Avrupa Birliği, Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı tarafların arasında gelir. Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi gören Türkiye, stratejik konumu sayesinde iki kıtaya da geniş çaplı ticari faaliyetler gerçekleştirebilir. Dolayısıyla Türkiye’den Avrupa’ya yapılan e-ihracat hacmi de her geçen yıl büyümekte olup pek çok Türk firması AB’ye ihracat yapmaya başlamıştır. Peki, AB’ye e-ihracat yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bu konunun püf noktaları nelerdir? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz.
E-İhracat Nedir?
Öncelikle temel bir soruyla başlayalım: E-ihracat nedir? İsminden de anlaşılabileceği üzere, e-ihracat, bir işletmenin ya da kişinin ürünlerini internet üzerinden satmasıdır. Çevrim içi satılan ürünler, taşımacılık firmaları aracılığıyla yurt dışına gönderilir ve para aktarımı da tamamen dijital olarak gerçekleşir. Böylece ihracat işlemi çok daha hızlı bir şekilde tamamlanır.
Özellikle çeşitli internet pazaryerlerinin ortaya çıkışı ile e-ihracat da büyük popülerlik kazanmış, pek çok kişi ve firma internet üzerinden ürün satışı yapmaya başlamıştır. E-ihracatın geleneksel ihracata göre daha az maliyetli olması ve daha geniş bir müşteri havuzuna erişim sağlaması da bu popülerliğe katkı sağlamıştır.
Avrupa’ya E-İhracat Yapanların Bilmesi Gerekenler
E-ihracat sıkça tercih edilen bir aktivite olsa da çoğu kişi işe başlarken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmemektedir. Bu durum da kişilerin henüz ihracat sürecinde olumsuzluklarla karşılaşmalarına ve ticaretten soğumalarına neden olabilmektedir. Avrupa’ya e-ihracat yaparken bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Gönderilen ürünün Avrupa ülkelerinin vergi ve gümrük düzenlemelerine uygun olması gerekir: AB ülkeleri, çok sıkı vergi ve gümrük kanunlarına sahiptir. Dolayısıyla AB sınırlarına ihracat yapacak bir kişinin ya da firmanın ürünlerini AB standartlarına uygun bir şekilde düzenlemesi ihracat süreci için elzemdir.
- Ürünlerinizin AB standartlarıyla uyumlu olması gerekir: Belki de dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi satışını yaptığınız ürünlerin AB standartlarına uyuyor olmasıdır. AB direktifleri fazlasıyla sıkıdır ve ithal ürünlerin bu direktiflere harfiyen uyması gerekir. Dolayısıyla, e-ihracat yapan kişilerin sattıkları ürünlerin AB standartlarına uyup uymadığını öğrenmesi şarttır.
- E-ticaret işleminin yapıldığı internet sitesinin AB standartlarına uygun olması gerekir: AB ülkeleri, müşterilerin ödeme işlemi sırasında kullandığı bilgiler konusunda fazlasıyla katıdır. Bir kişinin hangi kişisel bilgileri ya da kredi kartı bilgilerini verdiğinden ödeme işleminin gerçekleştiği yönteme kadar pek çok detay AB standartlarına uygun olmalıdır. Eğer e-ticaret sitesi müşteri bilgilerini korumak için gerekli güvenlik önlemlerine sahip değilse e-ihracat işleminde pürüz çıkması olasıdır.
- Müşteri hizmetleri ve dil desteği size müşteri kazandırır: Müşteri hizmetleri, başarılı bir internet sitesinin olmazsa olmazıdır. Müşteriler herhangi bir soru sormak istediklerinde ya da ürünleriyle ilgili bir sorun olduğunda, karşılarında bir muhatap ararlar. Eğer internet sitenizde yeterli bir müşteri hizmeti desteği yoksa müşteri memnuniyetini sağlama konusunda büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun yanında, her ne kadar bir zorunluluk olmasa da internet sitenizin farklı dilleri desteklemesi de müşteri kazanma açısından avantajınızadır. Sitenizde dil desteğinin bulunması hem müşteri memnuniyetini arttırır hem de daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etmenizi sağlayabilir.
- Çeşitli ödeme yöntemleri eklemeyi ihmal etmeyin: İnternetten yapılan alışverişlerin büyük bir kısmında kredi kartı ile ödeme yöntemine başvurulsa da bunun yegâne ödeme yöntemi olmadığını bilmede fayda vardır. Kredi kartı ile ödemek her müşteriye uygun olmayabileceğinden, farklı ödeme yöntemleri sunmak daha fazla müşteriye ulaşmanıza olanak tanır. Banka havalesi, PayPal veya çeşitli ödeme araçlarını da internet sitenize entegre ederek müşterilerinize onların konforunu düşündüğünüzü gösterebilirsiniz.
Doğru Nakliye Firmasıyla Çalışın
Avrupa’ya e-ihracat yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka konu da çalışacağınız nakliye firmasını seçmektir. Doğru nakliye firması ile ürünleriniz kısa bir sürede, herhangi bir hasar gelmeden hedefine ulaştırabilir, müşteri memnuniyetini ve sadakatini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda, çalıştığınız nakliye firmasının geniş bir operasyon sahasına sahip olması birden fazla nakliye firması ile çalışma ihtiyacını ortadan kaldırır.
Seray Logistics olarak Avrupa’nın dört bir köşesine nakliye hizmeti sunuyoruz. Ürünlere, teslim anına kadar büyük bir özenle yaklaşıyor, yılların tecrübesi sayesinde ihracat sürecinin her aşamasında size yardımcı oluyoruz. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız iletişim numaralarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
-Tanıtım haber-