USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, BM Genel Sekreter Vekili ile görüştü

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, New York temasları kapsamında BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, BM Genel Sekreter Vekili ile görüştü
07-09-2016 15:36
Google News
NEW YORK (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, New York temasları kapsamında BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile BM Genel Merkezi'nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Genel Sekreter Vekili Eliasson, sözlerine 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden duyduğu üzüntüyü ve Türk halkının demokrasi zaferinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Eliasson, Türkiye'nin Suriye’den yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı kabul etmesinden övgüyle bahsetti.

Darbeyi kınayanların başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un geldiğini ifade eden Eliasson, ABD dahil, Türkiye’nin müttefiklerinin darbeyi kınayan ve demokrasiyi destekleyen açıklamalarında geç kalışını da yadırgadığını kaydetti.

Darbe girişimini takip eden süreçte demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel prensiplerin sıkıca takip edilmesi halinde Türkiye’nin halihazırda ilham veren konumunun güçleneceğini belirten Eliasson, BM olarak bu süreçte Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladı.

Eliasson ayrıca son G20 toplantılarında da Suriye'deki iç savaşın bitirilmesine yönelik somut netice alınamadığını ancak Türkiye’nin Rusya ile düzelen ilişkilerinin ve İran-Suudi Arabistan münasebetlerinde oynayabileceği olumlu rolün barışa giden yolda büyük katkısı olacağını söyledi.

"Mücadele devam edecek"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da 15 Temmuz darbe girişimini yapanların Türk halkı ile Cumhurbaşkanı’nın gösterdiği tepkiyi iyi hesap edemediklerini belirterek neticede Türkiye'de demokrasinin ve hükümet dahil siyasi partilerin güçlenerek çıktığı bir sürecin yaşandığını ifade etti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu darbecilerin son 40 yıldır devlet kurumlarına sızmaya çalıştığını ve hükümetleri bu amaçları doğrultusunda kullandıklarını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye’de bu örgüte karşı geniş bir mutabakatın oluştuğunu ancak müttefiklerin darbeye karşı tutumlarında geç kalmalarının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını bir kez daha yineledi.

Kurtulmuş, yürütülen mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini ve hukuk sınırları dahilinde uluslararası standartlara uyumlu biçimde hareket edileceğini vurguladı.

Suriye’deki iç savaşın Türkiye’ye gerek göçmenler gerek terör gibi ciddi yansımaları olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, uluslararası toplumun krizin çözümüne dair doğru perspektif geliştiremediğini belirtti.

Kurtulmuş, BM Genel Sekreter Vekili Eliasson’u ziyaret etmeden önce The New York Times gazetesinin editör kurulu ve Dış Politika Derneği (Foreign Policy Association) üyeleriyle bir araya geldi.

Üyeleri, diplomatlar, eski siyasiler ve uluslararası şirket yöneticileri olan Dış Politika Derneğinde dış politikadan ekonomiye, iç politikadan turizm ve enerjiye kadar pek çok konunun ele alındığı toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda Kurtulmuş, FETÖ'nün darbe girişimine dair ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdikten sonra tehdidin büyüklüğü karşısında atılan adımları ve alınan tedbirleri katılımcılarla paylaştı.

Türk ekonomisine duyulan güvene vurgu yapan Kurtulmuş, Türkiye’de yatırımları bulunan üyeleri daha fazla yatırım için ülkeye davet etti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ