USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Makul çoğunluğun seçtiğinden tek adamlık çıkmaz

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Milletin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alacak bir kimse, sivri uçlarda olmaz. Bir ülkede makul çoğunluk, bir şekilde bir adamı seçiyorsa oradan tek adamlık çıkmaz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Makul çoğunluğun seçtiğinden tek adamlık çıkmaz
04-04-2017 03:03
Google News

ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fatsa Kültür Sarayı'nda düzenlenen, "Hedef 1.111.111 Üye Memur-Sen'e Davet Tercih Evet" programında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu, değişikliğin Türkiye'ye kazandıracakları konusunda bilgiler verdi.

Anayasa teklifinin eski Türkiye'nin hastalıklarından kurtulmak için ortaya konduğunu, laf olsun diye gündeme gelmediğini söyleyen Kurtulmuş, bu değişiklik talebinin yıllardır olduğunu anımsattı.

CHP dahil çok sayıda partinin anayasa teklifi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"CHP dahil. Şimdi CHP'li arkadaşlar 'hayır' falan diyor ya, o zaman adama sormazlar mı, siz niye defaatle anayasa teklifleri hazırlayıp, gündeme getirdiniz? Üniversitelerin anayasa teklifleri vardır. Hukukçuların anayasa teklifleri vardır. Yani bu memlekette 1982 Anayasasının değiştirilmesiyle ilgili çok sayıda teklif olmuştur. Geçtiğimiz dönemde Parlamentodaki partiler ortak komisyon kurarak anayasa değiştirmeye kalkmadılar mı? CHP'de o komisyona üye vermedi mi? Demek ki Türkiye'de bir anayasa değişikliği talebi var."

"Yalanın tutmadığını gördüler"

'Hayır' cephesinde bulunanların milletin kafasını karıştırmaya çalıştığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Önce dediler ki bu bir diktatörlük getirir. Sonra gördüler ki yüzde 50 artı 1 ile seçilen diktatör olur mu? Milletin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alacak bir kimse, sivri uçlarda olmaz. 'Maşeri vicdan' diye bir söz var Türkiye'de. Makul çoğunluk yanlışta buluşmaz. Eğer bir ülkede makul çoğunluk, yüzde 50 artı 1, bir şekilde bir adamı seçiyorsa oradan tek adamlık çıkmaz. Kaldı ki yanlış söylüyorlar. Tek adamlık esas bugünkü mevcut anayasanın 104. maddesindedir. Açın ve okuyun... Şimdi biz tam tersine, tek adamlığı sona erdirmek, layüsel ve çok yetkili bir cumhurbaşkanlığını sonlandırmak için, ikiye bölünmüş iradeyi ortadan kaldırmak için, milletin yetkilendirdiği ama milletin esas olduğu bir cumhurbaşkanlığı getiriyoruz. Milletin beş yıldan beş yıla oylarıyla hesap sorduğu ya da parlamentoda yeterli çoğunluk bulursa hesap sorulacak bir cumhurbaşkanlığı modeli, nasıl oluyor da tek adamlık oluyor? Bu yalanının tutmadığını gördüler."

"Fesih, 12 Eylül'ün yaptığıdır"

Fesih ile yenileme arasındaki farkın da "fesih" tartışmasını açanlar tarafından bilinmediğini dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fesih, 12 Eylül'ün yaptığıdır. Parlamentoyu kapatmaktır, partileri kapatmaktır... Fesih dediğin şey, 15 Temmuz akşamında yapılmaya çalışılandır. Eğer 15 Temmuz'da o meşum darbe teşebbüsü başarılı olsaydı, bugün bir tane milletvekili olmayacak, hiçbir siyasi parti hayatta olmayacaktı. Halbuki bu değişiklikte yenileme söz konusudur. Milletvekillerinin milletvekilliğinin, cumhurbaşkanının da cumhurbaşkanlığının yenilenmesi meselesidir."

Muhabir: Ali Kemal Akan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ