USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Başbakan Yıldırım: Hedefimiz siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek

Başbakan Yıldırım: "Hükümet olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, en temel hedefimiz siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek." dedi.

Başbakan Yıldırım: Hedefimiz siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek
20-10-2017 16:37
Google News

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Bilgi Güvenliği Derneğince, "Siber Güvenlik ve Yapay Zeka" temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlenen 10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın (ISCTURKEY 2017) açılışına katıldı.

Başbakan Yıldırım, Konferansın açılış konuşmasında, bilgi güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak ve bu alanda çalışmalar yapan kesimleri bir araya getirmek için 10 yıldır düzenli olarak gerçekleştirildiğini, zaman içinde de uluslararası camiada kabul görmeye başladığını bildirdi. Yıldırım, etkinliğin, Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tarafından "Siber Farkındalık Ayı" etkinlikleri arasında yerini aldığını belirtti.

Başbakan Yıldırım, Ekim 2012'de Siber Güvenlik Kurulu kurulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu işlerin lafları çok ediliyordu. Siber güvenlik, saldırılar, şunlar bunlar... 'Altyapı çöküyor, sistemler çalışmıyor...' Bu neyin nesi dedik, oturduk, arkadaşlarla bir araya geldik. Bu işin kurumsal bir yapıya sahip olması gerektiğine karar verdik. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının sorumlu olduğu yasal altyapıyı o zaman gerçekleştirdik. Ondan sonra USOM'lar, SOME'ler gibi uygulamaya yönelik birimleri BTK bünyesinde oluşturduk. Diğer bakanlıklarda SOME'ler teşkil ettik. Amaç, herhangi bir altyapılarımıza, bilişim altyapılarımıza saldırı olması halinde gereken adımları atmak, karşılığı anında vermek, herhangi büyük bir olumsuzluk, tahribat yaşamamak. O zaman biz bunu kurduğumuzda, dünyada bu işin farkında olan bir düzine ülke vardı. Onlardan biri de Türkiye'ydi. Dolayısıyla başlangıç noktamız fena değil. Ama acaba hızımız, geldiğimiz nokta aynı mı? Orasını konuşacağız. Orada yapacak çok işimiz var. Bugünkü hesaplara göre, bizim 30 binden fazla siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var, işte bin civarında var. Demek ki yetişmiş insan açığımız da ciddi boyutta."

Önceki dönemlerde "siber güvenlik" kavramının değil "bilgi güvenliği" kavramının önem taşıdığını belirten Yıldırım, "O da bilgisayarı iyi kapattık mı, açık kaldı mı, ne oldu? Onlara bakıyordu. Kablosu çekilirse bilgiler kaybolur mu, olmaz mı? Bilgiyi korumaya yönelik bir anlayış vardı. Artık bu çok değişti. Dünya tarihinde çok önemli kırılma anları vardır. Şu anda bunlardan birini yaşıyoruz." dedi.

"Siber tehditler ucuz maliyetle elde ediliyor"

Başbakan Yıldırım, gelişen teknolojiye ilişkin, şunları kaydetti:

"Artık fabrikada hiç insan bulunmadan dahi imalat yapılabilecek. Fabrikadaki bütün teçhizatlar birbiriyle muhabbet edip, konuşarak iş yapacaklar. Bunun tamamı yapay zeka dediğimiz gelişmiş teknolojinin ürünleri. Artık siber güvenlik tehdidi söz konusu olduğunda aslında hayatımızın tehdit altında olduğunu anlamamız gerekiyor. Eski dönemlerde ulusal güvenlik politikaları anlatılırken güçlerden bahsedilir; kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri, özel kuvvetler, jandarma... Şimdi başka bir boyut var. O boyutun adın ne? Siber güçler. Artık siber güçlerden bahsediyoruz.

Milyarlarca, milyonlarca para harcayarak elde ettiğimiz uçaklar, tanklar, 100 dolarlık yazılımla devre dışı bırakılabilir. Binip gittiğiniz araba dışarıdan bir müdahaleyle durdurulabilir veya size kaza yaptırılabilir. Dolayısıyla siber tehditler ucuz maliyetle elde ediliyor, buna karşın koruma tedbirleri ve caydırıcılık için ciddi insan kaynağına ihtiyacınız var."

"77 milyon mobil, 11 milyon sabit geniş bant abonemiz var"

Haberleşme ve iletişim teknolojilerine yaptıkları altyapı yatırımlarıyla Türkiye'de çok hızlı bir dönüşüm sağladıklarının altını çizen Yıldırım, "Son 15 yılda bunlar gerçekleşti. Türkiye'de 2002 yılında geniş bant internet yoktu. İnternet telefonla çevrilerek bağlanıyordu. Çeviriyorsun, çeviriyorsun, daha bitmeden numaralar, karın gurultusu gibi bir ses geliyor, 'düştü' diyor, bir daha çevir. Şimdi o devirler hayal gibi oldu. Bunlar gitti. Şimdi geniş bant da var, mobil internet de var. İletişim altyapısında büyük bir mesafe katetik." ifadesini kullandı.

Yıldırım, 21 milyar bilgi iletişim teknolojilerinin oluşturduğu ciro varken, bugün 100 milyarı aşmış durumda olduğuna işaret ederek, 77 milyon mobil, 11 milyon sabit geniş bant abonesi olduğunu bildirdi.

'Saldırıya karşı savunma yönünde önemli bir kapasite oluşturduk'

Milli ve yerli yazılım konusunda şu anda istenilen yerde olunmadığını, çok mesafe alınması gerektiğini belirten Yıldırım, hükümet olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde en temel hedeflerinin siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek, bunun yolunun da tehdit unsurlarını saldırı yapılmadan önce karşılamak ve bertaraf etmek olduğunu, bu yönde adımlar atıldığını anlattı.

Saldırıya karşı savunma yönünde önemli bir kapasite oluşturduklarının altını çizen Yıldırım, bu konuda ilk 10'dan ikinci 10'a geçildiğini bunun iyi bir adım olduğunu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile HAVELSAN'ın bu konuda öncü çalışmalar yaptığını aktardı.

Bunların yeterli olmayacağına dikkati çeken Yıldırım, "Yol haritası da var. Bu harita da hazırlandı. 2019'a kadar ne yapacağız, hangi adımlar atacağız bunlar da belli." ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı artık koşar adımlarla giderek tamamlamak zorundayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya da karar verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok ama çok işimiz var." dedi.

Muhabir: Sinan Uslu, Aynur Ekiz, Selma Kasap

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ