Avustralyalı tarihçi Neville John Clark, Atatürk’ün ortaya koyduğu savaş taktikleri ve önsezi ile müttefik kuvvetlere geçit vermediğinin altını çizerek, "Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal’i geçemediler" dedi. Clark, Atatürk’ün fotoğrafına asker selamı verdi.
Büyükçekmece Belediyesi’nin Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleşen söyleşiye katılan Avustralyalı tarihçi ve eğitimci Neville John Clark, bir Avustralyalı tarihçi gözüyle Çanakkale Savaşı’nı anlattı.
"ATATÜRK’Ü SİLMEYE GÜÇLERİ YETMEZ"
Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi Suna Pekuysal Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ile birlikte katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çanakkale Savaşı’nda Atatürk’ün yaptıklarını görmezden gelenlerin kendi ülkelerinin tarihine karşı haksızlık yaptıklarının altını çizerek, "Onlar ne söylerse söylesinler tarih Mustafa Kemal Atatürk’ü olması gerektiği gibi yazmıştır. Bunu silmeye de hiç birinin gücü yetmez ifadesini kullandı. Başkan Akgün, söyleşi sonunda Avustralyalı tarihçi Neville John Clark’a üzerinde gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabartması olan bir köstek hediye etti.
"ÇANAKKALE’NİN KURTARICISI"
Avustralyalı tarihçi Neville John Clark, Türkiye açısından Çanakkale Zaferi’nin Birinci Dünya Savaşı’nda önceki en büyük zaferi temsil ettiğinin de altını çizerek, "ANZAK cepheleri önünde bu zaferi kazanmaktan sorumlu bulunan Türk Komutanı elbette ki iki taraf için de en iyi taktikçi olarak kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk’tü, zira kendisi Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı olarak 1923 tarihinde seçildiği zaman, “Çanakkale’nin Kurtarıcısı” olarak selamlanmıştır. Bu yüzden, her iki tarafın da 1915 yılını anması için ve yüz yıldır iki ülke arasındaki bu özel ilişkiyi sürdürmesi için özel bir nedeni bulunuyor. Yüz yıldır böylesine özel bir ilişkiye sahip bulunan kaç ülke daha vardır ki dünya üzerinde?" ifadesini kullandı.
"TÜRK ORDUSUNUN RUHUNU HAFİFE ALDILAR"
Anzaklar, İngilizler ve Fransızlar’ın iki ana nedenden dolayı Çanakkale’de kaybettiklerini savunan Clark, "Birincisi, Türk Ordusu’nun ruhunu fazlaca hafife almış oldukları için; ikincisi ise, 25 Nisan tarihinde Türk askerinin zekice bir taktikle müttefik güçlerin donanma gemilerinin dönüş noktasına dizdikleri mayınlardır" dedi.
Türkiye’nin temelde iki nedenden dolayı savaşı kazandıklarını belirten Neville John Clark, "Bunlardan birincisi, hakim bölgelerdeki üstünlüğü hiçbir zaman için ellerinden bırakmadılar, ikincisi ise, Anzak birliklerinin karşısında duran Komutan Mustafa Kemal Atatürk’tü. ANZAK Birlikleri Mustafa Kemal’i geçemediler" şeklinde konuştu.
ATATÜRK’E ASKER SELAMI
Konuşmasının son bölümünde Atatürk’ün “Anzak Koyu’ndaki yazıtta yer alan, "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır” sözlerini hatırlatan ve Atatürk’ün fotoğrafı karşısında selam duran Neville John Clark’ın bu davranışı uzun süre ayakta alkışlandı.
(İHA)