USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Beyaz altın' gerçek değerini makineli hasatla buluyor

Doç. Dr. Çopur, "İlimizde son yıllarda pamuğun yaklaşık yüzde 75'i makineyle toplanıyor. Bu durum, özellikle jütten yapılmış haral parçaları ve naylon çuval parçalarının kütlü pamuğa bulaşmasının önlenmesi açısından önemli." dedi.

'Beyaz altın' gerçek değerini makineli hasatla buluyor
29-09-2017 17:07
Google News

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN

Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da yaygınlaşan makineli hasadın, ürünün gerçek kalitesinin ortaya çıkmasını sağladığı, bu sayede de bölge pamuğunun hak ettiği değerden satılmasının mümkün hale geldiği belirtiliyor.

 

Atatürk Barajı'nın sağladığı olanaklarla ekim alanları her geçen yıl artan, GAP çiftçisinin umudu olan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlıyor. 

Ekonomik getirisi nedeniyle bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, teknolojinin gelişmesine rağmen bazı üreticilerin elle toplama fikrinden vazgeçmemesi ve depolama sırasında yapılan yanlışlar nedeniyle kalitesi ve berraklığını kaybederek farklı renklere bürünüyordu. Şanlıurfa'da son yıllarda makineli hasadın yaygınlaşması bu sorunun çözülmesini sağladı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun bu yıl rekolte, fiyat ve destekleme oranlarıyla üreticisinin yüzünü güldüreceğini belirtti. 

Tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatın lokomotiflerinden olduğunu ifade eden Çopur, pamuğun da tekstil ve konfeksiyon sektörünün en önemli ham maddesi olduğunu söyledi.

Bu yıl ülke genelinde 900 bin ton civrarında lif pamuk üretimi beklendiğini bildiren Çopur, şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pamuk üretimiyle ilgili yürüttüğü destekleme politikası meyve vermeye başladı. Bu sezon ülkemiz genelinde yüzde 20'lik bir rekolte artışı bekleniyor. Şanlıurfa ise ülkemizdeki pamuğun yaklaşık yüzde 43'ünü üretiyor. Pamuk yetiştiriciliğinin son aşaması olan hasat koşulları lif kalitesinin korunması açısından önemli. İlimizde son yıllarda pamuğun yaklaşık yüzde 75'i makineyle toplanıyor. Bu durum, özellikle jütten yapılmış haral parçaları ve naylon çuval parçalarının kütlü pamuğa bulaşmasının önlenmesi açısından önemli. Bu konuda ilimizde temiz pamuk üretimiyle ilgili çalışmalar sonuç vermeye başladı."

Doç. Dr. Çopur, makineli hasatta pamuk yapraklarının mutlaka döktürülmesi gerektiğini vurguladı. Dökülmeyen yaprakların hasat sırasında kütlü pamuğa bulaşarak ürünü kirlettiğini ve nemini artırdığını anlatan Çopur, kütlü pamukların kurutulması ya da depoda fazla bekletilmeden çırçırlanması gerektiğini bildirdi.


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ