USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ayı korkusuna Türk işi çözüm

Kastamonu’da ayıların mezarları açıp cenazeleri parçalaması üzerine köy halkı harekete geçti. Cenazelerini ayılardan korumak isteyen köylüler çareyi mezarların çevresini tel örgülerle kapatmakta buldu. Tel örgü satan nalburlar ise halinden memnun. Kastamo

Ayı korkusuna Türk işi çözüm
29-03-2015 15:06
Google News

Kastamonu’da ayıların mezarları açıp cenazeleri parçalaması üzerine köy halkı harekete geçti. Cenazelerini ayılardan korumak isteyen köylüler çareyi mezarların çevresini tel örgülerle kapatmakta buldu. Tel örgü satan nalburlar ise halinden memnun.

Kastamonu’da ayıların mezardan çıkarttıkları cesetleri yemesine üzerine, vatandaşlar ayılara karşı ölülerini koruyabilmek için kendilerine göre alternatif çözümler üretiyor. Kastamonu’nun Seydiler ilçesine bağlı Odabaşı köyünde bu yıl içerisinde hayatlarını kaybeden cenazelerini, ayı saldırılarına karşı koruyabilmek için vatandaşlar mezarlık çevresi ile mezarların üzerine dikenli teller örmeye başladı. Ördükleri dikenli tellerle muhtemel ayı saldırılarına karşı alternatif çözüm bulmaya çalışan vatandaşlar, şimdilik saldırılara karşı başarılı olduklarını belirttiler.

AYI İZLERİNE RASTLAYINCA, MEZARINA DİKENLİ TEL ÖRDÜ
Mezarlığın çevresinde ayı izlerine ve pisliğine rastladıktan sonra mezarına dikenli tel örerek muhtemel ayı saldırısına karşı önlem almaya çalıştığını belirten Murat Çoban, “2015 yılında çevre ilçelerimizden ve kendi ilçemizden almış olduğumuz haberlere göre, bu sene ayıların çok olması ve cesetlerinde mezardan çıkartılması üzerine bizimde bir cenazemiz oldu. Bizde bu şekilde bir fikir ürettik. Cenazemizin üzerine bu şekil dikenli tellerle sıkı bir şekilde kapladık. Bundan da verim aldık. Bu şekilde ayılardan cenazelerimizi korumayı başardık” dedi.

Küre ve Ağlı ilçesinde ayı saldırısı sonrası mezardan çıkarılan cesetlerden henüz haber alınamadığını ifade eden Murat Çoban, “Cesetlerin, sadece kemikleri bulunabildi. O yüzden biz, mezarımıza dikenli tel örerek başarılı olduğumuz için mutluyuz” diye konuştu.

Ayıların, köylerine yaklaşık 1,5 kilometre yakınına kadar geldiğini söyleyen Çoban, şöyle konuştu: “Artı bu tedbirden başka biz, mezarlığımızın etrafını da dikenli tellerle çevirdik. İki tane önlem üst üste olduğu zaman sıkıntı olmadı”

Mezarlıklarının çevresinde ayı izlerine ve pisliklerine rastladıklarını anlatan Murat Çoban, “Bunlara rastladığımızdan sonra zaten biz, bu şekilde mezarımızda tedbir almaya karar verdik. Ondan sonrada bir sıkıntı hayatadık. Almış olduğumuz tedbirlerle mezarlığımıza başka hiçbir saldırı olmadı. Bu yüzden de sevinçli ve mutluyuz” şeklinde konuştu.

AYI SALDIRILARINA KARŞI TELLİ ÇÖZÜM
Son aylarda ayı saldırılarından mezarlarını korumak için çevresine dikenli tel ördüklerini aktaran Faik Arslan ise, şunları söyledi: “Son zamanlarda ayı vakalarından mezarlarımızı korumak için bu şekilde tellerle etrafını çevirip, dikenli ağaçlar attık. Mezarımızı ve cenazemizi korumaya çalışıyoruz ayıların çıkartmaması için. Şu ana kadarda başarılı olduk. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte ayılar, kış uykusundan uyanıp aç kalıp yemek bulamadığından dolayı mezarlarımıza ve hayvanlarımıza zarar vereceğinden korkuyoruz”

“YENİ DEFNEDİLEN MEZARLARIN ÜZERİNİ TELLERLE ÖRDÜK”
Son iki yıldır ayılarla başlarının belada olduğunu belirten Odabaşı Köyü Muhtarı Mustafa Keskin de, “Ne cenazelerimizi ne ölülerimizi ne de tarım alanlarımızdaki bitkilerimizi korumakta sıkıntı hayataktayız. Artık ilkbahar başladı. Arılarımızdan korkmaya başladık. Arılar yakında uyanmaya başlayacak. Ayılarda kış uykusundan uyanmaya başlayacak. Bu sefer yiyebilecek tek yemek arılar olacak” ifadelerini kullandı.
Köylerinde 5 tane yeni defnedilen mezar olduğunu ve bu mezarların üzerini dikenli tellerle ördüklerini anlatan Köy Muhtarı Keskin, şunları kaydetti: “Köyümüzde 5 tane mezar var. 5 tanesi de aynı şekilde kapatılmış, tellerle çevrilmiş ve muhafaza edilmiş durumdadır. Bizim buralarda ölüm vakaları çok olduğundan dolayı yaşlılarımız olsun, ölenlerimizden tamamen bunlardan korkmaya başladık. Mezarların kokma zamanı geldi. Ayının da zaten kokuyu aldığı zamanda mezara gelme olayları başlıyor. Artık yapabileceğimiz tek şey tel çevirip mezarı muhafaza etmek olacaktır ama yapacak en son çaremizde budur, başka da yapacak çaremiz yoktur”

“HEM ÖLÜMÜZDEN, HEM DİRİMİZDEN, HEM DE MALIMIZDAN KORKMAYA BAŞLADIK”
Ayı saldırıları nedeniyle hem ölülerinin hem dirilerinin hem de mallarının tehlike adlında olduğunu vurgulayan Mustafa Keskin, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz pancar sezonunda benim, özellikle birebir yaşadığımız olay. Pancar tarlasında pancar öbeklerinin başına gelip, en büyüklerini seçerek yemiştir. Bu şekilde kendisini besledi. Şu anda kış uykusuna yattıkları için kış uykusundan yeni yeni çıkacaklar bunlar. İlkbahar mevsimi başladı. Artık hem ölümüzden, hem dirimizden, hem kendimizden hem de malımızdan korkmaya başladık. Daha önce Küre’nin İmralı köyünde yaşanan bir olay, Ağlı’nın Yağlıca mahallesinde yaşanan bir olaydan sonra ayının mezarlara saldırmasından sonra, bizde kendimiz tedbir olarak, çitleri bu şekilde çevirerek, dikenlerle örerek, diğer mezarlarda da çalılarla kapatarak, mezarlarımızı korumaya çalışıyoruz. Görmüş olduğunuz mezarı da ayılardan korumak için zarar vermemesi için bu şekilde çit tellerle çevirdik”

AYI SALDIRILARI, NALBURDA TEL SATIŞLARINI ARTTIRDI
Kastamonu’da yaşanan ayı saldırıları nedeniyle nalburda dikenli ve çit tel satışlarının arttığını belirten Nalbur Yücel Sezen, şunları kaydetti: “Son aylarda çıkan ayı vakalarında dolayı çit tellerinin satışları arttı. Vatandaşlarımız aldıkları bu tellerle mezarlarını korumaya çalışıyorlar. Arıcılar, seracılar, meyveciler, bahçe yapanlar daha çok çit tel satın alıyor bağ ve bahçelerini koruyabilmek için”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ