USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ban Ki-moon’dan ’kanser’ sitemi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Kanser Günü’nün söz konusu hastalıkla mücadelede farkındalığı artırmada önemli bir rol oynadığını belirterek, "Kansere yakalananların hayatta kalıp kalmayacağı yaşadığı...

Ban Ki-moon’dan ’kanser’ sitemi
03-02-2016 16:10
Google News
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Kanser Günü’nün söz konusu hastalıkla mücadelede farkındalığı artırmada önemli bir rol oynadığını belirterek, "Kansere yakalananların hayatta kalıp kalmayacağı yaşadığı yere bağlı olmamalı" dedi.
BM Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında Ban Ki-moon, herkesin onurlu bir yaşam sürmesini amaçlayan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin kabul edilmesiyle birlikte bu yılki faaliyetlerin daha bir önem kazandığını belirtti. “Tüm ülkeler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, bulaşıcı olmayan hastalıklardan dolayı erken yaşta ölümleri üçte bir oranında azaltmayı amaçlıyor” diyen Ki-moon, böylece daha önce bu alanda atılan adımların daha da güçlendirileceğini kaydetti. “Kanserin neden olduğu birçok acıyı sonlandırmak için daha fazla gayret göstermemiz şart” ifadesini kullanan Genel Sekreter Ban Ki-moon, kanser türlerinin üçte birinin önlenebilir olduğunu, diğerlerinin de erken teşhis edilmeleri halinde tedavi edilebilir olduklarını vurguladı. Kanserin ileri aşamalarında dahi hastaların sıkıntılarını azaltıcı hizmetlerden yararlanabilmeleri gerektiğini belirten Ki-moon, “Kanser tüm ülkeleri etkiliyor ancak daha az kaynağı olanlar daha ağır etkileniyor” ifadelerini kullandı.

"10 KADINDAN 9’U ÖLÜYOR"
Ban, bu durumun en çarpıcı örneğinin rahim (serviks) ağzı kanseri vakaları için geçerli olduğunu belirtti. Ban, dünyanın en yoksul ülkelerinde 10 kadından en az 8’inin bu hastalığa yakalandığını ve bu hastalığa yakalanan 10 kadından 9’unun bu nedenle hayatını kaybettiğini ifade etti. Ban Ki-moon, “Bir taraftan üst gelir düzeyindeki ülkelerde rahim ağzı kanseri taramalarında sağlanan başarıyı alkışlarken, diğer taraftan da düşük gelire sahip ülkelerde söz konusu kanser türünün kadınlar arasında en fazla görülen tür olduğunu belirtmekle yükümlüyüm” dedi.
“Günümüzde nerede olursa olsun kadınları koruyacak bilgi, tecrübe ve imkana sahibiz” diyen Ban, söz konusu kansere yol açan HPV virüsüne karşı aşılama, tarama ve önleyici tedavinin önemini vurguladı. “Bir insanın kansere yakalanması halinde hayatta kalıp kalmayacağının yaşadığı yere bağlı olmaması gerekir” diyen Genel Sekreter Ki-moon, rahim ağzı kanserini bir halk sağlığı konusu olmaktan çıkarmak ve diğer kanser türlerinden etkilenen milyonlarca insanın sıkıntılarını azaltmak için mutlaka birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Ki-moon, “Dünya Kanser Günü’nde gelin hiç kimseyi geride bırakmayacağımıza dair verdiğimiz söz kapsamında bu hastalığın ortaya çıkardığı önlenebilir acıların yarattığı adaletsizliği ortadan kaldıracağımıza dair kararlılığımızı ortaya koyalım” diyerek mesajına son verdi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ