USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bayramda günde 3-4 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor

Türkiye'de günlük yaklaşık bin ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3-4 bin tona çıkması bekleniyor.

22-06-2017 15:41
Google News

İSTANBUL

Türkiye'de günlük yaklaşık bin ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3-4 bin tona çıkması bekleniyor.

Fiyatlar baklavanın kalitesine göre değişiklik gösterirken, kaliteli baklavanın kilosu 60 liradan, daha az maliyetli bir baklava ise 20 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yerini alacak.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, ramazanda sektörde işlerin arttığına işaret ederek, Türkiye'de günlük baklava üretiminin ortalama bin ton olduğunu, bunun 200-220 tonunun İstanbul'da üretilip tüketildiğini, ramazan ayında bu rakamın yüzde 80 arttığını söyledi.

Yıldırım, "Baklava mutfağımızın çok önemli bir kültürü, her zaman sofraların da baş tacı... Ramazan ve bayram sofralarının da baş tacıdır. Tüketiciler, arife gününden başlamak üzere bayramda bol miktarda baklava alıyor. Sadece Ramazan Bayramı'nda, Türkiye'de günlük tüketilen baklavanın 3-4 misline çıkacağını tahmin ediyoruz. İstanbul'da ise günlük bin ton baklava tüketimi olmasını bekliyoruz." dedi.

"İyi baklava 5 duyuya hitap etmeli"

Mehmet Yıldırım, tüketicilerin bütçelerine göre baklava tercih ettiğini belirterek, kaliteli baklava ile ilgili ipuçları verdi. Yıldırım, "Öncelikle baklavada renk çok önemli. İyi baklava 5 duyuya hitap etmeli. Kaliteli baklava altın sarısı rengi ile göze, taze hışırtılı sesi ile kulağa, tereyağı ve Antep fıstığı kokusu ile burna, yediğinizde damağınıza ve midenize hitap eder." ifadelerini kullandı.

Baklavada maliyetin kullanılan ham madde ile ilgili olduğunu vurgulayan Yıldırım, devamla şunları kaydetti:

"Kilosu 20-30 liraya satılan baklavalarda normal un, ceviz, buğday nişastası, margarin kullanılır. Bu baklavalar bol şerbetli olur. Maliyetleri de düşük olur. Birinci sınıf, kaliteli baklavada ise sert buğday unu, buğday nişastası, kaliteli ve bol Antep fıstığı ya da ceviz ve tereyağı kullanılır. Bunda işçilik de fark eder."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ