
POLİS, GÖSTERİCİLERLE ÇATIŞTI...
Öte yandan, Muhammed Mahmud Caddesi'ndeki olayların 3. yıl dönümünde düzenlenen gösterilere polis şiddetle karşılık verdi. Olaylarda 25 kişi gözaltına alındı.
Başkent Kahire'de toplanan eylemciler, kamuoyunda "Muhammed Mahmud Olayları" olarak anılan, 2011'de askeri konseyin yetkilerini sivil yönetime bırakması talebiyle Muhammed Mahmud Caddesi'nde düzenlenen gösterilerde gerçekleşen şiddeti protesto etti.
Tahrir Meydanı yakınlarındaki caddenin girişinde toplanan göstericiler, olaylarda can verenlerin resimlerini taşıdı, ordu ve polis aleyhine sloganlar attı. Caddenin girişinde konuşlanan polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla tepki göstererek, anma gösterisini bastırmaya çalıştı. Eylemciler, daha sonra ara sokaklara dağıldı.
19 Kasım 2011'de Mısır'da, devrik lider Hüsnü Mübarek'ten sonra yönetimi elinde bulunduran askeri konseyin yetkilerini sivil yönetime bırakması için başlatılan gösteriler sırasında Muhammed Mahmud Caddesi'ndeki olaylarda çok sayıda kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.