USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BAKAN IŞIK: TÜRK ÜNİVERSİTELERİNDE KALICI BAŞARI OLMADAN NOBEL GELMEZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası başarı durumları ile ilgili 'Böyle bir başarının çıkması için altyapının çok güçlü olması lazım.' dedi.

BAKAN IŞIK: TÜRK ÜNİVERSİTELERİNDE KALICI BAŞARI OLMADAN NOBEL GELMEZ
09-10-2015 14:05
Google News

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası başarı durumları ile ilgili 'Böyle bir başarının çıkması için altyapının çok güçlü olması lazım.' dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası başarı durumları ile ilgili “Türk üniversitelerinden böyle bir başarının çıkması için altyapının çok güçlü olması lazım. Özellikle temel bilimler noktasında. Ama temel bilimler olmadan da bu tür başarıların olması mümkün değil. Temel bilimler olmadan kalıcı başarı olmaz. Kalıcı başarı olmadan da Nobel gelmez” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ODTÜ Araştırma Alanında Türk Üniversiteleri Konferansına katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, Kimya dalında Nobel ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı başarısından dolayı tebrik ettiğini belirterek, “Dün tarihi bir gün yaşadık. Kimya dalında Nobel ödülünü 3 değerli araştırmacı aldı. Bunlardan birisi Türkiye’de doğan, büyüyen, yetişen ve Amerika’da 35 yıldır hayatını yaşayan, bilimsel çalışmalarını sürdüren değerli hocamız Aziz Sancar oldu. Sayın Sancar’ın bu başarısı hepimizi gururlandırdı. Kendini tebrik ediyorum, ülkemize yaşattığı bu gurur dolayısıyla da ülkemiz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum.

Artık kapının aralandığına ve önümüzde ki yıllarda daha fazla bilim insanımızın başarılı çalışmalara imza atacağına da inanıyorum. Sayın Sancar çalışmalarını Amerika’ da yürütüyordu. Benim rüyam çalışmalarını Türkiye’de yürüten akademisyenlerimizin de ileriki zamanlarda Nobel gibi prestijli ödüller kazanabilecek çalışmalara imza atmasıdır. Hatta sadece kendi insanımızın değil çalışmalarını Türkiye devam ettiren yabancı akademisyenlerimizin de benzer başarılara ulaşmasıdır. Böyle bir rüyaya insanların, akademisyenlerin bireysel başarısıyla ulaşmasının çok zor olduğunun elbette ki farkındayız. Bilim ve teknoloji çok büyük ekosistem de ancak gelişir. İnşallah 78 milyon vatandaşımız el ele vererek tüm bu alanlarda ilerlemeye, gelişmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

'KALICI BAŞARI OLMADAN DA NOBEL GELMEZ'

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Işık, Türkiye’de ki üniversitelerde neden bilim alanında Nobel ödüllü başarılar olmuyor? sorusuna, “Türk üniversitelerinden böyle bir başarının çıkması için altyapının çok güçlü olması lazım. Özellikle temel bilimler noktasında. Son dönemde temel bilimlere ilgi azalmıştı. Ama temel bilimler olmadan da bu tür başarıların olması mümkün değil. Biz bunu gördüğümüz için Tübitak’da temel bilimleri tercih eden başarılı öğrencilerimize adeta maaş gibi burslar vermeye başladık. 2014 yılında Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji alanında ilk 5 bine giren öğrencilerimize 2 bin TL burs, ikinci 5 bine 1 bin TL burs, çift anadal yapan öğrencilerimize de 750 TL burs verdik. Bu yıl buna temel sosyal bilimleri de kattık. 

YÖK’ünde son derece isabetli bulduğu kararla talep olmayan temel bilimler fakültelerini kapatmasıyla şuanda temel bilimlere olan ilgi bir hayli attı. 40 bin kontenjanın 38 bin 500’ünün dolduğunu büyük memnuniyetle ifade ediyoruz. Temel bilimler olamadan kalıcı başarı olmaz. Kalıcı başarı olmadan da Nobel gelmez. Bunu bilmemiz gerekiyor. Temel bilimlerde belirli başarıyı elde edenlere belli başarıları elde edenlere kamuda istihdam garantisi dahil pek çok konuyu tartışıyoruz” cevabını verdi.Sanayi üretimi bir önceki aya göre 2,9 bir önceki yıla göre 7,2 arttı. 

Bu artışı nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Bakan Işık, “Sanayi üretiminin bu seviyeye gelmesi çok sevindirici. Beklentilerin üzerinde bir sanayi üretimi geldi. Üçüncü çeyrekte Türkiye aslında tahmin edilenden biraz daha iyi büyüme potansiyeli taşıyor. Türkiye’nin bölge konjonktürü, dünya ekonomisinin içerisinde bulunduğu sıkıntılı sürece rağmen aslında Türkiye’de üretimin devam ettiğini, sanayinin çarklarının yürüdüğünü gösteriyor. Son derece sevindirici bir rakam, Türkiye açısından işlerin en azından belirsizliğine rağmen kötü gitmediğinin, iyiye gittiğinin göstergesi” yanıtını verdi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ