USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Avrupa'ya göç sadece Türkiye'nin çabaları sayesinde azaltıldı'

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ateş, "Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya düzensiz göç sadece Türkiye'nin çabaları sayesinde azaltıldı." dedi. - Anadolu Ajansı

'Avrupa'ya göç sadece Türkiye'nin çabaları sayesinde azaltıldı'
28-04-2017 20:17
Google News

İSTANBUL

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Yavuz Ateş, Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017'de mülteci krizine ilişkin oturumun açılışında yaptığı konuşmada, göç krizinin küresel ve yerel düzeyde sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

Dünyada, ülke içinde yerlerinden olmuş kişilerin sayısının 65 milyonu aştığını vurgulayan Ateş, Irak, Suriye, Somali, Güney Sudan ve pek çok ülkedeki çatışmaların, ayrıca sürüncemede kalan Filistinli mültecilerin durumu gibi konuların ciddi endişe kaynağı olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Ateş, Suriye'de savaşın 7. yılına girdiğini, buradaki halkın, açlık, varil bombaları, Esed rejiminin işkenceleri ve DEAŞ'ın saldırılarına maruz kaldığını hatırlattı.

Ateş, "Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya düzensiz göç sadece Türkiye'nin çabaları sayesinde azaltıldı. Burada AB'li meslektaşlarımızın sıklıkla bahsettiği sorumluluk paylaşımı boş sözden ibaret değilse, artık meyvelerini vermeli." diye konuştu.

"AB taahhütlerini yerine getirmeli"

Anlaşma çerçevesinde Türk vatandaşlar için vize serbestisinin AB'nin taahhütlerinden bir tanesi olduğunu, ayrıca 3+3 milyar avronun Suriyeliler için transfer edilmesinin de Türkiye'nin AB'den beklentisi olduğunu hatırlatan Ateş, Türkiye'nin düzensiz göçü durdurma konusunda tek başına çalışamayacağını ve AB'nin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

"Göçmenlere karşı kullanılan retorikten vazgeçmeliyiz"

Ateş, şunları kaydetti:

"Göçmenlere karşı zehirleyici etkiye sahip retorikten vazgeçmeliyiz. Çalkantıların olduğu dönemlerde ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, ırkçılık gibi konuların arttığını görüyoruz. Göçmenler günah keçileri haline geliyor. Mültecilerden korkmak ve onları reddetmek radikal unsurlara ve tehditlere yol açabilmekte. Tam tersine onları kucaklamalı ve yeni gelenlerin kalkınma üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamalıyız. Yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük ile mücadele etmek göç yönetiminin önemli unsurlarından bir tanesi. Bu mücadele çerçevesinde geleceğe dönük pozitif bir göçmenlik anlayışına sahip olmamız lazım. Onların iç politikaya alet edilmemesi gerekiyor. Her bir bireyin ve ülkenin ihtiyaç duyanlara yardım eli uzatmasının zamanı gelmiştir. Mülteciler için kalıcı çözümlerin bulunması ve zorluk içindeki insanlara yardım edilmesi tüm insanlığın ortak bir sorumluluğu olarak görülmelidir."

Muhabir: Meltem Bulur

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ