USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa'da on binlerce gösterici İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi

Avrupa'da on binlerce gösterici İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi
01-06-2024 21:43
Google News
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Londra'da İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden eylemciler gözaltına alındı

İngiltere'nin başkenti Londra'da İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto edenler, oturma eylemi başlatmaları üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

Youth Demand isimli grubun organize ettiği protesto için eylemciler, kentin simgelerinden London Eye karşısındaki Jubilee Gardens parkında toplandı.

Üniversitelerde Gazze protestoları

Burada eylemcilere seslenen Gazzeli Hala isimli protestocu, Refah ve Gazze'nin kuzeyinde sadece çocukların değil yetişkinlerin de açlık ve hastalıklar nedeniyle ölümle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hala, bölgeden kendisine gönderilen fotoğraflarda 80 kilo ağırlığındaki bir kişinin açlık ve hastalıklar nedeniyle 40 kiloya düştüğünü ve çocuk gibi göründüğünü belirtti.

Hamilelerin, çocuklarının ölümüyle kendi ölümü arasında tercih yapmak zorunda kaldığını dile getiren Hala, "Gazzeli bir arkadaşım ocak ayında babasını kaybettiğini öğrendi. O günden beri cenazeye ulaşılamıyor." dedi.

Konuşmanın ardından eylemciler yürüyüşe geçse de polis, trafiğe kapalı alanlar dışına çıkmalarına izin vermedi.

Polis, bölgede akan trafiği kapatmak ve oturma eylemi yapmak isteyen eylemcileri yürüyüş güzergahı içinde tuttu. Trafiğe açılan noktalarda eylemcilerin geçişine izin vermeyen polis, yer yer sert müdahalede bulunarak grubu engelledi.

Polis, eylemcilerin Thames Nehri'nin kuzeyindeki Westminster bölgesine geçmesine, kaldırımdan inmesine ve oturma eylemi yapmasına izin verilmeyeceğini, aksi takdirde protestocuların gözaltına alınacağını duyurdu.

Oturma eylemine izin verilmeyen protestocular, ikiye ayrılarak farklı noktalarda nehrin güneyindeki York Road Caddesi'ni kısa süreli trafiğe kapattı.

Polis, oturma eylemi yaparak trafiği kapatan göstericilerden yaklaşık 10'unu gözaltına aldı.

Paris'te on binlerce gösterici sokaklarda

Fransa'da Nice, Lyon dahil çok sayıda kentte Filistin destekçileri sokağa indi.

İsrail'in 26 Mayıs'ta Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasının ardından Paris, 6 gündür Filistin'e destek gösterilerine şahit oluyor.

Paris'in ünlü Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan on binlerce Filistin destekçisi yoğun yağışa rağmen Millet Meydanı'na doğru yürüdü.

Göstericiler, İsrail'in aylardır süren Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulmasını talep etti.

Eylemciler, "İsrail defol, Filistin sana ait değil", "İsrail katil, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron suç ortağı", "Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız" ve "Gazze'den Noumea'ya sömürgecileri istemiyoruz" sloganları attı.

"Gazze Ölüyor", "Filistin'i Yeryüzünden Silmek İstediler, Dünya Filistin Oldu" ve "Tarihin Tekkerür Etmesine İzin Vermeyeceğiz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, metrelerce uzunluktaki Filistin bayrağını dalgalandırdı.

Bazı göstericiler bir binanın çatısına çıkarak Filistin bayrağı dalgalandırırken, bir eylemci de otomobilin üzerine çıkarak Filistin bayrağını araca bağladı.

Eylemciler, İsrail'i desteklediği gerekçesiyle, yanından geçtiği uluslararası fast food zinciri McDonalds'ın şubesini yuhaladı.

Söz konusu restoran zincirinin ön cephesine "Tüm gözler Refah'ta" yazısı yazılırken, Filistin'i destekleyen çıkartmalar yapıştırıldı.

Başka bir McDonals şubesinin ön cephesinde hasar oluştu.

Katılımcılar siyah, kırmızı, bordo, yeşil, mavi, sarı renklerinde Filistin kefiyeleri taktı.

Yüzünde Filistin bayrağı çizilmiş çocukların katıldığı gösteride, bir eylemcinin de yüzüne kırmızı boyayla "Özgür Filistin" yazdığı görüldü.

Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Gösteriye çocuklarıyla gelen Mbaye isimli eylemci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) yaşananlara göz yumulamayacağını söyledi.

Mbaye, "Bir noktada öfkemizi ve dehşetimizi de haykırmalıyız" diyerek, Gazze'deki bombardımanların durması gerektiğini vurguladı.

"Burada çifte standart var ve bu normal değil"

Meclis oturumunda Filistin bayrağı açtığı için 15 gün uzaklaştırılan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Milletvekili Sebastien Delogu'ye verilen cezayı yüksek bulduğunu dile getiren Mbaye, "Yaptığı şey çok iyiydi. Gerekirse yeniden yapsın. Milletvekili olsaydım aynısını yapardım." ifadelerini kullandı.

Mbaye, eğer İsrailli sporcuların Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmalarına izin verilecekse, diğer sporculara da aynı olanağın tanınması gerektiğine dikkati çekerek, "Ruslar cezalandırıldıysa, neden İsrailliler cezalandırılmasın ki? Burada çifte standart var ve bu normal değil." dedi.

"Soykırım yaşanıyor"

Anais isimli 20 yaşındaki gösterici de bölgede yaşananların 7 Ekim 2023'te başlamadığını ve bir asırdır devam ettiğini söyledi.

"Soykırım yaşanıyor. Günlük olarak sosyal medya üzerinden gördüğümüz görüntüler karşısında tepkisiz ve evde kalmak mümkün değil." diye konuşan Anais, İsrail'in 26 Mayıs'ta Refah'taki kampı bombalamasının "savaş suçu" ve "insanlığa karşı suç" teşkil ettiğini belirtti.

Anais, Rusya davet edilmezken, İsrail'in Olimpiyatlara davet edilmesini normal bulmadığını dile getirerek, "(İsrail) Savaş suçları işleyen bir devlet, Olimpiyat Oyunları'na katılmaması gerek." şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) defalarca İsrail'i kınadığını anımsatan Anais, Fransız Meclisinde daha önce İsrail'in bayrağıyla broşlar takıldığını ancak bunu yapanların cezalandırılmadığını kaydetti.

Anais, mecliste Filistin bayrağı açtığı için milletvekili Delogu'nun cezalandırılmasının normal olmadığını vurgulayarak, Gazzelilere yönelik "Sabredin. Sizinleyiz. Sizi unuttuğumuzu sanmayız, her gün sizin için dua ediyoruz. Her gün kalbimizdesiniz." değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ