AZEZ - HALİT SÜLEYMAN
Suriyeli ressam Mudary Hasan İbrahim, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesinde, Beşşar Esed güçlerinin saldırılarını, insan hikayelerini ve sivil savunma ekiplerinin kurtarma operasyonlarını konu alan ''Unutmayacağız'' adlı resim sergisiyle, rejimin zulmünü, Suriyelilerin ise acılarını dünyaya anlatmaya çalışıyor.
Halep'in Mesekin Hanano semtindeki evinin rejime ait savaş uçaklarınca bombalamasının ardından Azez'deki Es Selam çadır kentine yerleşen İbrahim, sergisinde Suriye'deki iç savaşı konu alıyor.
Ülkede yaşananların gelecek nesillere doğru aktarılması için kara kalem ve fırçasıyla duygularını ve gözlemlerini tuvallere döken 30 yaşındaki İbrahim, Esed rejiminin sivillere yönelik zulmü ve kimyasal saldırıları ile halkın yaşadıklarını ve mücadelesini resmetti.
Azez belediye salonunda açılan sergiyi, öğrenciler, Özgür Suriye Ordusu'na mensup komutanlar ve çok sayıda vatandaş ziyaret etti.
"Acıların unutulmaması için bu sergiyi açtım"
Daha önce de resimle ilgilenen İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Suriye'deki iç savaşın acılarının unutulmaması için bu sergiyi açtım. Ben genelde yaşanmış olayları çizdim. Esed güçlerinin, Suriye halkına yönelik kullandığı tüm bombaların ve kimyasal saldırıların resimlerini çizdim. Şu anda bu resimler sergileniyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, Suriyelilere uzattığı dostluk elini de unutmadığını belirten İbrahim, "Türkiye'nin Suriye halkına yaptığı iyilikler saymakla bitmez.'' diye konuştu.
Öğretmen Fatma el Naimi, öğrencilerini sergiyi gezdirmeye getirdiğini dile getirerek, "Özgürlüğün bir manası vardır. Özgürlük bir eylemdir. Eylem daima sesten güçlüdür. Sözler eyleme dönüşünce anlam kazanır. Bu sergi de bir eylemdir. Çok güzel çalışılmış." dedi.
"Suriyelilerin acılarını net şekilde anlatıyor"
Sergiyi ziyarete gelen Şehem Arfet, Suriye halkının çektiği acıların resmedildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"İbrahim, rejimin sivillere yönelik bombalarını, yıkım ile insan hikayelerini başarılı kompozisyonla anlatmış. Bu tür çalışmalar desteklenmeli. Suriye'deki olaylar farklı bir anlatımla tekrar dünyaya anlatılmalıdır. Bu tablolar Suriyelilerin acılarını net şekilde anlatıyor. Suriyelilerin sesi bir şekilde uluslararası kamuoyu tarafından duyulmalıdır."
dikGAZETE.com