USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bayramda et tüketirken dikkat edin

Medicana Konya Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Doktor Selda Geçer, Kurban Bayramında kırmızı et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Her yıl Kurban Bayramında kırmızı et tüketiminde artış oluyor.

Bayramda et tüketirken dikkat edin
18-09-2015 15:04
Google News

Medicana Konya Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Doktor Selda Geçer, Kurban Bayramında kırmızı et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Her yıl Kurban Bayramında kırmızı et tüketiminde artış oluyor. Bayramın ilk günü kesilen kurbanın etinden yapılan kavurma ve bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar hastalıkları tetikleyebiliyor. Bayramın gelmesiyle birlikte kırmızı et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Medicana Konya Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Dr. Selda Geçer, “Özellikle kronik hastalığı olan hastalarımızın, şeker, tansiyon, kalp hastalarının bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. 

Özellikle kurban etlerinin sağlıklı kesimi, pişirilmesi ve tüketilmesi çok önemli. Bu konu tabi biraz ihmal ediliyor. Ama kurban kesildiği gün değil, 24 saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Çünkü kesildiği gün yendiği takdirde et sert olduğu için sindirimi çok zor, yemesi çok zor. Dolapta bekletilerek 24 saat sonra uygun bir şekilde pişirilerek tüketilmesi çok daha doğru oluyor. Ancak tabi bu beslenme çok önemli. Gün içerisinde tüketilen et miktarı çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle etlerin yağlarının alınması gerekiyor. Yağda pişirmeyi çok önermiyoruz. Kronik hastalıklarda çok büyük sıkıntı oluşuyor” dedi.

'SİNDİRİM PROBLEMİ OLANLAR KURU MEYVE TÜKETMELİ'

Sindirim problemi olanlara tavsiyelerde bulunan Dr. Selda Geçer, “Sindirim problemi olanların özellikle sabah az miktarda bir kahvaltı yapmasını, günde 8-10 bardak su tüketimini ve gün içerisinde tüketecekleri etleri uygun şartlarda, kavurma ya da kızartma değil de daha çok fırında ızgara ve haşlama tarzı tüketmelerini öneriyoruz biz. 

Ortalama 1-2 porsiyon dışında fazla yenmemesi gerekiyor” diye konuştu.Şeker hastalığı olanlar için sütlü tatlı tüketimini tavsiye eden Dr. Geçer, “Özellikle tatlıyla birlikte şeker hastalarında bu çok daha önemli. Ağır, hamurlu, şerbetli tatlılar yerine biz sütlü tatlıları öneriyoruz. Çok daha sağlıklı bir beslenme olacaktır. Sindirim problemi olanlar kuru meyve tüketmelidir” şeklinde konuştu.

'ETİN UYGUN ŞARTLARDA SAKLANMASI ÖNEMLİ'

Etin uygun şartlarda saklanmasının önemli olduğu belirten Dr. Geçer, şunları söyledi:“Kronik hastaların bu açıdan çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle kurbanlığın seçimi önemli. Veteriner kontrolünden geçirilen hayvanların mutlaka kesilmesi, kesildikten sonra etlerin sağlıklı şartlarda saklanması lazım. Çünkü et protein kaynaklı olduğu için çabuk etkilenecektir. O yüzden saklanması çok önemli. Özellikle dolabın alt kısmında 2-3 günü geçmemeli. 

Buzlukta bekletilmeli. Derin dondurucuda 3 ayı bulabilir ama çok uzun bekletilmeden tüketilmesi lazım. Pişirme yöntemi çok önemli. Gün içerisinde meyve tüketimine dikkat etsinler. Kuru meyve tüketimi özellikle daha önemli. Şeker hastalığında daha önemli. Günde 2-3 porsiyon üzümdür, kayısıdır bunlar kullanılarak sindirim kolaylaştırılabilir.”

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ