Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetinin çözüm sürecini başarıya ulaştırmakta kararlı olduğunu vurgulayarak, 'Çözüm süreciyle Türkiye’nin milli geliri yıllık bazda en az 1 puan artar. Cari açığı da en az 1 puan azalır” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ile iş dünyasından pek çok davetlinin katıldığı genel kurulda konuşan Şimşek, seçim öncesinde en büyük tehlikenin popülizm olduğunu söyledi. Siyasi partileri liderlerinin popülist söylemlerde bulunduklarının altını çizen Şimşek, 'Popülizmin etkileri; artan bütçe açığı, borç yükünde artış, enflasyonda artış, cari açıkta artış.
Bakın, nasıl az gebelik olmuyorsa, az enflasyon da olmaz. Az açık da olmaz. Bu işte ipin ucunu kaçırdığınız zaman az gebelik olmadığı gibi ipin ucu kaçtığında iflasa doğru gidersiniz. Bunları Türkiye hep yaşadı. Bir tane basit bir rakam. 90’lı yıllarda popülist söylemlerden bir tanesi; ‘emeklilik yaşını kaldıracağız’. Kaldırdılar. 1990 yılında Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi fazla veriyordu, muazzam bir fazla veriyordu. Primler emekli maaşlarının ödenmesine yetiyordu.
Hatta fazla kalıyordu. Ne oldu? Türkiye o gün bugün 2 trilyon lira kaynağını heba etmiştir. Bu açıkların tamamını finanse etmiştir. 2 trilyon yaklaşık 800 milyar dolar eder. Bir tek basit popülist bir söylem ve karar. Bugün aynı çerçevede bir çırpıda 2016 bütçe açığının 10-12 katı vaatlerle karşı karşıyayız. Bunun noter tasdikli vaatler kısmı bütçe açığını 3.5- 4 katı artıracak” diye konuştu.
'TERÖR BİTMEDEN BÖLGELER ARASI KALKINMIŞLIK FARKLARI AZALMAZ'
Türkiye’de terör bitmeden bölgeler arası kalkınmışlık farklarının arzulanan düzeyde olmasının imkansız olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Bölgesel gelişmişlik farkını azaltmamız lazım. Evet, bu çok önemli. Türkiye’de terör bitmeden bölgeler arası kalkınmışlık farklarını arzuladığımız düzeyde azaltmanın imkanı yoktur. 6-7 Ekim olaylarının çağrısını yapanlar, şehirleri yakıp yıkanlar varken bölgeler arası gelişmişlik farkları buradan romantik çağrılarla olmaz.
Şimdi ancak ve ancak çözüm sürecindeki başarıyla olabilir. Çözüm süreci noktasında da iddialıyız. Büyük bir siyasi sermaye yatırdık. Hiçbir dönemde bu kadar siyasi risk alınarak bu noktada ilerleme sağlanmamıştır. Ama ortada bir samimiyet problemi vardır. Bunları aşmak gerekiyor' şeklinde konuştu.
'ÇÖZÜM SÜRECİYLE MİLLİ GELİR 1 PUAN ARTAR, CARİ AÇIK 1 PUAN AZALIR'
Hükümetin çözüm sürecini çok önemsediğinin belirten Şimşek, '40 bin insanımız hayatını kaybetti. Bizim tahminlerimize göre 860 milyar lira bu ülkenin kaynağı burada heba olmuştur. Önümüzdeki 30 yıl içinde 860 milyarı biz bu ülkenin eğitimine, alt yapısına, AR-GE’sine ve sanayisine aktarmayı düşünüyoruz.
Bunun için çözüm sürecini biz geliştirdik. Geçen yıl yasal alt yapısını yaptık. Meclis’ten kanun geçirdik. Ama gelin görün ki çözüm sürecinden, barıştan, demokrasiden bahsedenler hala ellerinde silahlarla dağlarda geziyorlar. Batıda ise güzel çocuk, iyi çocuk izlenimi vermek için çok ciddi çaba var. Çözüm süreciyle Türkiye’nin milli geliri yıllık bazda en az 1 puan artar. Cari açığı da en az 1 puan azalır” ifadelerini kullandı.
dikGAZETE..