USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrupa'da verimsiz rafinerilerin kapanması Türkiye için fırsat oluşturabilir

Mammadov, "Piyasa daralırken bazı oyuncular piyasadan çıkmak zorunda kalacak. Bunlar daha eski, verimsiz tesisler ve Avrupa'daki rafinerilerin önemli bir kısmı bu kapsamda. Tüm bu süreçler Türkiye için bir fırsat oluşturacaktır." dedi.

Avrupa'da verimsiz rafinerilerin kapanması Türkiye için fırsat oluşturabilir
30-03-2021 15:11
Google News

İSTANBUL

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlarına bağlı olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de jet yakıt talebinin neredeyse sıfıra indiğini söyledi.

STAR Rafineri'nin teknolojik donanımı sayesinde jet yakıtı üretimini yüzde 100 dizele dönüştürdüklerini aktaran Mammadov, "Bu dönüşüm neticesinde 4,6 milyon ton olan motorin üretimimizi 6 milyon tona çıkardık. Böylece, Türkiye'nin motorin ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini STAR Rafineri'den karşıladık. Rafinerinin toplam üretiminde geçen yıl kapasitemizi aşarak 10,5 milyon tona ulaştık. Bu yıl 11 milyon ton üretim hedefliyoruz." diye konuştu.

Mammadov, petrokimya tarafında ise tedarik zincirinde bazı aksamalar yaşandığını fakat Petkim'in ham madde ihtiyacının tamamını STAR Rafineri'den karşılaması sayesinde üretime kesintisiz devam edebildiklerini belirtti.

Salgın sürecinde petrokimya ürünlerine talebin arttığını dile getiren Mammadov, "Petkim'deki ürünlerimizin bir kısmı tıbbi malzeme üretiminde kullanıldığı için talep artışı var. Salgınla birlikte termoplastik ürünleri talebinde yüzde 17 artış gördük.

Bu dönemde iç piyasanın ihtiyacını karşılamak için çok çalıştık. Her yıl ihracat şampiyonu olan Petkim, 2020'de iç piyasaya yönelmemiz nedeniyle ikinci sıraya düştü." dedi.

Üçüncü dalga ihtimali rafinerler için büyük risk

Mammadov, petrokimya tarafında tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle nafta arzında problemler oluştuğunu ve nafta fiyatının son aylarda ciddi şekilde yükseldiğini ifade ederek, "Bizim temel ham maddemiz nafta olduğu için marjlar üzerinde ciddi baskı oluştu ama bir yandan ürünlerimize ihtiyaç da arttı.

Petrol fiyatı yükseldiğinde bizim ham maddemiz olan naftanın fiyatı da yükseliyor ve baskı oluşturuyor. Bu nedenle, petrokimya faaliyetlerimiz için petrolde 50-60 dolar arasındaki sağlıklı bir fiyat bandı." değerlendirmesinde bulundu.

Petrokimya talebinin dünyada yıllık yüzde 3 seviyesinde büyüme gösterdiğini anımsatan Mammadov, salgın sebebiyle bu talebin daha da arttığını aktardı.

Mammadov, bu nedenle petrokimya sektöründe bir küçülme beklemediklerini fakat salgında üçüncü dalganın yaşanma ihtimalinin rafineriler için büyük bir risk oluşturduğunu ve marjlar üzerinde büyük bir baskı oluşturabileceğini belirtti.

Yılın ikinci yarısı için iyimser

Diğer yandan, bu yılın ikinci yarısında dünya ekonomisinde bir toparlanma beklendiğini kaydeden Mammadov, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki birkaç ay sorun yaşayabiliriz ama bu yılın ikinci yarısı için pozitifiz. Petrokimya sektörünün dünyada ve Türkiye'de büyümesini bekliyoruz. Türkiye'de biz tek petrokimya ham madde üreticisiyiz ama bizim piyasa payımız yüzde 18. Türkiye, ihtiyacının yüzde 82'sini ithalatla karşılıyor.

Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için 5 Petkim'e ihtiyaç var. Petkim, artan ihtiyacı karşılamak için tam kapasite çalışıyor ve kapasite artışı için bazı imkanlar var ama çok büyük değil. Bu nedenle, Türkiye'nin bu ihtiyacı karşılamak için yeni yatırımlara ihtiyacı var.

Türkiye'de petrol sektöründe en büyük potansiyele sahip olan petrokimya sektörü. Biliyorsunuz SOCAR Türkiye, ikinci petrokimya yatırımı için BP ile birlikte çalışıyordu ancak BP tüm dünyada petrokimya sektöründen çıkmaya karar verdi ve bu alandaki varlıklarını Ineos şirketine sattı.

Bizim proje için ön çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili açıklamanın SOCAR Türkiye üst yönetimi tarafından yapılacağını düşünüyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ