USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye olarak Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye olarak Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık
14-01-2020 19:16
Google News

TBMM (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, TBMM'de gazetecilerin, Libya'daki ateÅŸkes süreciyle ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Libya'nın doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in, ateÅŸkes görüÅŸmelerinin ardından oluÅŸturulan anlaÅŸmayı imzalamadan Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'dan ayrıldığını hatırlatarak deÄŸerlendirmesini sorması üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, süreci anlattı.

Moskova'ya gittikten hemen sonra Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti BaÅŸbakanı Fayiz es-Serrac'ın da geldiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, önce Rus tarafıyla ikili görüÅŸmelerin yapıldığını aktardı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Hafter'in de ekibiyle binaya geldiÄŸini ve Rusların onlarla da görüÅŸmeler yaptığını bildirdi.

"Biz de Serrac ile görüÅŸmeye baÅŸladık." diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Daha önceden hazırlanmış ve büyük oranda mutabakat saÄŸlanmış metin üzerinde müzakereler devam etti ve karşı tarafın da bazı önerileri oldu. Yine Serrac tarafıyla müzakereler oldu. Uzlaşı olsun diye bu öneriler de kabul edildi. Neticede metin tamamlanmıştı. Tam imzalama aÅŸamasında Ruslar bize geldiler, 'Hafter yarın sabaha kadar süre istedi. Daha doÄŸrusu, süre istedi. Biz de yarın sabaha kadar süre verdik. Dolayısıyla ÅŸu anda bu metni imzalayamayacaklar' dediler. Bunu Serrac ve ekibine anlattık. GeliÅŸmeler konusunda Sayın CumhurbaÅŸkanımıza da bilgiler arz ettik, talimatlarını da aldık."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Rusların, Hafter'in ikna edilmesi için çabalarına devam ettiÄŸini belirterek, "Sabah edindiÄŸimiz bilgiye göre de Hafter, Ruslar da teyit etti, imzalamadan Moskova'yı terk etmiÅŸ." diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta yaptıkları çaÄŸrı neticesinde Türkiye'nin üzerine düÅŸeni yerine getirdiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, süreç içinde Rusya ve Putin'in gayretleri sonucu Hafter'in ateÅŸkesi desteklediÄŸini açıkladığını kaydetti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ancak mutabakat saÄŸlanmasına raÄŸmen belgenin imzalanmadığına deÄŸinerek, "Türkiye olarak CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde Libya'da bir ateÅŸkes ve barış için üzerimize düÅŸeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceÄŸiz. Ama bu tabloda kim barış kim savaÅŸ, kim birlik beraberlik istiyor, kim istemiyor ortaya da çıkmış oldu." dedi.

"Herkesin hayalleri olabilir"

Bir gazetecinin, Hafter'in, Türk askerinin çıkması gibi ÅŸartları olduÄŸu söylentileri bulunduÄŸunu belirterek, bunun doÄŸru olup olmadığını sorusuna ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸu yanıtı verdi:

"Herkesin farklı görüÅŸleri, talepleri, rüyaları, hayalleri olabilir ama bir metin üzerinde müzakereler yapıldı ve mutabakat saÄŸlandı. Bu metinde de buna benzer ibareler yok. Ama son dakika 'Süre istiyoruz, zaman istiyoruz' diye imzalamadılar. Biz tabii Rusların söylediÄŸini size aktarıyoruz. Ä°stedikleri zaman süresince de yine imzalamadılar ya da Ruslar ikna edemedi. Sonuçta Hafter başından beri her taraftan destek alıyor. Wagner orada. Yine birçok ülkeden paralı askerler var, hepsi orada. Yanı başında bazı ülkeler çok açık destek veriyor. Hafter'in ne dediÄŸi önemli deÄŸil. AteÅŸkes ve barış için, siyasi süreç için ne yapılacak o önemli. Berlin'in sonuç odaklı olmasını istiyoruz ve bugüne kadar Berlin sürecini de tam destekledik."

Hafter'in bu ÅŸekilde devam etmesi halinde Berlin Zirvesi'nin de bir anlamı bulunmadığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin hep BM'nin çabalarını desteklediÄŸini vurguladı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, tarafları dışlamadıklarını ifade ederek, "Gayretlerimizin amacı ne? Bir ateÅŸkes olsun, savaÅŸ olmasın, kardeÅŸ kanı dökülmesin ve siyasi süreci iÅŸleterek tüm Libyalıların katılacağı istikrarlı Libya olsun. Yani Libya'nın birliÄŸinden bahsediyoruz. Ä°nÅŸallah önümüzdeki süreçte de çabalarımızı sarf edeceÄŸiz. Ama tüm dünya Türkiye'nin samimi gayretleri ve Serrac tarafının ateÅŸkesi ve Libya'da barışı istediÄŸini gördü." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi