USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilimsel veriler, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddiasını doğrulamıyor

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısı olanlarda kalp hastalıklarının arttığına yönelik söylentilerin bilimsel bir veriye dayanmadığını belitti.

Bilimsel veriler, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddiasını doğrulamıyor
28-04-2025 16:43
Google News
İstanbul

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada son zamanlarda gündeme gelen erken yaşta kalp krizi vakalarının, gençlerde kalp krizinin arttığı anlamına gelmediğini söyledi.

Sargın, bununla ilgili veri olmadığını vurgulayarak, "10 yıl öncesine göre, 'Gençlerde ciddi anlamda endişe verici oranda bir kalp hastalığı artışı var' diyecek bir veri yok. Sadece bunların farkındalığı, insanların habere ulaşımı, bunları görmesi, duyması daha da arttığı için biraz daha çok gibi görünüyor." dedi.

Türkiye'de, 25-45 arası genç nüfusun arttığını ve her üç kişiden birinin bu yaş grubunda olduğunu aktaran Sargın, dolayısıyla 10-20 yıl önceye göre bu sayıda da artış olduğunu dile getirdi.

"Gençlerin çok daha risk altında olduğuna dair endişe verici bir veri yok"

Nüfusla birlikte hastalıkların da arttığını aktaran Sargın, şöyle devam etti:

"Buna ek olarak bu nüfusun obezite, sigara kullanım oranı daha da artıyor. Eşlik eden risk faktörleri, tansiyon da artıyor. Ama bunların sonucunda henüz genç yaşta ölüm oranları direkt olarak arttı demek doğru değil. 10 yıl öncesine göre gençlerin çok daha risk altında olduğuna dair endişe verici bir veri yok. Dünya nüfusunun artmasıyla beraber obezite olan, sigara kullanan, tansiyon hastası olanlar da artıyor. Dolayısıyla bunlar kalp, kalple ilişkili ölümleri de artırıyor. Sonuçta toplam ölümlerin yarıya yakını, dünyanın her yerinde kalp damar hastalıkları yüzde 40 ila 50 oranında. Bu oran değişmiyor ama uzun vadede öyle bir trend var. Kalp hastalıklarına bağlı ölümler yükselme eğiliminde ama insan yaşının uzaması nedeniyle Alzheimer ve demans da artıyor mesela. Dolayısıyla bütün değerleri göz önünde tutarak, sadece kalp hastalıkları artıyor, diye düşünmeden değerlendirmek lazım."

Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarından ölümleri Kovid-19'a bağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

İngiltere'de, 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir çalışmadan bahseden Sargın, "İngiltere'de, 46 milyon kişinin bütün verilerini inceleyen bir çalışma yayımlandı. Çalışmada Kovid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu. Bu çalışmanın daha uzun süreli sonuçları da gelecek. Bunun aksini gösteren 'Kovid-19 aşısı olmuş kişilerde kalp hastalığı daha fazla oluyor' diye bir veri yok. Söylentilerle aşıya bağlı kalp hastalıkları artıyormuş gibi yansıtmak hiç bilimsel değil. İngiltere'deki çalışma sonucuna göre, Kovid-19 aşısı olan grupta aşı olmayan gruba göre hem pıhtı hem de kalp krizi, kalp damar hastalıkları çatısı altında bütün parametrelerde daha olumlu sonuçlar var." ifadelerini kullandı.

Sargın, Türkiye'de de İngiltere'deki çalışmaya benzer çalışmaların yapıldığını ama henüz verilerin yayına dökülmediğini kaydetti.

"Vücut dengemizi bozmayacak, kontrolsüz eforlardan kaçınmak gerek"

Kalp sağlığına ilişkin dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Sargın, şunları kaydetti:

"Kalp hastalıklarının kışın da kendine has tehlikeleri var. Soğuk havada yürümek kalp krizini tetikleyebilir. Özellikle tok karnına soğuk havada yürürseniz, yokuş çıkarsanız 'Kalp krizi gel senle şansımızı deneyelim' demiş olursunuz. Yazın da benzer riskler var. Çok sıcak havada yeterli sıvı alımı yapmazsanız, aşırı sıcakta çok fazla kalırsanız, özellikle de tansiyon hastasıysanız, kan sulandırıcı kullanıyorsanız, orada vücut sıvı dengesi bozulacağı için pıhtılaşmaya davet çıkarırsınız. Kendinizi ne kadar zorladığınız, yanlış zorlamalar yaptığınızla ilgili. Kışın tok karnına yokuş çıkan kilolu bir hasta ne kadar tehlikeli bir şey yapıyorsa, yazın da aşırı sıcakta efor yapan ağır efor yapan, sıvı dengesini gözetmeyen kişi aynı riski taşır. Vücut dengemizi bozmayacak, kontrolsüz eforlardan kaçınmak gerek. Yazın, kalp hastalığı olduğu bilinen ya da risk faktörleri yüksek olan kişilerin sıcaktan, susuz kalmaktan, aşırı efordan kaçınmaları gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ