USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Başbakan Yardımcısı Işık: Kırmızı çizgi, PYD'nin Afrin'den tamamen sökülüp atılmasıdır

Başbakan Yardımcısı Işık, "Bizim için kırmızı çizgi, PYD'nin Afrin'den tamamen sökülüp atılmasıdır. Bu amaca hizmet eden girişimlere Türkiye olumlu bakar." dedi.

Başbakan Yardımcısı Işık: Kırmızı çizgi, PYD'nin Afrin'den tamamen sökülüp atılmasıdır
20-02-2018 17:53
Google News

ANKARA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Rejimin ÅŸunu görmesi lazım orada bir terör unsuru var ve Türkiye, bu terör unsurunu temizlemek için Afrin'e operasyon yapıyor. Dolayısıyla o terör unsurunu orada korumaya kalkmak, terörle doÄŸrudan iÅŸ birliÄŸi anlamına gelir. O zaman terörle doÄŸrudan iÅŸ birliÄŸi yapmanın da bir sonucu olur." dedi.

Işık, Best FM'deki "KonuÅŸan Türkiye" programında gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Esed rejimine ait güçler ile halk gücü adı verilen grubun Afrin'e gireceÄŸi yönünde çıkan haberlerin aktarılmasının ardından, "Böyle bir durum tezahür ettiÄŸinde Afrin harekatımızı engeller mi? Bir deÄŸiÅŸiklik söz konusu olur mu?" sorusu üzerin Işık, Zeytin Dalı Harekatı'nın, "Canımız sıkıldı girelim, ÅŸurayı alalım" yaklaşımıyla yapılan bir harekat olmadığının altını çizdi.

Bu harekatın, Türkiye'nin milli güvenliÄŸine karşı doÄŸrudan oluÅŸan tehdidin ortadan kaldırılmasını amaçladığını belirten Işık, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye'nin milli güvenlik tehdidi ortadan kalkmadıktan sonra Afrin harekatında bir deÄŸiÅŸiklik olması mümkün deÄŸil. Kim kiminle iÅŸ birliÄŸi yaparsa yapsın önemli olan Türkiye'nin milli güvenliÄŸine yönelik doÄŸrudan tehdidin ortadan kalkmasıdır, PYD'nin bölgeden çıkartılması ve tamamen bölgenin terör unsurlarından temizlenmesidir. Bu gerçekleÅŸene kadar bu harekat sürecek.

Orada kim kiminle iÅŸ birliÄŸi yapmış, kim kiminle oturmuÅŸ kirli pazarlıklarda bulunmuÅŸ, bu Türkiye açısından çok da önemli deÄŸil, harekatın geleceÄŸi açısından çok da önemli deÄŸil. Elbette ki bölgedeki her geliÅŸmeyi Türkiye olarak yakından izliyoruz. Kim kiminle konuÅŸuyor, hangi pazarlığı yapıyor bunları yakından izliyoruz. Ama bizim için kırmızı çizgi, PYD'nin Afrin'den tamamen sökülüp atılmasıdır. Bu amaca hizmet eden giriÅŸimlere Türkiye olumlu bakar. Bu amacın önüne geçecek, engelleyecek; PYD'nin orada kalmasını saÄŸlayacak hiçbir giriÅŸime de Türkiye olumlu bakmaz, gereken müdahaleyi de yapar."

Işık, "rejim güçleri ile Türkiye'nin bölgede karşı karşı gelme durumunun olup olmadığı" sorusuna karşılık da "Rejimin ÅŸunu görmesi lazım; orada bir terör unsuru var ve Türkiye, bu terör unsurunu temizlemek için Afrin'e operasyon yapıyor. Dolayısıyla o terör unsurunu orada korumaya kalkmak, terörle doÄŸrudan iÅŸ birliÄŸi anlamına gelir. O zaman terörle doÄŸrudan iÅŸ birliÄŸi yapmanın da bir sonucu olur." açıklamasında bulundu.

"Ümidimiz, ABD'nin verdiÄŸi sözü yerine getirmesidir"

Menbiç konusunda ise Türkiye ve ABD arasında görüÅŸmelerin bulunduÄŸunu hatırlatan Işık, ABD'nin Menbiç için verdiÄŸi sözleri ÅŸu ana kadar tutmadığını vurguladı. Türkiye'nin bu sözün tutulmasını istediÄŸini belirten Işık, "Biz, burada bir terör unsuru hakimiyet oluÅŸturmasın istiyoruz. Bu konuda ÅŸu anda yoÄŸun görüÅŸmeler var. Ümidimiz, herhangi bir sorun, sıkıntı olmadan ABD'nin, verdiÄŸi sözü yerine getirmesidir. Yerine getirmeleri dışında bir alternatif yok. Çünkü bu terör oluÅŸumlarına bölgemizde yer yok." diye konuÅŸtu.

Terör örgütlerinin sadece Türkiye'nin güvenliÄŸini deÄŸil hem bölgenin hem de Avrupa'nın güvenliÄŸini tehdit ettiÄŸine dikkati çeken Işık, bölgedeki olayları, sadece bölge ülkelerinin karşılaÅŸtığı problemler olarak deÄŸil küresel düzeyde tehdit oluÅŸturacak olaylar ÅŸeklinde görmek gerektiÄŸini söyledi.

BaÅŸbakan Yardımcısı Işık, PYD/YPG'nin, baÅŸta NATO üyesi ülkeler olmak üzere büyük ülkelerce terör örgütleri listesine alınması gerektiÄŸini vurguladı.

Rusya'nın rahatsızlık duyduğu iddiası

"Türkiye-ABD görüÅŸmelerinin ardından Rusya'nın rahatsızlık duyduÄŸu ve rejim hamlesini oynadığı" iddialarının hatırlatılmasının ardından deÄŸerlendirmesi sorulan Işık, "Böyle dönemler, her türlü ihtimalin, her türlü komplo teorisinin havada uçuÅŸtuÄŸu dönemdir. Bölgede kimin eli kimin cebinde çok net deÄŸil. Amerika-Rusya rekabeti var, Ä°ran'ın bölgede kurmak istediÄŸi bir hakimiyet var. Bölgede ülkelerin kendi çıkarları ve ülkelerin uzun vadeli hedefleri bazen çatışıyor bazen çakışıyor. Burada büyük ülkelerin, büyük oyuncuların birbirleriyle olan rekabetinin zaman zaman sahada yansımalarını görüyoruz." dedi.

"Türkiye'de savunma ve güvenlik alanında yeteri kadar uzmanımız yok"

Harekatın baÅŸlangıcından bu yana televizyonlarda çıkan "uzmanlar"ın açıklamalarının hatırlatılmasının ardından, "Bizde bu kadar çok uzman var mı?" sorusuna Işık, ÅŸu yanıtı verdi:

"Bu iÅŸin magazinleÅŸmesini televizyonlar reyting açısından önemsiyorlar. Biraz bilgiyle magazini harmanlayıp daha çok reyting yapma, en iyi izlenme oranına ulaÅŸma gibi televizyonların hedefi ve gayesi var. Aslında Türkiye'de savunma ve güvenlik alanında yeteri kadar uzmanımız yok. Åžu anda bu alandaki uzman sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor maalesef. Ama deÄŸiÅŸik alanlarda belki uzmanlığı olan arkadaÅŸlarımız var ama savunma ve güvenlik alanı Türkiye'de uzmanın en az olduÄŸu alanlardan. Çok uzun yıllar bu iÅŸler tamamen askere ve askeri cenaha bırakıldığı için siviller bu konuya çok fazla kafa yormamış. Son yıllarda özellikle savunma ve güvenlik boyutuyla dış politikaya bakma iÅŸi sivillerin de ilgi duyduÄŸu alan haline geldi. Ama daha fazla bu konuda uzmana ihtiyacımız var."

Yerli otomobil projesi

Yerli otomobil üretimine iliÅŸkin sürecin sorulması üzerine ise Işık, yerli otomobilin, dijital teknolojilerin üretilmesi ve geliÅŸmesinde Türkiye'nin de var olması iddiasını gösterdiÄŸini belirtti.

Projenin önemli olduÄŸunu belirten Işık, "Zannediyorum 2019 sonuna kadar tasarım ve prototip çalışması olacak. Daha sonra 2021 ve 2020 sonunda üretim gelecek diye düÅŸünüyorum. ArkadaÅŸlarımız üzerinde çalışıyorlar. Türkiye, bundan vazgeçerse 30-40 yıl daha bu trene binemez." dedi.

RTÜK'ün Mecliste görüÅŸülen kanun tasarısı

BaÅŸbakan Yardımcısı Işık, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) dijital platformu kontrol altında tutabilmek için yaptığı çalışma konusunda deÄŸerlendirmesi sorulması üzerine, bu konudaki kanun tasarısının ÅŸu anda Mecliste olduÄŸunu anımsattı.

Ä°nternet televizyonculuÄŸundaki yasal boÅŸluÄŸun doldurulmasının amaçlandığını dile getiren Işık, karasaldan veya uydudan yayın yapan radyo ve televizyonlar nasıl bir hukuki düzenlemelere tabi ise çıkarılacak kanunla internet ortamındaki televizyon ve radyoların da aynı hukuki statüye tabi olmaları, aynı mevzuatla denetlenmelerinin saÄŸlanacağını ifade etti.

Işık ÅŸöyle devam etti:

"Bu konuda çok ciddi boÅŸluklar vardı. Bu boÅŸluklardan dolayı toplum ahlakına çok ters mugayir iÅŸler, haksız kazanç gibi pek çok sorun, sıkıntı, bir denetimsizlikten dolayı vardı. Åžimdi bu denetim açığı kapatılıyor. Ä°lave bir denetim, ilave bir kontrol gibi bir düÅŸünce yok. Asla sansür olarak algılanmamalı. Artık dijital çaÄŸda her ÅŸey internet ortamına kaydı. EÄŸer buralarda boÅŸluklar olursa yarın telafisi imkansız zararlar doÄŸar. Asla sansür, asla bir müdahalecilik diye düÅŸülmesin."

BaÅŸbakan Yardımcısı Işık, dini terimleri kullanarak, toplumun ahlakına, örfüne, geleneÄŸine, dini deÄŸerlerine aykırı yayın yapmanın hiçbir ÅŸekilde kabul edilemeyeceÄŸinin altını çizdi.

Televizyonlardaki tele satışlar konusunda da deÄŸerlendirmede bulunan Işık, "Bu konu televizyonlarda biraz düzene girdi. O konuda RTÜK çok ciddi caydırıcı cezalar uyguladı. Ä°nternet televizyonlarında bu yapılıyor. Ä°nternet televizyonlarının RTÜK denetiminde olmaması bu tip sonuçları ortaya çıkarıyor." dedi.

Muhabir: Ali Kemal Akan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi