Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’nin Beyağaç ilçesinde ziyaretler gerçekleştirdi. Beyağaç Kaymakamlığını ziyaret eden Zeybekci’yi kaymakamlık girişinde vatandaşlar ve çalışanlar karşıladı. Ziyarette Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye Vali Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan eşlik etti.
“İNGİLTERE TERS KÖŞE OLDU”
Ziyarette açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, İngiltere’nin Avrupa Birliği ile olan ekonomik entegrasyonun devam edeceğini belirtti. Bakan Zeybekci, “Dünya ve Türkiye çok önemli zamanlardan geçiyor. Dün gündemde olmayan ve bugün dünyayı yerinden oynatan, dünyadaki bütün alışkanlıkları değiştiren ezberleri bozan değişiklikler bir anda olabiliyor. İngiltere’de yapılan halk oylaması malumunuzdur. Önemlidir. Tarihi bir kırılma noktası, tarihi bir döngüdür. Son bir hafta içinde İngiltere’de İngiliz parlamentosunun üyesinin öldürülmesinden sonra, Avrupa birliğinde kalmakla ilgili anketlerde, tam tersi, yüzde 54 kalıcı, yüzde 46 ayrılıkçı olacak şekilde anketler çıkıyordu. Ama sonuç öyle değil, sonuç çok daha farklı çıktı. Türkiye’de yanıldığı gibi, İngiltere’de de anketler tam anlamıyla ters köşe oldu” dedi.
“İNGİLTERE AB’NİN BÜYÜMESİNE KATKI KOYDU”
İngiltere’nin siyasi olarak da Avrupa Birliği’nden ayrılacağını savunan Bakan Zeybekci, “Halkın iradesi böyle diyor. Ama şu olmayacaktır. İngiltere Avrupa Birliği ile ekonomik entegrasyonunu devam edecektir. Ticaretteki serbestlik veya ticaretteki çekişmişlik devam edecektir. Avrupa Birliği anlamında üst düzeyde bir kayıp. Avrupa Birliğini 2009’dan sonraki her yüzde 35 büyümesi İngiltere’den. İngiltere’nin Avrupa Birliğine bu derece büyümesine katkısı var. Yaklaşık 33 bin dolara ortalama gelirinin, İngiltere’nin ayrılmasının ardından 30 bin dolara indiğinin matematik olarak hesaplanıyor. Avrupa için bu derece etkilidir. Avrupa birliği ile İngiltere’nin arasındaki ekonomik entegrasyonun, Türkiye’nin Avrupa birliği ile olan gümrük birliği ekonomik entegrasyonu daha güçlü olacaktır. Bizim de zaten muhtelif defalarda açıkladığımız gibi 2017 yılında Avrupa birliği ile gümrük birliğinin yenilenmesi, güncellenmesi kapsamında biz de İngiltere ile olan ekonomik entegrasyon bağlantısının anlaşmasına, bağımlığa doğru geçeceğiz. İngiltere de aynı kapsamda olacaktır. Bu arkada başka şeyleri tetikler mi tetikler. Başka ülkeler İngiltere’nin olmadığı bir Avrupa birliğinin tek kanatlı olduğu endişesi taşıyacaktır. Bu da farklı tetiklemeler olacaktır” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN AB İLİŞKİLERİ
Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerine değinen Zeybekci, “Bizim için de şu anda önemli anlar yaşanıyor. Türkiye Avrupa Birliği tam üyelik ilişkilerini ikinci plana koyarak, Avrupa birliği standartlar anlamında bir entegrasyon, Avrupa Birliği’nin ekonomik, hukuki ve diğer standartlarda tam bir entegrasyon hedeflemektedir. Bizim için stratejik hedef, bu standartlara ulaşmaktadır. Tam üyelik olmuş, olmamış, bu önemlidir ama o kadar da önemli değildir. Birinci önceliğimiz stratejik anlamda Avrupa birliği standartlarını yakalamaktır.”
RUSYA KRİZİ
Rusya konusunda da konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Maalesef yurt dışı müteahhitlik işlerimizde yıllık bizim yüzde 15-20’lik kısmını Rusya ile yapıyoruz. Rusya ile müteahhitlik hizmetleri 2016 yılında hemen hemen sıfır noktasındadır. Artı diğer tarafta ihracatımızda yüzde 50 civarında Rusya ile bir düşüş söz konusudur. 2015 yılında düşmüştü, bu sene biraz daha düşerek, böyle bir performans var. Türkiye son dönemde sayın Cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın hepimizin hedefi düşmanlarımızın sayısını azaltmak, dostlarımızın sayısını arttırmak. Umarım dilerim Rusya ile olan problem iki ülke arasındaki sorun biter. Çünkü bitmesi iki ülkenin menfaatinedir. Böyle bir problem eğer Türkiye’ye bir zarar veriyorsa, Rusya’ya iki zarar veriyor. Sürdürmenin hiçbir anlamı yok” diye konuştu.
İSRAİL İLE ANLAŞMA
İsrail ile varılan anlaşmaya değinen Bakan Zeybekci, “İsrail ile inşallah bu hafta sonu, bizim istediğimiz yönde Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu özür dilenecek ve tazminat, Gazze’nin insani ihtiyaçlarının garanti karşılanması ile ilgili sonuçları alınacak. Bizim için İsrail önemli bir müttefik gerek ekonomik gerek askeri gerek stratejik anlamda işbirliği amaçladığımız, ülkemizin menfaatlerini en üst düzeyde maksimize edecek, ilişkileri tutacak kaydıyla. Böyle bir müttefik ülke. O anlamda da işbirliği yapmamız gereken bir ülkedir. O anlamda da bu hafta sonu iyi sonuçlar alacağımızı tahmin ediyorum. Ardından ırak’taki Suriye’deki bu sıkışıklığın ve sıkıntının giderilmesidir” ifadelerini kullandı.
ÜLKE EKONOMİSİ
Son olarak ülke ekonomisinin dışarıya daha fazla açılması için çalıştıklarını ve gümrük birliğinin güncelleneceğini söyleyen Zeybekci, “Ekonomik anlamda ve ticari anlamda birinci hedefimiz İran, sonra tabi Irak, Suriye ve Rusya, Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Komisyonu, Avrupa birliği ile ilişkilerimiz Yunanistan gibi 10 ülke belirledik. Birinci öncelikli ülkeler ve Avrupa Birliği, Avrasya Gümrük Birliği Şangay İşbirliğ Teşkilatı ardından körfez işbirliği komisyonu doğu Afrika birliği ve batı Afrika birliği gibi birliklerle de şuanda zaten temaslarımız var. Gerek serbest ticaret gerekse tercihli ticaretle de çalışmalarımız var. Yani önümüzdeki dönemlerde hareketli dönemler olacak” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com