USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Atılım Üniversitesi’nin ‘’Hybird Devrim’’i Yale Üniversitesi’ni geride bıraktı

Aralarında Amerika’nın Princeton, Yale gibi en iyi üniversitelerinin de bulunduğu ve toplam 28 üniversitenin katıldığı Formula Hybrid SAE Competition Yarışması’na, Türkiye’den katılan ilk ve tek araç olan Hybird Devrim üçüncü oldu.

Atılım Üniversitesi’nin ‘’Hybird Devrim’’i Yale Üniversitesi’ni geride bıraktı
10-05-2016 16:52
Google News

Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bitirme projesi olarak hazırladığı ve adını Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim arabasından alan Hybird Devrim, Amerika’da düzenlenen yarışmada dünyaca ünlü üniversiteleri geride bırakarak üçüncü oldu. Yarışmanın birinciliğini Kanada’dan Victoria Üniversitesi, ikinciliğini ise ABD’den Milwaukee School of Engineering aldı. SAE (Society of Automotive Engineering) tarafından 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen yarışmada toplam 28 takım, ABD’nin New Hampshire eyaletinde bulunan New Hampshire Motor Speedway pistinde yarıştılar.

‘’TAMAMEN ÜNİVERSİTE DESTEKLİ BİR ÇALIŞMA’’ 

 Atılım Üniversitesi öğrencilerinin ürettikleri elektrikle çalışan ve saatte 130 kilometre hızı aşan Hybird Devrim’in tamamen üniversite destekli çalışma olduğunu belirten Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demir Bayka, “Dünyanın birçok üst düzey üniversiteleri arasından sıyrılıp üçüncü olduk. Bu yarışma sadece pistte hız yapıp tur atmak değil. Piste çıkabilmek demek IEEE ve SAE gibi kuruluşların hakemlerinden ve Fiat Chrysler Automotive, General Motors, Ford gibi şirketlerin mühendislerinden teknik olarak geçebilmektir” dedi.

21 kişiden oluşan Hybridteam Takımı’nın Lideri Anıl Atay ise çok mutlu olduklarını belirterek, aracın teknik özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bilgisayar üzerinde 3 boyutlu modelleme yaparak aracın temellerini attık. Ardından bütün parçalarımızı orijinal boyutunda çizerek bilgisayar üzerinde yerleşimi yapıldı ve birbirleriyle olan uyumu desteklendi. 

Buna göre de imalata başladık. Bilgisayar programının ve 3 boyutlu modellemenin bize en büyük faydası elektrik motoru ve içten yanmalı motor arasındaki bağlantı ve optimizasyon sisteminin uygunluğunu ölçüpgerekli analizleri yaparak şase üzerine gelen yüklerin analizini yaptık. Bu şekilde aracımızı gerçekleştirdik”

Yarışmaya; Princeton, Yale, Georgia Technology University of Waterloo gibi dünya çapında isim yapmış üniversitelerin yanı sıra, mühendislik ve otomotiv alanında önemli çalışmaları olan University of Michigan-Ann Arbor, North Carolina State University, University of Victoria, University of Idaho, Rensselaer Polytechnic Institute, Tufts University, Illinois Institute of Technology, University of Illinois-Urbana Champaign, Boston University, University of Vermont ve Rochester Institute of Technology gibi okullar da katıldı.  

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ