USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bağdat'taki 'Özgürlük Anıtı' Türk işçiliğiyle yeniden hayat buluyor

Irak'taki birçok toplumsal olaya tanıklık eden ancak yıllardır ihmal edilmiş Özgürlük Anıtı, Türkiye’nin girişimi ve Türk şirketinin çabasıyla restore ediliyor.

Bağdat'taki 'Özgürlük Anıtı' Türk işçiliğiyle yeniden hayat buluyor
12-09-2022 12:17
Google News
Bağdat

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 1960'lardan sonra meydana gelen önemli olayların şahidi, çeşitli gösterilerin sembolü konumundaki Özgürlük Anıtı, 2003 sonrası gelen hükümetler ve yerel belediyelerin ihmaliyle karşı karşıyaydı.

Ancak, Bağdat'ın önemli sembollerinden olan Tahrir Meydanı'nın ortasındaki Özgürlük Anıtı, Türkiye'nin girişimiyle eski ihtişamına kavuşuyor.

"Halı dokuyor gibi nakış yapa yapa çalıştık"

Tahrir Meydanı ve anıtının restorasyon çalışmalarını yürüten Görkem Şirketi İdari Müdürü Mehmet Turgut, AA muhabirine çalışmalarına dair bilgi verdi.

Turgut, "Anıtın taşları çok eskimişti, dökülüyordu. O taşları tek tek çok zorluklarla temizledik ve yenisini yapıyoruz. Yenisi de eski taşlara benzeyen bir mermerdir. Anıta zarar vermemek için çok dikkatli şekilde yapmak zorundayız. Halı dokuyor gibi nakış yapa yapa çalıştık." dedi.

Restorasyon çalışmasının hiçbir maddi karşılığının bulunmadığını ifade eden Turgut, bunun Türkiye'nin Irak halkına hediyesi olduğunu dile getirdi.

Turgut, Irak'ta faaliyet gösteren Türk şirketi olarak daha önce Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın restorasyonuyla Başbakanlık Konukevi'nin inşaatını yaptıklarını hatırlatarak, Kut kentinde de arıtma işeri dahil 25'e yakın proje tamamladıklarını kaydetti.

Iraklı Mühendis Mustafa Abdulemir de anıttaki restorasyon çalışmaları kapsamında koparılan eski mermerlerin yerine aynı kalitede yenisinin eklendiğini ifade ederek, anıttaki çalışmaların tamamlandığını ve sadece meydanın çevresindeki çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Bağdat'ta 1961 yılında Iraklı mimar Cevad Selim tarafından yapılan Özgürlük Anıtı'nda, Irak'taki olayları temsil eden Babil, Asurlular ve Sümerler dönemine ait motifler kullanılmış. 15 metre uzunluğundaki anıtta ayrıca, 14 Temmuz 1958 Irak Cumhuriyeti'nin kuruluşunun toplumsal etkisini yansıtan süslemeler ve semboller de yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ