USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nde incelemelerde bulunarak, tünelin Aralık ayında açılmasının hedeflendiği ve şu anki koşullarda geçiş fiyatının 5 dolar artı KDV olarak öngörüldüğünü açıkladı.

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belli oldu
09-06-2016 20:22
Google News

Asya ve Avrupa kıtalarını bir araya getirecek Avrasya Tüneli'ndeki çalışmalar son hızı ile devam ederken, bugün tünele ziyarette bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve beraberindekilerle tünele inerek çalışmaların son durumu ile ilgili bilgi aldı.

Denizin 106 metre altında devam eden tünelde bilgi alan Arslan, tünelin bitişinde bir açıklama yaptı. Tünelin son durumu ile ilgili bilgi veren Arslan, “Biz de Ulaştırma Bakanlığı olarak bütün çalışanlarımızla birlikte İstanbulumuzun, İstanbullumuzun ulaştırma projelerini tek tek hayata geçiriyoruz. Marmaray’dan sonra deniz altından yapılan lastik tekerlekli araçların geçişi için yapılan Avrasya Tüneli'ndeyiz. Avrasya Tünelini iki cümle ile özetlemek gerekir ise derinlik anlamında rekorlar içeren bir proje. Deniz yüzeyinde 104.6 metre aşağıdan geçen bir tünel. Çap olarak 13.7 metrelik dış çapı ile iç kaplamaları bittikten sonra şu an içinde bulunduğumuz yer anlamında 12 metrelik çapı ile rekor bir proje. Ancak, bu rekor proje başka bir şey daha sağlıyor. İstanbul’da tarihi yarım adadaki trafiğin İstanbul şehrini daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor. Ve Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmesi gereken trafiği de köprülerden yaklaşık bir saat mesafede şehir içerisinde gezdirmeden 15 dakikada diğer yakaya geçiriyor. Bu projenin en büyük özelliklerinden biri bu. Şu an bulunduğumuz tarihi yarımadaya katkısı yadsınamaz” şeklinde konuştu.

Avrasya Tüneli'nin dünya çapında ödüller aldığını vurgulayan Arslan, “Bugün Anadolu yakasında yeraltına iniyorsunuz. Denizin 106 metre altından 5 buçuk kilometre tüneli kat ederek Avrupa yakasına çıkıyorsunuz. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Şu an tünelin yüzde 82’si tamamlandı. Hedefimiz bu yılın sonunda Avrasya Tünelini bitirerek İstanbullunun ve İstanbul’un hizmetine sunmak. Bunu özellikle altını çizerek çok çok önemsediğimizi vurgulayalım. Zira normal süresinde 2017’nin Temmuz ayında bitirilmesi gereken bir proje, yaklaşık 7 ay önce bitirilmiş olacak” diye konuştu.

Avrasya Tüneli'nin en büyük depreme dayanıklı halde yapıldığını hatırlatan Arslan, “Az önce sismik contaların olduğu yerde size de açıklama yaptık. Fiziki olarak küçük şeyler gözüküyor ama fonksiyonları o kadar büyük ki İstanbul gibi bir deprem şehrinde, 2 bin 500 yılda bir olma muhtemellığı düşünülen en büyük depremde dahi en ufak bir hasar olmadan hizmete devam edecek. Gerek Marmara tüneli gerek Avrasya Tüneli depreme dayanıklılık anlamında, bir deprem anında en ufak bir hasar görmeden ayakta kalacak projeler” dedi.

Avrasya Tüneli'nin yılda 120 bin araca hizmet etmesinin beklendiğini belirten Bakan Arslan, tünelin Aralık ayında açılmasının hedeflendiği ve şu anki koşullarda geçiş fiyatının 5 dolar artı KDV olarak öngörüldüğünü açıkladı.

İKİ KITA ARASINDAKİ YOLCULUK 15 DAKİKAYA İNECEK

Avrasya Tüneli'nin yapımının tamamlanmasıyla;

• Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.
• Avrasyol, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.
• Avrasyol’un iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.
• Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.
• Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.
• Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.
• Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.
• Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.
• Yapısı itibarıyla İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek.
• Avrasyol’un Asya girişi Harem’de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı’da yer alacak.
• Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.
• Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.
Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
• Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkanı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.
• Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.
• Avrasyol, 7.5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul’da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir olma muhtemellığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.

MUSTAFA ESEN

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ