Ä°ZMÄ°R (AA) - BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Torbalı Belediyesi ve Torbalı Ticaret Odası iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen "Güçlü Ekonomi, Güçlü Ä°zmir, Güçlü Türkiye Toplantısı"nda, yeni açılan Ä°ZBAN hattını kullanarak, 22 dakikada Selçuk'tan Torbalı'ya geldiklerini ifade etti.
Ä°ÅŸ dünyası temsilcileriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduÄŸunu söyleyen BaÅŸbakan Yıldırım, 94 yıl önce toplanan ilk Ä°zmir Ä°ktisat Kongresi'nde, siyasi ve iktisadi bağımsızlığın ancak birlikte olabileceÄŸini gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetin kurucu kadrolarını rahmetle, minnetle andığını söyledi.
O günlerde daha rejimin adının bile konmadığını anlatan Yıldırım, savaÅŸ, yıkım, yokluk içindeki bir milletin ayaÄŸa kalkması ve refahın artırılmasının bugün bile örnek niteliÄŸi taşıdığına dikkati çekti.
Binali Yıldırım, ilk Ä°zmir Ä°ktisat Kongresi'nde konunun bütün taraflarının söz hakkına sahip olmasının, "savaÅŸ ÅŸartlarında dahi müzakere, iÅŸ birliÄŸi ve ortak aklın hakim olduÄŸunu" gösterdiÄŸini belirtti.
Bugün siyasi ve ekonomik hamlelere, kurucu büyüklerin ileri görüÅŸlülüÄŸü, çok yönlü bakışı ve ortak akla verdiÄŸi önemin ışık tuttuÄŸunu anımsatan Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Türkiye bugün baktığımızda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip, en dinamik nüfusa sahip bir ülke. O günlerden bugünlere gelindiÄŸinde artık ihracat odaklı büyüme, dev projeler, araÅŸtırma ve geliÅŸtirme ağırlıklı yatırımlar, yenilikçilik, güçlü kamu maliyesi, uluslararası ekonomi yönetiminin bir parçası olmuÅŸ Türkiye'den bahsediyorum. Son 15 yılda yakaladığımız siyasi istikrar ve uygulanan gerçekçi politikalar vesilesiyle Türk ekonomisi artık eski yılların kırılganlığını geride bırakmıştır ve bunu defalarca ispat etmiÅŸtir."
Ekonomiye, demokrasiye ve hukuka yatırımGüçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin devamlı hale gelmesi gerektiÄŸine dikkati çeken Binali Yıldırım, "Ä°ktisadi kalkınmanın ancak halk iradesine dayalı, demokratik bir siyasi düzende mümkün olabileceÄŸini, ekonomiyle demokrasinin atbaşı gittiÄŸi, birbirinden ayrı düÅŸünülemeyeceÄŸi gerçeÄŸine inanıyoruz. Bu sebeple hem ekonomiye, hem demokrasiye hem de hukuka yatırımı birlikte yapıyoruz. Türkiye, Avrupa'dan Uzak Asya'ya kadar en dinamik ekonomiye ve nüfusa sahip. Türkiye gibi medeniyetlerin buluÅŸtuÄŸu, Asya ile Avrupa'nın bir araya geldiÄŸi bu topraklar dünyanın tam merkezini oluÅŸturuyor. Bu yeni deÄŸil asırlardan beri bu gerçek deÄŸiÅŸmiyor." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Türkiye'den 3 saatlik bir uçuÅŸla 56 ülkeye ulaÅŸmanın mümkün olabildiÄŸini de hatırlattı.
'Türkiye'nin küresel fırsatlarının farkındayız'Türkiye ve Anadolu topraklarının dünyanın tam merkezinde olduÄŸunu kaydeden Yıldırım, ÅŸöyle devam etti:
"Türkiye'nin merkezi deÄŸerinin, bölgesel ve küresel fırsatlarının ve aynı zamanda da sorumluluklarının farkındayız. Bunun için daha fazla katma deÄŸer üreten, küresel deÄŸer zincirinde üst basamaklara tırmanacak bir ekonomi için orta ve uzun vadeli planlarımız var. Kalkınmanının en önemli bileÅŸeni yatırımdır. Türkiye'nin gelecek 15 yılındaki öngörüsünü buna göre ÅŸekillendiriyoruz. Ülkemiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde sadece ulaÅŸtırma altyapı teknolojileri alanında 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Yine 100 milyar dolarlık saÄŸlık, dönüÅŸüm, saÄŸlıkta kalite ve geliÅŸim yatırımları yapacak. 100 milyar dolar üzerinde 'ICT' dediÄŸimiz bilgi iletiÅŸim teknolojileri, sanal gerçeklik gibi geleceÄŸin en önemli alanına, biliÅŸim alanına yatırım yapacağız."
'Turizmde de canlanmanın yaÅŸandığını görmekteyiz'BaÅŸbakan Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması içinde 46 tanesi Türk firması. Sayı itibarıyla Çin'den sonra ikinci, Çin'in parasal hacmi bizimkinden fazla. Müteahhitlerimiz 2016'da aldıkları ihale sayısında Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak dünya yedincisi oldular. 2008'in sonlarında baÅŸlayan küresel kriz sonrasında 2010-2016 ortalama büyümemiz yüzde 6,7. Ä°stanbul Sanayi Odası Türkiye Ä°malat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi ekonominin önemli bir göstergesidir. AÄŸustos ayında zirve yaptı yüzde 55,4'e yükseldi. Ä°malat sektörü de vites büyüttü. Buna baÄŸlı olarak üretim, yeni sipariÅŸler ve istihdamdaki artış hızlandı."
BaÅŸbakan Yıldırım, Türkiye'nin IMF'nın yayımladığı satın alma gücü paritesine göre Ä°spanya'yı da geride bırakarak dünyanın en büyük 13. ekonomisi olarak listede yer aldığını anımsatarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"15 Temmuz tahribatının yavaÅŸ yavaÅŸ kalktığını ve turizmde de canlanmanın yaÅŸandığını görmekteyiz. 2017'de yabancı turist ilk 6 ayda 2016'nın üzerine çıktı. Yüzde 14,5 artış var. Hala 2014 öncesini yakalayabilmiÅŸ deÄŸiliz. Maalesef 15 Temmuz alçak darbe giriÅŸimi, sadece demokrasimize, istiklalimize karşı deÄŸil aynı zamanda ekonomimize karşı yapılmış bir darbe giriÅŸimi olmuÅŸtur. Hala bunun olumsuz etkilerini görüyoruz."
'Bundan sonra odaklanacağımız ÅŸey teknoloji ve insan'BaÅŸbakan Yıldırım, Türkiye'nin dört bir tarafına aktif olarak çalışan AR-GE merkezleri kurduklarını ve teÅŸvik verdiklerini belirterek, ÅŸunları söyledi:
"DiÄŸer odaklandığımız alan da insan kaynağı ve kapasitesi. Çünkü her yaptığımızı insanımız için, Türkiye için, Ä°zmir için yapıyoruz. Genç, çalışkan, hırslı, talepkar bir nüfusumuz var. YaÅŸ ortalaması 31, GüneydoÄŸu'ya, DoÄŸu'ya gittiÄŸimizde 21'e düÅŸüyor. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin böyle bir kaynağı yok. EÄŸer bu kaynağı yerli yerinde kullanırsak, terörde, orada burada tüketmezsek, bizim önümüzde kimse duramaz. Gazı, petrolü olanlar var ama sefalet var. Ä°nsan olmayınca hiçbir ÅŸey olmaz. Onun için biz 15 yıl boyunca hep insanı merkeze koyduk."
Muhabir: Efsun Yılmaz,Ali Korkmaz