USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Yerel haber-Åžirket Haber

ATMB Başkan Yardımcısı Keleş'ten ihracat artışı için “kıtalara göre üretim kültürü“ önerisi

"Toplumların damak zevkleri ve tüketim alışkanlıkları yaşadıkları coğrafyalara göre farklılık oluşturduğu için değişik ülkelerin tüketim değerleri analiz edilerek her coğrafyaya has üretim kültürü oluşturulmalı"

ATMB Başkan Yardımcısı Keleş'ten ihracat artışı için “kıtalara göre üretim kültürü“ önerisi
08-03-2021 13:04
Google News

İngiltere'de faaliyet gösteren Gima Gıda'nın Yöneticisi ve Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkan Yardımcısı Vehbi Keleş, "Toplumların damak zevkleri ve tüketim alışkanlıkları yaşadıkları coğrafyalara göre farklılık oluşturduğu için değişik ülkelerin tüketim değerleri analiz edilerek her coğrafyaya has üretim kültürü oluşturulmalı." ifadelerini kullandı.

Keleş, yaptığı yazılı açıklamada, 2021 yılında Türkiye'nin ihracatını katlayacak sebeplerin oluştuğunu belirterek, farklı coğrafyaların tüketim değerleri analiz edilerek ülkelere göre üretim ve markalaşmaya ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Brexit sonrası Türkiye'nin İngiltere ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) iki ülke ticaretine önemli ivme kazandıracağını ancak ihracat ürünlerinin genişletilmesi için adım atılması gerektiğini aktaran Keleş, Türkiye'nin ihracata yönelik ürünlerde istenen kaliteye ulaşmasına rağmen üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadar yapılacak yeni düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Dünyadaki olumsuz etkisi her geçen gün artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerinin koordineli ve ahenk içinde çalışmasının bu süreçte ihracatın daha az zarar görmesini sağladığını kaydeden Keleş, Brexit gibi ticari dengeleri değiştiren gelişmelerin fırsata çevrilmesinin zor olmadığını belirtti.

Türkiye'nin ihracat için önemli adımlardan olan ülke içi lojistiğe, kara ve demir yolu taşımacılığına önemli yatırımlar yaptığını, üretim kalitesinin de gelişmiş ülke standartlarının gerisinde olmadığını aktaran Keleş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ürünlerin hak ettiği ihracat kapasitesine ulaşması için halen yapılması gereken bazı düzenlemeler olduğunu düşünüyoruz. Yurt dışı lojistik merkezleri kurulması ve desteklenmesi çok önemli bir adım oldu. Bunun yanı sıra en az bunun kadar önemli diğer adım ise pazarlama Ar-Ge'lerine daha fazla yatırım olmalı. Toplumların damak zevkleri ve tüketim alışkanlıkları yaşadıkları coğrafyalara göre farklılık oluşturduğu için değişik ülkelerin tüketim değerleri analiz edilerek her coğrafyaya has üretim kültürü oluşturulmalı. Avrupalının sevdiği ürünü Afrikalıya satamazsınız.

Ülkemizin üretim hızına ayak uyduracak özel sektör mantığı ile ihracat birimleri oluşturulmalı. Bu yeni düzenleme aynı zamanda koronavirüs salgını sonrası için bir hazırlık olarak düşünülmeli."

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi