KAYSERİ - ORHAN CANBULATEL
Kayseri'de, özel bir hastanede görev yapan ve anne karnındaki bebeklerin ilginç ultrason görüntülerini yakalayan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, bin fotoğraflık koleksiyonunu odasında sergiliyor.
Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebeliğin, evlilik ve doğum gibi özel bir süreç olduğunu belirtti.
Bu dönemde anne adaylarının çok hassas olduklarını ve bebeklerine karşı bağlılık hissettiklerini vurgulayan Öner, "Çektiğimiz 4 boyutlu ultrason görüntüleriyle bağlılık daha çok artış gösteriyor. Hatta bebeğin anneye mi yoksa babaya mı benzediği yönündeki tartışmalara biz de gebeliğin 20. haftasından itibaren katılmaya başlıyoruz. Bebeklerin 4 boyutlu görüntüleriyle biz de ailelerin bu mutluluklarını paylaşıyoruz." diye konuştu.
Öner, yaklaşık 1 yıl önce oluşturmaya başladığı koleksiyonunda, bin ultrason fotoğrafı yer aldığını belirterek, bunları bebeklerin doğum sonrası fotoğraflarıyla odasının duvarlarında sergilediğini aktardı.
Bunun hem aileler hem de kendileri için çok güzel anılar olduğunu dile getiren Öner, hasta sayısı arttıkça koleksiyondaki fotoğraf sayısının da arttığını söyledi.
Öner, ultrason fotoğraflarının da aile albümlerine girmeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu fotoğraflar bize ödül de getirdi. Tüm kadın doğum uzmanlarının üye olduğu Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) var. Bu derneğin düzenlediği 4 boyutlu ultrason fotoğrafı yarışmasında, 33 haftalık şirin bir bebeğimizin o güzel anını yakaladık ve ağustos ayının birincisi olduk. Bu bizi çok mutlu etti. Bu tür ödüller bizi teşvik ediyor. Emeklerimizin bir şekilde karşılığı oluyor. Akademik kurul tarafından seçilen bu fotoğraflar da 5-9 Ekim 2016 tarihinde Antalya'da gerçekleştirilecek 14. Ulusal TJOD Kongresi’nde sergilenecek. Ayın kazanan hekimleri arasından da yılın birincisi belirlenecek ve 2017’de gerçekleşecek 15. Ulusal TJOD kongresine katılım hakkı kazanacak."
Bazı hastalıklar tespit edilebiliyor
Bebeklerin annelerin ruh halini hissedebildiğini, bunun da yüz ifadelerine yansıdığını dile getiren Öner, anne karnında ağlayan, gülen, dil çıkaran bebeklerin görüntüleriyle karşılaşabildiklerini ifade etti.
Öner, 4 boyutlu ultrason fotoğraflarının bazı hastalıkların ve anomalilerin tespitinde de önemli olduğuna işaret ederek, "Örneğin down sendromlu bebeklerde burun kökünde basıklık olur. Bazen yarık damaklı, bazen küçük çeneli bebeklerimiz olabiliyor. 4 boyutlu ultrasonla biz bunu yüz görünümlerinden tespit etmiş oluyoruz. Bu tür avantajları da var bizim için." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com