USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Belgesel plaklar bir döneme ışık tutuyor

Yaklaşık 30 yıldır tıp malzemeleri, kitaplar ve özellikle eski-yeni plaklar biriktiren Adnan Mamati, 11. Beyoğlu Sahaf Festivali'nde koleksiyonlarını sergiliyor.

Belgesel plaklar bir döneme ışık tutuyor
30-09-2017 18:37
Google News

İSTANBUL - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI

Koleksiyoner Adnan Mamati, Türkiye'nin en geniş kapsamlı taş plak koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, "İstiklâl Marşı'nın 1930 yılına kadar kullanılan ilk resmi bestesi var. Türkçe ezan, Sultan Reşad marşı var. Propaganda plakları ve NATO'nun plağı var. Çeşitli firmaların taş plak olarak reklam plakları var. Edebiyatçılarımızın kendi özel ses kayıtları var. Böyle çok ilginç plaklar var." dedi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Beyoğlu Sahaf Festivali'nde, tarih kokan eserler meraklılarıyla buluşuyor.

Taksim Meydanı'ndaki festivalde, Osmanlı'dan bugüne gelen ciltli kitaplar, plaklar, eski kartpostallar, pullar, nümismatik ürünler, siyah beyaz fotoğraflar, sinema afişleri, çizgi romanlar ve çeşitli edebiyatçıların ilk eserleri yer alıyor.

Farklı şehirlerden yaklaşık 76 sahafın katıldığı festivalde, Mamati Koleksiyon standında ziyaretçileri ağırlayan koleksiyoner Adnan Mamati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır sahaflık ve koleksiyonerlik yaptığını söyledi.

Mamati, Türkiye'nin en geniş kapsamlı taş plak koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, "Plak arşivimizde yer alan yakın dönem ve günümüz sanatçılarının yanı sıra taş plaklardan nadir olanlar burada sergileniyor. Ben belgesel plaklar, marşlar biriktiriyorum. Bu plaklardan festivale de biraz teşhir amaçlı getirdim." diye konuştu.

"Taş plaklar çok hassas"

Koleksiyonundaki tarihi belge niteliği taşıyabilecek plaklardan bahseden Mamati, şöyle devam etti:

"İstiklal Marşı'nın 1930 yılına kadar kullanılan ilk resmi bestesi var. Türkçe ezan, Sultan Reşat marşı var. Propaganda plakları ve NATO'nun plağı var. Çeşitli firmaların taş plak olarak reklam plakları var. Edebiyatçılarımızın kendi özel (ses) kayıtları var. Böyle çok ilginç plaklar var. Bu konuda koleksiyon yaptığımı bilenler olduğu için bana geliyorlar. Geldiği zaman da alıyım mı, almayayım mı teredütte kalıyorum. Çünkü bayağı maddi bir külfeti var. Zorlanıyorum ama alırsam ayrı bir keyif alıyorum, almayınca da huzursuz oluyorum."

Yazar, tarihçi ve hekim Adnan Adıvar'ın kendi ses kaydı olan plağın da standında yer aldığını söyleyen Mamati, "Bu plak bir tane ve kendi aralarında yaptığı sohbet çekilmiş. Benim için paha biçilemez bir değere sahiptir. Çünkü bir tane yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

Mamati, çeşitli hafız ve meddahların da plaklarını topladığına işaret ederek, "Yakın dönem olarak genç kuşağın da bileceği Zeki Müren, Behiye Aksoy, Neşe Karaböcek ve Orhan Gencebay'ın plakları var fakat gençlerin bilmediği çokça nadir plaklar da burada." diye konuştu. 

Taş plakların çok hassas olduğuna vurgu yapan Adnan Mamati, plakların hava durumundan etkilendiklerini ve muhafaza etmenin zor olduğunu da anlattı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ