USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Avrupa ile normalleşti, Rusya ile gelişti

Türkiye'nin gergin seyreden ABD ve AB ile ilişkileri yıl sonunda normale dönerken, en çok iş birliği yaptığı ülke ise Karadeniz komşusu Rusya oldu.

Avrupa ile normalleşti, Rusya ile gelişti
30-12-2018 10:32
Google News

2018, Türk dış politikası açısından oldukça hareketli bir yıl oldu. Yıl boyunca gergin devam eden Türkiye ABD ilişkileri, Amerika'nın Suriye'den çekileceğini açıklaması ve FETÖ'ye yönelik bazı adımlar atmasıyla yerini olumlu havaya bıraktı. Yine 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimde derin yara alan AB-Türkiye ilişkileri de karşılıklı atılan adımlarla normalleşme sürecine girdi. 2018 yılında Türkiye'nin en çok işbirliği yaptığı ülke ise Karadeniz komşusu Rusya oldu. Orta Doğu'da ise yeni adımlar atıldı. 2018'de Türkiye'nin dış politikası özetle şöyle seyretti:

ABD İLE EN ZOR YIL: ABD'nin terör örgütü YPG/PYD'ye verdiği destek, FETÖ'cülerin iade edilmemesi, Rahip Brunson meselesi ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sitemi alması Ankara-Washington ilişkilerinin yıl boyu gergin geçmesine yol açtı. İlişkiler yıl sonuna doğru olumlu bir havaya bıraktı. Rahip Brunson'ın serbest kalması ile ilişkilerde normalleşme sinyalleri olarak yorumlanırken, TSK'nın Fırat'ın doğusuna yönelik harekât düzenleyeceği sırada Trump'ın ABD askerinin Suriye'den çekileceğini açıklaması Ankara'da memnuniyetle karşılandı. Öte yanda FBI'ın ABD'de bazı eyaletlerde FETÖ'cülere yönelik soruşturma açması ve Patriot hava savunma sisteminin Türkiye'ye satışına onay çıkması yine ilişkilerin normalleşmesi olarak değerlendirdi.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ