USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BES'te fon büyüklüğü hedefi 400 milyar lira

"Bankaların üzerindeki yükü biraz alacağız, elimizi taşın altına koyacağız ve finansal sektörde biraz daha kredi-mevduattan yatırım-tasarruf ilişkisine geçişteki en doğal paydaş olacağız"

BES'te fon büyüklüğü hedefi 400 milyar lira
17-09-2020 18:53
Google News

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon büyüklüğünü hedefine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "18 yaş altı, dövizli BES ve benzeri bazı uygulamalar devre girdiğinde bu alanda çok ciddi potansiyel oluşacak. Toplam potansiyelimizin çok kısa sürede 400 milyar liraya çıkması muhtemel." ifadelerini kullandı.

AA Finans Masası’na konuk olan Benli, BES'te biriken fonların güvenilirliğine dair son dönemde bazı eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Benli, "Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler." ifadelerini kullandı.

Türkiye Sigorta Birliği'nin bu konuda sistemin açık ve şeffaf bir şekilde çalıştığına dair açıklama yaptığını anımsatan Benli, tüm dünyada yatırım-tasarruf ilişkisinin bireysel emeklilik sisteminden fonlandığını bildirdi.

Benli, tasarruf açığının BES ile kapatılabileceğini kaydederek, bireysel emeklilikte 2003'ten bu yana süren, her geçen yıl ivmesi artan, hükümetin takip ettiği ve desteklediği bir başarı hikayesinin bulunduğunu, sistemin çok daha ileri götürülebileceğini anlattı.

BES'te katılımcıların kendi fonlarını kendilerinin seçtiğini, istedikleri zaman bu fonları değiştirebildiğini aktaran Benli, ister devlet tahviline, ister hisse senedine, ister özel tahvile yatırım yapılabildiğinden bahsetti.

Benli, "BES, uzun vadeli tasarruf sistemi. Aylık küçük küçük tasarruflarla katılımcılarımızın emeklilik dönemindeki refahlarını çalıştığı zamandaki refah düzeyinde tutmak üzerine bir sistem." ifadelerini kullandı.

BES'te yüzde 25 devlet katkısı olduğunu hatırlatan Benli, "Hiçbir şekilde haciz, rehin mümkün değil. En güvenli yatırımlardan, tasarruf araçlarından bir tanesi. Sermaye piyasaları açısından da ülke hepimizin, burada yatırım yapılmasının kimsenin zararına olmaz. Sinerjiyi artırır." dedi.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ