USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Balonlar tiroid için havalandı

Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ile Merck, 23-29 Mayıs Tiroid Farkındalık Haftası nedeniyle Kadıköy Koşuyolu Parkında balon uçurma etkinliği düzenledi.

Balonlar tiroid için havalandı
25-05-2016 19:10
Google News

Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ile Merck’in desteklediği 8. Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftasında bu yıl çocuklarda Hiper ve Hipotiroidiye'ye dikkat çekildi. Hafta boyunca, TV ve gazetelerde gerçekleştirilen uzmanlarla söyleşi, ilan, broşür ve bilinçlendirme etkinlikleriyle tiroit hastalıklarının yaşam kalitesini nasıl etkilediği, bazıları aileden taşınabilen tiroit hastalıklarına karşı çocuklarda hangi belirtilerin dikkate alınması gerektiği anlatıldı. Kadıköy Koşuyolu Parkında düzenlenen etkinlikte halk bilinçlendirildi, balonlar havaya uçuruldu. 

Tanısı konmayan ya da tedavi edilmeyen tiroit hastalıkları yüzünden milyonlarca insan oldukça düşük bir yaşam kalitesi ile hayatlarını sürdürüyor. Tiroit hastalıkları, dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen, çok sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Her 2000-4000 bebekten 1’inde doğuştan hipotiroidi görülürken, bu duruma kız çocuklarında erkek çocuklara göre iki kat fazla rastlanıyor. Hipertiroidi ise 15 yaşından küçük çocuklarda 1 milyonda 8 olarak nispeten düşük oranda görülüyor. Boynun ön kısmında 'kelebek' şeklinde bir iç salgı bezi olan tiroit bezi, vücudun metabolizma hızını kontrol etmek açısından büyük bir rol oynuyor.

“TİROİT BOZUKLUĞUNDA GEBELİK ÇOK ÖNEMLİ” 

 Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi doktorlarından Endokrinoloji Hekimi Doç. Dr. Seda Sancak, etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği olarak Merck’in desteği ile Dünya Tiroid Gününü kutluyoruz. Bu nedenle Kadıköy Koşuyolu Parkındayız. Halkı bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak için bu etkinlik düzenlendi. Tiroit bezi boyunda bulunan küçük bir organımız. Çok büyük görevleri var. Tiroit hormonu salgılıyor. Tiroit hormonu, bir çok görevde işlevi olan hormonlardır. 

Bu hormon eksikliklerinde en çok karşımıza halsizlik, yorgunluk, kilo alma, obezite, kabızlık, konsantrasyon bozukluğu çıkıyor. Özellikle gebelik sırasında çok önemli. Annelerde tiroit hormonları belli bir düzeyin üzerinde olmazsa, bebekler ilk 3 ay tiroit hormonu üretemedikleri için anneden almaları gerekir, anneden bebeğe tiroit geçmezse bebekte zeka geriliğine neden oluyor” dedi.

''TSH’A BAKTIRMAK ÖNEMLİ'' 

 Türkiye'de tiroit farkındalığının yavaş yavaş arttığını belirten Doç. Dr. Sancak, şunları söyledi: “Bu tür etkinlikle, sosyal medya hastaları bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyor. Tanısı koymak için belirttiğimiz şikayetleriniz varsa, bir kerede olsa TSH'a baktırmamız lazım. Aile hekimleri, dahiliye uzmanları, endokrinoloji uzmanlarına gidebilirsiniz. TSH ile gerekirse başka tetkiklerle yararlanılabilinir. TSH ilk başta bakmak için yeterli bir hormon. Tanı konulduktan sonra başarı ile tedavi edilebilen bir hastalık. Tiroit hormonlarını yerine koyarak hastalığı tedavi ediyoruz. Hastaların bir bölümü ömür boyu, bir kısmı TSH değerleri düzene girene kadar, gebelikte ise doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Periyodik olarak hastaları kontrole çağırarak kandaki değerleri izleriz.”

Risk guruplarının hemen hemen her yaşta olabileceğine dikkat çeken Doç Dr. Sancak, “Tiroit hastalıkları çocuklarda zeka gelişimi açısından önemlidir ve yakın takip edilmelidir. Farkında olmak çok önemli ve geç kalınmaması gerekir. Çocukluk çağı ve gebelik dönemi özellikle çok önemli. Mutlaka test yaptırılmalıdır'' şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ