ÇANAKKALE
Çanakkale Boğazı'nda bir balıkçı teknesinin ağlarına, savaştan kalma olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 metrelik uçak pervanesi takıldı.
Alınan bilgiye göre, "Enes Reis" isimli balıkçı teknesi, Çanakkale Boğazı girişinde bulunan Tavşan Adası açıklarına dün gece geç saatlerde ağ bıraktı. Sabaha karşı ağları toplayan personel, büyük bir cisim fark etti. Ağlarla teknenin içine çekilen malzemenin yaklaşık 2 metrelik bir pervane olduğunu gören personel, tekneleriyle Çanakkale'ye dönüp Eceabat iskelesine yanaştı.
Teknenin çalışanlarından Erdal Karasu, yaptığı açıklamada, pervaneye sabaha karşı ağ topladıkları sırada ulaştıklarını söyledi.
Büyük balık sandılar
Pervanenin ağlara zarar verdiğini belirten Karasu, "Biz ağların içinde pervane olduğunu bilmiyorduk. Büyük bir balık zannettik. Güverteye aldığımızda bu pervane ile karşılaştık. Bunu görünce şaşırdık doğrusu." dedi.
Savaşlardan kalma bir uçak pervanesi olduğu düşünülen malzeme, incelenmek üzere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına götürüldü.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Çanakkale Savaşları'nın ardından, 1. Dünya Savaşı sırasında sürdürülen hava harekatında bölgede bazı uçakların düştüğünü söyledi.
Atabay, söz konusu pervanenin de 1917 yılında düşen uçaklardan birine ait olabileceğini, bunun incelemeler sonucu ortaya çıkacağını kaydetti.
"Çanakkale Savaşları'nda kullanılmış olabileceğini düşünüyoruz"
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı Alan Yönetimi ve Tanıtımı Grup Başkanı Hakan Özdilek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine gelen bilgi üzerine Eceabat İskelesi'ne gittiklerini belirtti.
Özdilek, pervaneyi alarak Başkanlığın hizmet binasına getirdiklerini ve incelemeye başladıklarını kaydetti.
Başkanlıkta görevli Sanat Tarihçisi Yusuf Kartal da yaptıkları ilk incelemeye göre, uçak pervanesinin Çanakkale Savaşları'nda kullanılmış olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Kartal, "Temizlik ve konservasyon çalışmaları sonrasında pervane ve havalandırma motoru üzerine yapacağımız incelemeler sonucu detaylı net bilgiye ulaşmış olacağız. Uçağın modeli, hangi dönemde kullanıldığı ve tarihlendirilmesi yapılacak." diye konuştu. Kartal, bunun Çanakkale'de ilk örnek olduğunu belirtti.
Muhabir: Bülent Ersöz
dikGAZETE.com