USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Asgari ücretin artışıyla ilgili konuştu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücret artışının tüm yükü işverene bırakılsa dahi vergi öncesi karlılığın yüzde 4,5’tan yüzde 3,5’un altına düşmediğini belirterek, "Rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin...

Asgari ücretin artışıyla ilgili konuştu
30-11-2015 18:36
Google News
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücret artışının tüm yükü işverene bırakılsa dahi vergi öncesi karlılığın yüzde 4,5’tan yüzde 3,5’un altına düşmediğini belirterek, "Rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bloomberg HT kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Işık, 2014 yılı verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 453 bin 356 kişinin imalat sanayisinde çalıştığını bildirdi. Bu kişilerin 969 bin 700’ünün asgari ücretle çalıştığına değinen Işık, "Asgari ücretle çalışan normalde toplam imalat sanayinde çalışan yüzde 28,1’i, hatta bu rakamın içerisinde asgari ücretten daha fazla ücret alıp işverenin asgari ücret üzerinden gösterdiği insanlarda var. Dolayısıyla maksimum yüzde 28’i asgari ücretle çalışıyor ve bu asgari ücretin artışını tüm yükü işverene bırakılmış olsa dahi bakanlık olarak yaptığımız çalışmada vergi öncesi karlılık yüzde 4,5’tan yüzde 3,5’un altına düşmüyor. Yani maksimum yüzde 21 kar kaybı oluyor. Hükümet olarak biz işvereni yalnız bırakmamaya, özellikle rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz. Ama çok böyle yandık, bittik durumu yok. Her halükarda bu asgari ücret artışının Türkiye’deki istihdamı azaltmaması ve işsizliğin artmaması, sektörlerimizin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi içinde elimizden gelen tedbirleri alacağız" dedi.
Bakan Fikri Işık, yerli otomobilde 2019 sonuna kadar üretime geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Yerli otomobilin kendi segmenti içinde fiyat avantajı olması için de çok yoğun çalıştıklarını anlatan Işık, "2019 yılında piyasaya çıkacak bir araca bugünden fiyat belirlemek doğru değil. Ciddi bir batarya maliyeti var, maliyeti TÜBİTAK’ta geliştirdiğimiz teknolojiyle düşürmenin gayreti içerisindeyiz. Batarya maliyetimiz azaldığı zaman aracın satış fiyatı çok daha düşecek" ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ