USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Asırlardır at ve katıra yan biniyorlar

Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy'de asırlardır at ve katırlarına yan binen köylüler, Türk dünyasının mizah kahramanı Nasreddin Hoca'yı hatırlatıyor. - Anadolu Ajansı

Asırlardır at ve katıra yan biniyorlar
28-11-2016 15:22
Google News

YALOVA - YUNUS OZAN SÖYLER - İSMAİL ERSAN

Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy sakinleri, asırlardır at ve katırlara yan biniyor. Eşeğe ters binmesiyle tanınan Türk mizah kahramanı Nasreddin Hoca'yı çağrıştıran köylüler, yüzyıllardır sürdürdükleri bu geleneğin sebebini "atın rahat yürümesine olanak sağlamak, tökezlediğinde kolayca atlamak" olarak açıklıyor.

Şenköy Muhtarı Mehmet Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata yan binme geleneğinin köy kurulduğundan beri, yüzyıllardır devam ettiğini söyledi.

Uçar, atlara yan binmenin daha rahat olduğunu ifade ederek, "Attan düşmemek için atın da rahat yürümesi için at düşeceği zaman rahat atlamak için ve bacaklarda ağrılar olmaması için köyümüzde ata yan binilir. Çoğu zaman at tökezlediğinde üzerinde bulunan kişi hemen atlayarak küçük sıyrıklarla bu anı atlatır." diye konuştu.

Köylüler geleneğin sürmesinden memnun

Köyün en yaşlısı olan Yaşar Uçar (90) da Şenköy'de doğup büyüdüğünü ve çocukluğundan beri ata yan bindiğini dile getirerek, "Yan binince hafif bir tehlikede inmesi kolay olur, atlarsın. Benim de başıma birkaç defa tehlike geldi ancak yan bindiğim için hemen atladım." dedi.

Hayvancılık ile geçimini sağlayan Sinan Adalı da "Nasreddin Hoca eşeğine ters binerdi, bizim köyümüzde de ata yan binilir. Biz ormandan odun topluyoruz, ata yan bindiğimiz için atlaması daha kolay oluyor." ifadelerini kullandı.

"Geleneğimizi bilmeyen insanlara ilginç geliyor"

Köyde çiftçilik yapan Hüseyin Uysal da ata yan oturarak bindiklerini hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Bizim gelenek göreneğimiz, dedelerden, ninelerden, analardan, babalardan gördüğümüz yüzyıllardır bu. Ama niçin öyle oturuyorsunuz derseniz? Biz bu şekilde daha rahat ediyoruz. Hayvan bir şeyden ürkeceği zaman üstünden daha kolayca inebiliyoruz. Onun için bizim burada atlara yan bineriz. Bazı insanlar resimlerimizi de çekiyor; 'Acaba böyle nasıl duruyorlar atın üstünde?' diye. Geleneğimizi bilmeyen insanlara ilginç geliyor. Bazen insanlar duruyor bize soruyor. Biz de onlara izah ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ