USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak
26-06-2024 12:43
Google News

Azerbaycan spor tarihinin şanlı zaferlerle dolu geçmişine yolculuk

Ülkeler milli başarılarını spor alanında taçlandırıyorlar. Azerbaycan spor dallarında müthiş ilerleme kaydeden ülkelerin başında geliyor.

Ateşin Yurdu olarak bilinen Azerbaycan, dostane ilişkilerimizin ve gönül bağımızın devam ettiği komşularımızdan. Konum olarak Hazar Denizi ve Kafkas Dağları arasında bulunuyor ve genç bir bağımsızlık mazisi olmasına rağmen geleneklerine derinden bağlı bir coğrafya olarak biliniyor. Bu geleneklerine son yıllarda spordaki başarılarını da eklemek gerekiyor. Ritmik jimnastikten Greko-Romen güreşçilere uzanan geniş bir yelpazede unutulmaz sporcular çıkaran bu vatan, her geçen gün kendini geliştiriyor.

Teknolojik gelişmeleri de yakından takip eden ülke hem spora hem de spora destek veren ateşli taraftarlara sahip. Muhtemelen bu yüzden ülkede, Melbet gibi bahis siteleri de büyük rağbet görüyor. Peki hangi alanlarda kendilerini kanıtladılar, gelin kısaca göz atalım.

Kendini Tek Bir Alanla Sınırlandırmayan Topraklar

Azerbaycan geniş ve esnek görüşlere sahip bir ülke. Spor alanında faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşları var. 

Milli Tutku Voleybol 

Konu azerbaycan voleybol olunca, kısa bir tarihle karşılaşıyoruz. Ancak bu kadarcık zamanda Azerilerin kalbine taht kuran voleybol, günlük hayatta da yer kaplıyor. 2017 yılına geri dönersek, oldukça büyük yankı koparan performanslarını hatırlayabiliriz. O dönemki  Avrupa Şampiyonasında Valeria Korotenko’yu hatırlayanlarınız olacaktır. Yetenekli sporcu şampiyonada aldığı 39 puanla en skorer oyuncu rekorunu elinde tutuyor. 

Bir diğer örnek de Polina Rahimova. Taktik ve strateji konusunda destan yazan sporcu, ülkedeki bir çok genç kızın idolü olmuş durumda. 

Futbol Dehaları

Azerbaycan, Türkiye’de olduğu kadar futbola düşkün bir ülke bu nedenle azerbaycan futbol denince akla gelen örnekler artıyor. Yatırımlarını bu alana çeviren kulüpler, emeklerinin meyvelerini alıyorlar.

Teknik açıdan yetenekli bir orta saha oyuncusu olan Dimitrij Nazarov, Azerbaycan Milli Takımında en fazla forma giyen (114) ve en fazla gol atan (25) oyuncu olma rekorunu elinde tutuyor. Sahadaki liderliği ve yetenekleri, gelecekte milli takımın en üst seviyelerde mücadele edeceğini hayal eden taraftarlara umut veriyor.

Sağ Sol Kroşe Azerilerden Sorulur

Azerbaycan, boksa uluslararası alanda tanınan birçok sporcu yetiştirmiş köklü bir geleneğe sahip. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda Judo branşında altın madalya kazanan Elnur Mammadli, kariyerinin ilerleyen dönemlerinde şaşırtıcı bir şekilde alan değiştirdi. Üstelik boks alanına geçerek, isimsiz ve ünvansız kalmadı. Profesyonel boks sporunda Dünya Şampiyonu ünvanını elde ederek, birçok insan için motivasyon kaynağı oldu. Bu olağanüstü başarı, onun istisnai atletizmini ve kararlılığını gözler önüne serdi.

Bir diğer önemli azerbaycan boks sporcusu ise, hafif sıklette Dünya Şampiyonu olan Magomed Abdulhamidov. Agresif dövüş stili ile tanınan sporcu, Azerbaycan'ın boks dünyasındaki ağırlığını pekiştiren performanslarıyla unutulmaz sporcular arasında çoktan yerini aldı.

Spor Dalı Sporcu Başarıları
Voleybol Valeria Korotenko * Kadınlar Avrupa Ligi'nde tek maçta en çok sayı rekoru (39 sayı)
Voleybol Polina Rahimova * 2017 Avrupa Şampiyonası Gümüş Madalya kazanan takımın liderlerinden
Futbol Dimitrij Nazarov * Azerbaycan Milli Takımında en fazla forma giyme (114) ve en fazla gol atma (25) rekoru
Boks Elnur Mammadli * 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları Judo Altın Madalyası sahibi (daha sonra profesyonel boksta Dünya Şampiyonu oldu)
Boks Magomed Abdulhamidov * Hafif sıklette Dünya Şampiyonu
Su Balesi Fatima Khalilova * 2017 İslam Dayanışma Oyunları Gümüş Madalyası sahibi
Atletizm Nazim Babayev * Yüksek atlamada Azerbaycan ulusal rekoru (2,38 metre)

Diğer Branşlar

Voleybol, futbol ve boks dalları, spor alanında hakim branşlar gibi görünebilir. Oysa başka alanlardan da Azeri yetenekler çıkıyor. Fatima Khalilova, su balesinde yükselen bir yetenek olarak 2017 İslam Dayanışma Oyunları'nda gümüş madalya kazandı. Atletizmde ise Nazim Babayev, yüksek atlamada (2,38 metre) ulusal rekorun sahibi olarak Azerbaycan'ı gururlandırıyor. 

Hükümet ve Devlet Desteği 

Elbette azerbaycan spor etkinlikleri devlet tarafından desteklenmese bu ölçüde başarı alınamazdı. Bu konuda Azerilerden örnek alınacak çok uygulama mevcut. Mesela,spor yeteneklerinin tespiti  ve camiaya kazandırılmasında spor politikalarının önemli bir rol oynadığını söylemek mümkün.  Hükümet sistemi ve görüşlerine uygun olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı önderliğinde genç yaşlardan itibaren yetenekli sporcular  tespit ediliyor.  Özel spor okullarında yetiştirilen bu yetenekler için özel programlar düzenleniyor. Ayrıca, hükümet burslar, mali yardım ve en son teknoloji ürünü eğitim tesislerine erişim sağlıyor. Bu kapsamlı destek sistemi sayesinde sporcular fiziksel kondisyonlarına odaklanma şansı elde ediyorlar.

Geleceğe Umutla Bakmak: İlham Alan Yeni Nesiller

Azerbaycan'ın spor için kurduğu ve yeşerttiği ortam, meyvelerini veriyor. Devam eden hükümet desteği, büyüyen bir milli bilinç ve mevcut şampiyonların temsil ettiği örneklerle, Azerbaycan sporunun geleceği parlak görünüyor. 

 Voleybol gibi geleneksel spor branşlarının dışına çıkıldığında farklı disiplinlere de kanalize olunduğu görülüyor. İnsan bedeninin  potansiyelini ve sınırlarını zorlayan sporcular  yalnızca uluslararası başarı elde etmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni nesil Azerbaycanlı sporculara ilham veriyorlar. 

.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ