BAYBURT - ABDULKADİR NİŞANCI
Bayburt Üniversitesi, kentte tarihi binlerce yıl öncesine uzanan, taş duvarları ve ahşap bezemeleriyle dikkati çeken Bayburt evlerinden ikisini onararak kullanıma açacak.
Kışın sıcağı, yazın da serinliği muhafaza etmesiyle ünlü Bayburt taşının yöredeki taş ocaklarında işlendikten sonra ahşap da kullanılarak inşa edilen Bayburt evleri, asırlarca bölgede yaşayanların tercihi oldu.
Tarihi mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlatan Bayburt Üniversitesi, tescili yapılmış bu evlerden ikisini onarmak için çalışma başlattı.
Şeyh Hayran ve Tuzcuzade mahallelerindeki iki Bayburt evi, üniversitenin yürüttüğü çalışmalar sonucu onarılarak kullanıma açılacak.
"Bayburt evlerini kentte görmek neredeyse mümkün değil"
Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taş ve ahşabın muhteşem uyumuyla yüzlerce yıl önce inşa edilen Bayburt evlerini çeşitli nedenlerle kentte artık görmenin neredeyse mümkün olmadığını söyledi.
Bu evleri korumak adına bir ara çözüm oluşturduklarına işaret eden Coşkun, uzun yıllar sürecek bir devir ya da kiralama yaparak evleri restore edip kullandıktan sonra sahiplerine iade etme fikrinin oluştuğunu belirtti.
Bayburt Üniversitesinin Bayburt evlerinin korunması adına kentte önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Coşkun, evlerin aslına uygun restorasyon projelerinin hazırlanmaya başlandığını ve gerekli izinlerin alınmasının ardından inşaatların başlayacağını söyledi.
"Üniversite çok aktif bir şekilde bu evleri kullanacak"
Bayburt Üniversitesince restore edilecek Bayburt evlerinin daha çok sosyal amaçlı kullanılacağını aktaran Coşkun, "Öğrenciler bu evleri ziyaret edecek. Buralarda kahve ve çay içecek, kitap okuyacak. Kış gecelerinde birtakım sosyal ve kültürel faaliyetler yapacak. Üniversite çok aktif bir şekilde bu evleri kullanacak. Tabiri caizse bu evler üniversitenin şehir içerisindeki konaklama yerleri, durakları olacak." diye konuştu.
dikGAZETE.com