USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Atopik Dermatit hastalığı son yıllarda hızla artıyor

"Atopik Dermatit, her yaşta ancak özellikle çocukluk döneminde sık görülen, kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı."

Atopik Dermatit hastalığı son yıllarda hızla artıyor
11-09-2020 17:29
Google News

14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü öncesinde, Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği ile Alerji ile Yaşam Derneği, Sanofi Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle, bu konudaki farkındalığı artırmak amaçlı bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, her egzamanın aynı şey olmadığını belirterek Atopik Dermatit'in, her yaşta ancak özelikle çocukluk döneminde sık görülen, kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olduğunu vurguladı.

Söz konusu hastalığın gelişmiş toplumlarda görülme sıklığının her geçen gün arttığını kaydeden Atakan, "Atopik Dermatit, şiddetli kaşıntının eşlik ettiği yaygın egzamatize, kaşıntı izleri ve belirgin bir deri kuruluğu ile seyreden ve özellikle belirtmek isterim ki bulaşıcı olmayan bir hastalık.

Etkilenen bölgeler ise yaşlara göre farklılık gösteriyor. Bebeklerde daha çok yüzde, yanaklarda, kulak arkalarında, boyunda, çocuklarda yüzün yanı sıra kol ve bacaklarda, bileklerde el ve ayakların dış kısımlarında görülüyor. Yetişkinlerde ise daha çok yüz, ense, boyun, sırt ile el ve ayaklarda rastlanıyor. Şiddetli kaşıntının eşlik ettiği bu ekzamatize bölgelerde de kolayca enfeksiyonlar gelişebiliyor." diye konuştu.

Atopik Dermatit’in çocuklarda görülme sıklığının ortalama yüzde 20-25 seviyelerinde olduğunu ve çocukluk çağında başlayan hastalığın yine yüzde 20-30’unun yetişkinlikte de devam ettiğini aktaran Atakan, "Hastalık 5-6 aylık bebeklik döneminden itibaren görülebiliyor ve hastaların yaklaşık yüzde 80'i 5 yaşın altında. Atopik Dermatit bazı hastalarda yaşam boyu devam eden bir hastalık olsa da çocukluk çağında başlayanların yüzde 70’i ergenlikte kayboluyor. Erişkin yaşlarda başlayan Atopik Dermatit ise yüzde 2-10 sıklıkla daha az görülüyor ve farkındalığın daha az olması nedeni ile daha zor tanınmakta." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ