USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten ÖTV açıklaması

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'de vergilendirme sisteminin motor hacmine göre olduğunu ancak bu sistemin dünyada terk edildiğini söyledi. - Anadolu Ajansı

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten ÖTV açıklaması
03-11-2016 18:52
Google News

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Enflasyon rakamlarını nasıl değerlendirdiğinin, yıl sonu enflasyon tahminin tutup tutmayacağının sorulması üzerine Şimşek, bu sene Merkez Bankasının hedeflerini tutturabileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Enflasyonda yıl sonu hedefinin yüzde 7,5 olduğunu hatırlatan Şimşek, "Şu anda yüzde 7,2 civarındayız. Dolayısıyla bu son liradaki değer kaybının etkisini bile dikkate alırsak, umut ediyoruz ki yüzde 7,5 civarında uzun bir süre sonra ilk defa hedefler tutturulmuş olacak." dedi.

Bunun önemli olduğuna, hedefleri tutturarak kredibilite inşasının mümkün olduğuna işaret eden Şimşek, son aylardaki trendin destekleyici ve olumlu olduğunu söyledi.

Bankaların faiz indiriminin büyümeyi ne kadar etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, kalıcı düşük faizin, makul fiyatlarda finansmana erişimi, yatırımları, büyümeyi destekleyeceğini, ancak yatırımları belirleyici tek değişkenin faiz olmadığını vurguladı.

Dolardaki artış

Şimşek, dolardaki artışa ilişkin bir soru üzerine de günübirlik piyasa hareketleri üzerine yorum yapmanın anlamlı olmayacağını söyledi. Geçen sene gelişmekte olan ülkelerde 650 milyar dolarlık fon çıkışı olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'den de fon çıkışı olduğunu belirtti. Bu sene gelişmekte olan ülkelerden yaklaşık 250 milyar dolarlık fon çıkışının öngörüldüğüne dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Orta ve uzun vadeli perspektif takınırsanız, reel olarak büyüyen Türkiye, liranın reel olarak güçlü olacağı bir Türkiye'dir. Onun için geleceğe ilişkin inancımız tamdır. Merkez Bankamız bu konuda elinden geleni yapıyor, gereken tedbirleri alıyor, ama bunların da sınırı var. Orta ve uzun vadeli bir perspektifle bakmak lazım. Ben günübirlik hareketleri yorumlamanın çok faydalı olduğu kanısında değilim."

"Başkanlık sistemi en büyük reformlardan biri"

Şimşek, başkanlık sisteminin ekonomiye etkisinin sorulması üzerine de yönetimde istikrarı, temsilde adaleti sağlamak açısından sistemin en büyük reform olduğunu söyledi. Başkanlık sistemi tartışmalarının kişiler üzerinden yürüdüğü ve başka taraflara çekildiği için bu hususların ön plana çıkmadığını belirten Şimşek, "Eğer Türkiye iyi bir kurguyla başkanlık sistemini oturtursa bu idarede istikrar demektir. Sonunda bir şahıs başkan olacak, ekibini kuracak ve 5 yıl bu ülkede programını uygulayacak. Bu istikrarı ve var olan hükümet programının güçlü bir şekilde uygulanmasını garanti altına alır." ifadelerini kullandı.

Motorlu taşıtlarda ÖTV düzenlemesi

Motorlu taşıtlarda uygulanması planlanan ÖTV düzenlemesi hakkındaki soru üzerinde Şimşek, söz konusu tasarının TBMM'de olduğunu kaydetti.

Şimşek, Türkiye'nin vergilendirme sisteminin motor hacmine göre olduğunu ancak bunun dünyada terk edildiğini söyledi. 

Bu konuda aracın değerine de bakmak istediklerini anlatan Şimşek, "Biz motor hacmine göre ÖTV koyduğumuz için bazı markalar, çok pahalı otomobilleri daha düşük vergiden yararlanabilmek için daha düşük motorla Türkiye'ye özgü modellerle yaptılar. Biz değeri de dikkate alalım dedik. Dolaylı vergilerde değeri de bir miktar dikkate alan bir modele gidiş için yasal altyapı oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, bu noktada kritik eşikler belirleneceğini belirterek, "Şu değeri aşan otomobil, motor hacmi 1.1 dahi olsa vergide şu orana tabi olacak diyeceğiz." dedi.

BES'e otomatik katılım düzenlemesi

Şimşek, yeni yılla birlikte uygulamaya konulacak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konusunda da bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Kanun genel çerçeveyi çiziyor, uygulama esaslarını Bakanlar Kurulu çıkaracak, yakında çıkar. 45 yaşın üstündekileri sisteme otomatik dahil etmeyeceğiz, bu yaşın altındakileri dahil edeceğiz. Bu birinci husus. 100'den fazla çalışanı olan şirketlerle başlayacağız. 

Biz bunu Türkiye'nin tasarrufları düşük olduğu için yapıyoruz."

Şimşek, sistemin genelde zorunlu olarak lanse edildiğinin ancak böyle olmadığının altını çizerek, "Bu otomatik katılım. Sistem başladığı zaman bildirimde bulunulacak. İki ay içerisinde istediğiniz zaman bu sistemden çıkabilirsiniz. Çıkmak isterseniz istediğiniz zaman çıkarsınız ama çıktığınız zaman devlet 'Ben sana katkıyı veremem. Katkı vermem için şartları tutturman lazım, varsa bir masraf o masraf düşülür' diyecek." ifadelerini kullandı.

"Sistemdeki parayı yatırıma kanalize edeceğiz"

Şimşek, sistemde toplanacak fonu yatırımlara kanalize etmeye çalışacaklarını anlatarak, "Para, sizin hesabınızda duracak, devlet dokunmayacak ama bu para ya bankalara mevduat olarak ya da bir şekilde eninde sonunda yatırıma konu olacak bir tasarruf olarak duracak. Siz ikinci bir emekliliğe hak kazanacaksınız az da olsa kenara bir miktar koyacaksınız." diye konuştu.

Muhabir: Zeynep Akyıl, Merve Özlem Çakır, İbrahim Yılmaz

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ