USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Bakan Elvan’dan "yerli NASA" müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye Uzay Ajansı kurulması yönünde kanun tasarımız hazır, şu anda Başbakanlık’a gönderiyoruz. Eğer Meclis takvimi yeterli olursa seçim öncesi Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmak istiyoruz" dedi. Bakan

Bakan Elvan’dan "yerli NASA" müjdesi
08-02-2015 03:54
Google News

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye Uzay Ajansı kurulması yönünde kanun tasarımız hazır, şu anda Başbakanlık’a gönderiyoruz. Eğer Meclis takvimi yeterli olursa seçim öncesi Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmak istiyoruz" dedi.
Bakan Elvan, bir televizyon kanalında bakanlığını yürüttüğü faaliyetlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de internet kullanımına ilişkin 2023 hedeflerini açıklayan Elvan, Türkiye’de özellikle son yıllarda başta internet altyapısı olmak üzere hem telefonlara yönelik hem sabit internet bağlantısı açısından çok önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Türkiye’de şu anda 240 bin kilometre uzunluğunda fiber kablo altyapısı olduğuna dikkat çeken Elvan, geniş bant abone sayısının 1 yıl gibi kısa sürede 30 milyondan 42 milyona ulaştığını bildirdi. Türkiye’nin 3G uygulamalarında Türkiye son derece başarılı, dünyadaki en iyi ve en hızlı 3G altyapısı olan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Elvan, Türkiye’de 3G abonesi 58 milyona ulaştığını açıkladı.

"2015 SONUNDA 4G’YE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ"
"4G teknolojisine yönelik olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz" diyen Elvan, "Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumumuz (BTK) tüm teknik detaylarını çalıştı, ihalenin şartları ne olacak, nasıl ve ne şekilde bir başvuru olacak, hangi bantları nasıl ve ne şekilde tahsis edeceğiz. Bunların hepsi kapsamlı olarak çalışıldı" açıklamasında bulundu.
Bakan Elvan, şöyle devam etti:
"800, 900, 1800, 2100 ve 2600 frekanslarında 4G için hizmet vereceğiz. Bununla ilgili BTK ön çalışmalarını tamamladı ve Bakanlığımıza gönderdi, şu anda Bakanlığımız BTK’nın çalışmalarını değerlendiriyor. Bakanlığımız, BTK’ya aktaracak ve ihaleyle ilgili süreci böylece başlatacağız. Hedefimiz, 2015 sonu itibariyle 4G uygulamalarına Türkiye’de geçmek."

"YERLİ AKILLI TELEFON İÇİN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"
Yerli telefon konusundaki çalışmaları anlatan Elvan, "Türkiye’de mobil telefonun yerli üretimi konusunda istenilen seviyede olduğumuzu söyleyemem. 2014 yılında 17 milyon civarında bir telefon satın alınması söz konusu. Bunun yüzde 90’ı tamamıyla ithal" dedi.
Mobil akıllı telefonlarda yerlilik oranının yüzde 10’a yakın olduğunu anlatan Elvan, şu anda yerli akıllı telefon üretimi konusunda BTK’dan izin almış 16 firma olduğunu açıkladı. Yerli telefon konusunda son yıllarda önemli bir artış yaşandığına işaret eden Elvan, "2014 yılında 1 milyonun üzerinde bir telefon üretimi söz konusu. Ama biz 2015’le birlikte bunun daha hızlı bir şekilde artacağını düşünüyoruz. Çünkü 2013 yılı ile 2014 yılını kıyasladığımızda, yerli telefon üretiminde 2,5 katlık bir artış söz konusu. Biz bu artış trendinin bu şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle telefon üretimine yönelik Ar-Ge faaliyetlerini de Bakanlık olarak desteklemeye hazırız" açıklamasında bulundu.

TWITTER TARTIŞMALARI
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın engellenmesine yönelik tartışmalara da cevap veren Elvan, "Bu konuda Türkiye’ye ve hükümetimize inanılmaz haksızlık yapıldı. Bize bu eleştirileri yöneltenler dünyadaki uygulamaları bilmiyorlar, kimin ne yaptığını bilmiyorlar" dedi.
Elvan, sözlerine şöyle devam etti:
"Şimdi dünyanın hangi gelişmiş ülkesine bakarsanız bakın mahkeme kararı olmaksızın birçok ülkede bu tür engellemeler el altından yapılıyor, bunu herkes biliyor. Herhangi bir kamu kurumunun talimatıyla da bunları yapıyorlar. Ama biz Türkiye’de her şeyimizle biz şeffafız. Biz Türkiye’de, mahkeme kararı alıyoruz, ’ne olursa olsun her halükarda mutlaka mahkeme kararı gerekir’ diyoruz. Ben ülke isimlerini saymak istemiyorum, şu anda Avrupa Birliği’nin (AB) üyesi olan, AB’nin en güçlü ülkelerinin birçoğunda mahkeme kararı olmadan sadece bir kamu kurumunun talimatıyla erişim engellenebiliyor. Gerekçe olarak da ulusal güvenlik ve kamu düzeni gösteriliyor."

TWITTER’IN TÜRKİYE’DE OFİS AÇMA TALEBİ
Twitter’ın Türkiye’de ofis açması konusunda somut gelişme yaşanıp yaşanmadığını değerlendiren Elvan, "Twitter yetkilileri birkaç defa Türkiye’ye geldi hatta bizim arkadaşlarımız hem Amerika’ya hem de İrlanda’yı ziyaret ettiler. Son derece olumlu görüşmeler oldu. Ve Twitter’ın Türkiye’ye yönelik bakış açısında da ciddi bir değişim olduğunu ifade etmek istiyorum. Ama ofis açma konusunda her nedense muhafazakar davranıyorlar. Şu ana kadar olumlu bir yanıt bize ulaşmış değil" dedi.
Twitter yetkililerinin kendisinden randevu talep ettiklerini açıklayan Elvan, "Henüz görüşmedim. Bilemiyorum belki yeni önerileri olacak. Kendilerine randevu vereceğim elbette ama henüz görüşmedim. Ama şunu ifade etmeliyim. Bir yıl öncesine geri dönecek olursak Twitter Türkiye’deki mahkeme kararlarını bile dikkate almıyordu ama bugün mahkeme kararlarını ağırlıklı olarak uyguladığını görüyoruz. Önemli bir gelişme olduğunu ifade edebilir. Yakın bir işbirliği olduğunu da söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"YASADIŞI DİNLEMELER KONUSUNDA TİB’DE HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDIK"
Yasadışı dinlemeler, kriptolu telefonlar, 17-25 Aralık’ta yaşanan sürece ilişkin düşüncelerini anlatan Elvan, "Maalesef bu 17-25 Aralık süreci ve bunun öncesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı çok kötü amaçlarla kullanılmış, yasa dışı birtakım dinlemeler yapılmış. İşte Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Genelkurmay Başkanımız, bakanlarımız, birçok bilinen değişik kesimlerden insanlar, siyasiler, farklı partilerden kişiler maalesef yasa dışı yollarla dinlenmiş. Özellikle 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yani bu 17-25 Aralık darbe girişimleri sonrası Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) çok ciddi önlemler aldık. Bugün en alttaki uzman yardımcısından en üstteki yöneticisine kadar her bir elemanın yapmış oldukları iş ve işlem neyse bilgisayar üzerinde bunların hepsinin kaydı tutuluyor" ifadelerini kullandı.

"YASADIŞI YÖNTEMLE ORTAM DİNLEMESİ YAPMAK MÜMKÜN"
Mahkeme kararlarına istinaden dinlemelerin yapıldığını belirten Elvan, "Kaç tane mahkeme kararı gelmiş, kaç kişi dinleniyor... Bunların çapraz kontrolleri yapılıyor. Dolayısıyla, TİB’de geçmişte yaşanan bu tür sıkıntılar söz konusu değil, ciddi bir denetim mekanizması oluşturuldu ve güvenlik açısından da ciddi önlemler aldık" dedi.
"TİB’de çalışan çok sayıda kişiyi de bu geçmişte yaşanan sıkıntılar nedeniyle buradan ayırdık" diyen Elvan, "Ancak tabi teknoloji o kadar gelişti ki yani işte herhangi bir kişi bir ortam dinlemesi yaparak illegal yöntemle dinleyebilmesi mümkün mü? Mümkün. Bunun ihtimali var mı? Var. Ama bizim kurumumuzu kullanarak bir dinleme yapılması şu an yasa dışı bir dinleme yapılması söz konusu değil. Bunların kontrolleri düzenli olarak yapılıyor, yine biraz önce ifade ettiğim gibi çapraz kontrolleri yapılıyor ve her bir uzmanın yapmış olduğu iş ve eylem kayıt altında tutuluyor" açıklamasında bulundu.

YERLİ UYDU ÇALIŞMALARI
Yerli uydu çalışmalarına yönelik önemli açıklamalar yapan Elvan, "5A’nın ihalesine çıkıyoruz. 5A uydusunda yüzde 25 yerlilik şartı arıyoruz. 5A geliştirilirken 6A uydusunu da biz kendi merkezimizde geliştireceğiz. TÜBİTAK’ın önderliğinde bunu geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Türkiye Uzay Ajansı’na yönelik bir kanun tasarısı hazırlandığını hatırlatan Elvan, şöyle devam etti:
"Uzayla ilgili tüm birimleri tek bir çatı altında toplayan, uzayla ilgili yine teknik düzeyde detaylı bilimsel çalışmaların yapılacağı, yaptırılacağı bir merkezimiz olacak. Bununla ilgili arkadaşlarımız çok kapsamlı bir şekilde çalıştılar. Bunun dışında, ABD’de uzayla ilgili birimlerde çalışan öğretim üyelerimiz ve Türk vatandaşlarımızla yine bir başka toplantı gerçekleştirildi. Oradakilerin görüşleri, düşüncelerini alındı ve bu çerçevede bir kanun tasarısı hazırladık. Eğer zamanımız el verirse seçimlerden Meclis’ten geçirmek istiyoruz. Türkiye’nin Uzay Ajansı kurulması yönünde kanun tasarımız hazır, şu anda Başbakanlık’a gönderiyoruz. Eğer Meclis takvimi yeterli olursa seçim öncesi biz Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmak istiyoruz, arzu ediyoruz. Ama zamanımız yeterli olmazsa Meclis’teki takvimin sıkışık olması halinde bu tasarı seçim sonrasına kalacak ama mutlaka 2015 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız."

KURUMLAR ARASI ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI
Bakan Elvan, kurumlar arası entegrasyonun sağlanması gerektiğini belirterek, "Nihai hedefimiz elektronik ortamda başvurunun yapılarak ilgili bakanlığın o görüşleri toplayıp, bizatihi vatandaşa hizmet sunabilmesi. Bu son derece önemli. Bu kırtasiyeciliği ortadan kaldıracaktır, artık zaman çok önemli" dedi.
İnsanların vakitlerini belki günlerce, haftalarca kurum kurum dolaşarak işlerini halletmek yerine elektronik ortamda bu işlerin çözümlenmesini sağlayacaklarını dile getiren Elvan, şunları kaydetti:
"Örneğin, askere gidecek olan bir kardeşimiz artık askerlik şubesine gitmiyor. Elektronik ortamda başvurusunu yapıyor tüm işlemler bu şekilde gerçekleştiriyor. Yine üniversite sınavını kazanan bir öğrencimiz üniversiteye kayıt yaptırmak için örneğin, Edirne’de yaşayan bir kardeşimiz diyelim ki Van’daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde bir bölüm kazandı, ne yapması gerekiyor? Edirne’den kalkacak ta Van’a kadar gidecek, Van’da kaydını yaptıracak tekrar memleketine geri dönecek, okul açılacağı zamanda tekrar Van’a gidecek. Bunun yerine ne yapacak? Elektronik ortamda başvurusunu yapıp, kayıt işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek. Buna biz aslında başladık, yani geçtiğimiz yıl yani 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi için zannedersem 30’un üzerinde üniversitede elektronik ortamda kayıt gerçekleştirildi. Ama TÜRKSAT’taki arkadaşlarımız, TÜRKSAT Genel Müdürümüz ve ekibi yoğun bir şekilde çalışıyorlar. İnşallah 2015-2016 öğretim yılında tüm üniversitelerimizi bu sisteme dahil edeceğiz. Üniversiteyi kazanan hiçbir öğrencimiz üniversiteye gitmeden elektronik ortamda kaydını gerçekleştirebilecek."

"TWITTER VE FACEBOOK’A AYIRACAK ZAMANIM YOK"
Bakan Elvan, Facebook ve Twitter hesabının bulunmamasının özel bir sebebi olup olmadığını da açıkladı. Elvan, "Açıkçası özel bir sebebi yok. Aslında benim hesaplarım var bildiğim kadarıyla, internetle ilgiliyim ama benim özellikle Twitter ve Facebook’ta haberleri takip edecek, değişik zamanlarda mesaj atabilecek inanın zamanım yok" dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ