Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” protokolü kapsamında bir araya geldi. Protokolün imzalanmasının ardından Bakan Soylu, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 2010 yılındaki KPSS sınavına yönelik soru üzerine Bakan Soylu, “Son Kanun Hükmünde Kararname'de 2010 KPSS ile ilgili çok açık bir değerlendirme ortaya konmuştur.
2012 yılında KPSS’de hepimizin de yakından takip ettiği gibi gerek genel yetenek ve genel kültür, gerekse de temel eğitim bilimleri konusunda bir suistimal olduğu göz önüne alınmış. Temel eğitimler sınavı bu konuyla ilgili iptal edilmiştir. Ama genel yetenek ve genel kültür sınavının iptal edilmemesi konusunda bir değerlendirme yapılmış ve iptal edilmemiştir.
Daha sonra özellikle genel kültür ve genel yetenekten de böyle şaibelerin olabileceği düşünülerek, bu konuda da mağduriyete uğrayan vatandaş sayısında açılan dava neticesi Danıştay’a intikal etmiş ve Danıştay geçen süre zarfında oluşan bir takım şüphelere ve şaibeler soncunda genel yetenek ve genel kültür sınavını da iptal etmiştir. Genel kültür ve genel yetenek sınavında herhangi bir somut veri söz konusu değildir.
Ancak ilk sınavdaki olan suistimal sınav öncesi veya sınav sonrasında soruların bir şekilde çalınması sebebiyle yapılan soruşturmalar neticesinde bunda da olabileceği düşünülerek genel kültür ve genel yetenekte somut bir olaya dayanmadan Danıştay bunu iptal etmiştir. Ortada 140 bin kişiyi ilgilendiren memuriyetinin bitmesini gerektiren bir sonuç çıkmıştır. Kanun açık bir şekilde memuriyete giriş haklarını ortadan kaldırmış ve memuriyetlerini bitirmiştir. Burada yapılması gereken hakkıyla sınavı kazananları ayırt etmektir. Bu konuda bir çalışma gerçekleştirdik, yaptığımı çalışmada da 2010 KPSS ile ilgili son KHK ya bu çalışmaya yansıttık.
Bu sınavda yapılan soruşturmalar neticesinde eğer bir suistimal söz konusu ise bu kişilerin bu soruşturmalar neticesinde memuriyet hakları sona erecektir. Ama bununla ilgisi olmayan kişilerin de bu konuyla bir mağduriyete uğramaksızın memuriyetlerine devam etmesini sağlayacak bir düzenleme getirilmiştir. Bugüne kadar ödenen maaşların geri alınmasına ilişkin bir düzenleme KHK’da bulunmamaktadır. Bunun için böyle bir düzenleme KHK’da ortaya konmamıştır” cevabını verdi.
dikGAZETE.com