USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pekcan: Her fırsatta stratejik hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunun altını çiziyoruz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Her fırsatta stratejik hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunun altını çiziyoruz. AB ile ilişkilerimize bu anlayış içinde yaklaşıyoruz." açıklamasında bulundu.

Bakan Pekcan: Her fırsatta stratejik hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunun altını çiziyoruz
24-02-2021 16:21
Google News
Ankara

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, her fırsatta stratejik hedeflerinin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik olduğunun altını çizdiklerini belirterek, "AB ile ilişkilerimize bu anlayış içinde yaklaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Pekcan, Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile video konferans yöntemiyle görüştü.

Görüşmede, Türkiye ile AB arasındaki ikili ve ticari ilişkiler ve iş birliğinin karşılıklı çıkar ve anlayış temelinde geliştirilmesine yönelik öncelikli gündem konuları ele alındı.

Pekcan, Türkiye'nin, AB'ye aday ülke ve Gümrük Birliği ortağı olarak AB ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayarak, Türkiye'nin halihazırda AB ile ileri seviyede bir bütünleşme tesis etmiş olduğunu belirtti. Pekcan, "Her fırsatta stratejik hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunun altını çiziyoruz. AB ile ilişkilerimize bu anlayış içinde yaklaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İki taraf arasındaki tam üyelik sürecinin bir aşaması olan Gümrük Birliği ilişkisinin, bu zamana kadar karşılıklı birçok kazanım sağladığını belirten Pekcan, ancak mevcut yapının artık günün gereklerine cevap vermekte yetersiz kaldığını hatırlattı.

Pekcan, uluslararası ekonomik ve ticari gelişmeler karşısında Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkileri ileri taşımanın, Avrupa bölgesindeki değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve rekabetçiliklerinin artırılması bakımından fırsatlar sunduğunu bildirdi.

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesini AB ülkelerindeki iş dünyası da destekliyor"

Bakan Pekcan, Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir gündem için fırsatlar bulunduğunu, bunun için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin pandemi döneminde önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayacak şekilde genişletilmesinin ve mevcut yapısal sorunlarının giderilmesinin önemine dikkati çeken Pekcan, sürecin hem Türkiye'deki hem de AB ülkelerindeki iş dünyası tarafından desteklediğini bildirdi.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde en önemli ve nihai hedefinin tam üyelik olduğunu vurgulayan Pekcan, bu amaçla Türkiye-AB ilişkilerinde oluşturulacak pozitif gündemin kilit unsurlarından birinin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi olduğunu ifade etti.

Bakan Pekcan, mart ayında gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif gündemin oluşturulmasını hedefleyen somut adımların atılmasına yönelik beklentilerini de aktardı.

Gümrük Birliği ortağı olarak AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı STA'lara Türkiye'nin taraf olamamasının doğurduğu sorunlara da değinen Pekcan, Gümrük Birliği'nin işleyişini doğrudan etkileyen AB teknik komitelerine Türkiye'nin de katılım sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Pekcan, AB'nin çelik ürünlerinde uyguladığı önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Birliğin önlemlerinin iki taraf arasındaki anlaşmalara ve ortaklık ruhuna uygun şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Pekcan, artık AB'nin ikili ilişkinin önemine yakışan bir yaklaşım benimseyerek, Türk çeliğinin rekabet kurallarına uygun olarak AB piyasasına sunulmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı

Varhelyi ile Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Gümrük Birliği'ne etkilerini de değerlendiren Pekcan, bu kapsamda AB tarafından atılacak adımların, ticarette bir korunma aracına dönüşmemesi, bunun yerine AB'nin stratejik hedeflerine katkı sağlayacak bir iş birliğinin geliştirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Pekcan, bu süreçte Türkiye'nin hem aday ülke statüsü hem Gümrük Birliği ortağı olarak, üye ülkelerin yeşil dönüşümü için oluşturulan finansman imkanlarına erişim sağlamasının kritik önemde olduğuna işaret etti.

Bakan Pekcan, ticaretin güvenli ve daha hızlı işleyişini hedefleyen Ticaret Bakanlığı projelerinin de IPA-III fonlarından desteklenmesini istedi.

Kovid-19 ile mücadelede iş birliği ve dayanışmanın önemine dikkati çeken Pekcan, AB'nin Kovid-19 aşılarına dönük son dönemde hayata geçirdiği ön izin uygulamasına ilişkin olarak Türkiye'nin de ortaklık ilişkisine uygun bir şekilde muaf ülkeler arasına eklenmesi gerektiğini belirtti.

Pekcan, konuşmasının sonunda, Türkiye'nin AB'de yerini alması gerektiğini, bu kapsamda Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefine katkı sağlayacak ortak çalışmaların büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

"AB olarak pozitif bir gündem için çaba harcıyoruz"

Oliver Varhelyi de Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin her iki tarafı için olumlu sonuçları olacağını teyit ederken, bu konunun Komisyon tarafından Avrupa Birliği Konseyi kararına sunulduğunu hatırlattı.

Varhelyi, "AB olarak pozitif bir gündem için çaba harcıyoruz, bu gündem için her iki tarafın da ortak ve yapıcı çalışmalarını sürdürmesinde yarar görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının sonunda Pekcan ve Varhelyi, gelecek dönemde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yakın iş birliği ve diyaloğun sürdürülmesine yönelik iradelerini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ