USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Varank: "Bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmaz"

Ankara Üniversitesinin Kuluçka ve Ar-Ge Merkezi’nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmadığını belirterek, "Yeteneklerinizi, bilginizi ve hayallerinizi teknoparklarda somutlaştırın, yeni başarı hikâyelerini hep birlikte yazalım" dedi.

Bakan Varank: "Bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmaz"
26-04-2019 20:31
Google News

Ankara Üniversitesinin Kuluçka ve Ar-Ge Merkezi’nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmadığını belirterek, "Yeteneklerinizi, bilginizi ve hayallerinizi teknoparklarda somutlaştırın, yeni başarı hikâyelerini hep birlikte yazalım" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara Üniversitesinin Gölbaşı’ndaki Teknokent yerleşkesinde Kuluçka ve Ar-Ge Merkezi’nin açılışı ile ’Ankara Üniversitesi Öğrenci Toplulukları’ ve ’Öğrenci Konseyi’ işbirliğiyle düzenlenen İnovasyon Haftası etkinliğine katıldı. Öğrencilere seslenen Bakan Varank, "Bugün beni bir siyasetçi olarak değil de bilime ve teknolojiye gönül vermiş bir büyüğünüz olarak dinlemenizi isterim. Bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmaz. Dolayısıyla bu alanlarda atılacak adımları her seviyede sahiplenmek, teşvik etmek bizim en önemli önceliğimiz. Biliyorsunuz rekabet gücümüzü kalıcı olarak artırmak, teknolojiyi üretmekle mümkün. Dolayısıyla bizim fikir üreten, Ar-Ge yapan, bunları rekabetçi ürüne dönüştüren ve bu ürünleri dünyanın her yerine satabilen girişimcilere ihtiyacımız var" dedi.

"AKADEMİK BİLGİ TİCARİ ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR"

Teknolojiyi üretmek için güçlü bir Ar-Ge ekosistemine ihtiyaç olduğunu ifade eden Varank, bakanlık olarak bu ekosistemi geliştirmek ve beslemek için çalıştıklarını vurguladı. Varank, "Akademik bilgi buralarda ticari ürüne dönüşüyor; parlak fikirlerin kuluçka evreleri buralarda tamamlanıyor ve firmalar arası etkileşim en verimli şekilde buralarda sağlanıyor. Teknopark firmaları danışmanlık, ticarileşme, ihracat destekleri, kurumsallaşma ve uluslararası işbirlikleri gibi alanlarda devlet desteklerinden faydalanıyor. Bu sayede vizyonunu genişleten işletmeler daha hızlı, daha esnek ve daha verimli bir şekilde iş modellerini oluşturabiliyor" şeklinde konuştu.

"2001 YILINDA İKİ TEKNOPARK VARDI, BUGÜN İSE 83"

AK Parti hükümetinin göreve gelmesiyle Türkiye’deki teknopark sayısının arttığını dile getiren Varank, "Bakın 2001 yılında sadece 2 teknoparkımız vardı, bugün 55 ilimizde 83 teknoparka sahibiz. Bunların 63’ünde Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri aktif biçimde yürütülüyor. Diğerleriyse hızla faaliyete geçmek üzere çalışmalarını tamamlamak üzere. 44 bin Ar-Ge personelinin çalıştığı teknoparklarımızda bugüne kadar 3.8 milyar dolar ihracat ve 119 milyar lira satış gerçekleştirildi. Tabii Ankara teknopark ekosistemi anlamında ülkemizin en başarılı şehirlerinin başında geliyor. İlimizdeki aktif 7 teknoparkta 18 bin araştırmacı Ar-Ge ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Ankara Üniversitesi Teknoparkı, ekosistemin en önemli oyuncularından" ifadelerini kullandı.

Varank, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nihai amacımız, küresel yarışta bizi ön sıralara taşıyacak girişimlerin filizlenmesi. İşte bu noktada sizlerin de iştahlı olması gerekiyor. Hedeflerimize ulaşmada yenilikçi bakış açınıza ve üretme isteğinize ihtiyacımız var. Yeteneklerinizi, bilginizi ve hayallerinizi teknoparklarda somutlaştırın, yeni başarı hikâyelerini hep birlikte yazalım."

Türkiye’nin 4 buçuk yıllık seçimsiz bir döneme girdiğini söyleyen Varank, bu dönem boyunca reform ve atılımlara önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"BİZ AÇILIŞLARI SEVEN BİR ÜNİVERSİTE DEĞİLİZ, AMACIMIZ BAKANIMIZI GENÇLERLE BULUŞTURMAK"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise, Bakan Varank’ı genç öğrencilerle buluşturduğu için mutluluk duyduğunu belirtti. Prof. Dr. İbiş, "Türkiyemizin geleceğini ve vizyonunu genç bakanımızdan dinleyeceğiz. Sizler de geleceğe dair sorularınızı bakanımıza soracaksınız. Hepimiz biliyoruz ki ülkelerin ve toplumların başarıları birçok parametreye bağlıdır. Elbette kültür sanat, sosyal gelişmişlik, insani ve evrensel değerler güçlü toplum olabilmek için en önemli şeylerdir. Cumhuriyetin kurucu Mustafa Kemal Atatürk, ’Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir’ der. Elbetteki eğitim öğretimin çıktısı, nitelikli mezun ve birey olmak. Sosyokültürel yönden güçlü olmamız, iletişime açık olmanız, entellektüel birikiminizi artırmanız, ekip çalışmalarına katılmanız gerekiyor. Günümüzün güncel kavramları inovasyon üzerine kurulu. Bu zihniyet ve anlayışın hepsini içeren model mezunlar vermemiz gerekiyor. Ankara Üniversitesi sadece nitelikli mezun verme gayesinde değil, kimsesizlerin kimsesi olan, bunu bütün paydaşlarıyla yapmaya çalışan bir üniversitedir. Biz açılışları seven bir üniversite değiliz, mümkün olduğunca da yapmayız. Bugünkü amacımız bakanımızı burada gençlerimizle buluşturmaktı" dedi.

Kuluçka ve Ar-Ge Merkezi’nin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bakan Varank, öğrencilerle basına kapalı sohbet gerçekleştirdi.

(Emin Kuvat - Nurullah Geylani/İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ