USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ASELSAN'ın sipariş defteri kabarık

Askeri ve sivil kullanıma yönelik yüksek teknoloji sistem çözümleri geliştiren ASELSAN'ın elindeki siparişlerin ekonomik büyüklüğü 5,7 milyar doları buldu. - Anadolu Ajansı

ASELSAN'ın sipariş defteri kabarık
15-11-2016 13:47
Google News

ANKARA - Göksel Yıldırım

Kara, hava, deniz ve uzay platformlarında yüksek teknoloji sistem çözümleri geliştiren Türkiye'nin lider savunma sanayisi kuruluşu olan ASELSAN, kamudan gelen taleplerin karşılanmasının yanı sıra yurt dışı satışların artırılması ve mevcut bilgi birikiminin sivil sektörlere taşınmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Şirketin, 1 Ocak-30 Eylül 2016 dönemine ilişkin Yönetı̇m Kurulu Faalı̇yet Raporu'na göre, 2015 yıl sonu itibarıyla Türkiye’nin yıllık savunma harcaması, kur etkisi nedeniyle son 5 yılda 17,1 milyar dolardan 15,3 milyar dolara geriledi.

Yurt içindeki bu küçülmeye rağmen, yıllar itibarıyla ASELSAN'ın aldığı yeni proje sayısı arttı. Sektörün doğası gereği savunma projeleri yıllara yaygın projelerden oluşuyor, ayrıca bir sistem projesinin başlangıcından teslimatına kadar geçen süre ortalama 4-5 yıla yayılıyor.

ASELSAN'ın elinde, 30 Eylül 2016 itibarıyla imzaladığı sözleşmeler çerçevesinde 5,7 milyar dolarlık sipariş bulunuyor. Bu siparişler 2025 yılına kadar olan dönemi kapsıyor.

Şirket, ulaştığı yüksek kapasite kullanımıyla dikkati çekiyor. Üretimin büyük bir bölümü siparişe dayalı olarak gerçekleştiriliyor. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan ürünler için Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor.

Şirket çalışmaları, "Haberleşme ve bilgi teknolojileri", "Savunma sistem teknolojileri", "Radar ve elektronik harp sistemleri", "Mikroelektronik güdüm ve elektro-optik" ve "Ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon" temel faaliyet alanlarında sürdürülüyor.

ASELSAN tüm bu faaliyet alanlarındaki üretimi sonunda, söz konusu dönemde 2 milyar 149 milyon 754 bin liralık satış rakamına ulaştı. Konsolide net satış tutarının 1 milyar 825 milyon 250 bin lirası yurt içi satış, 324 milyon 504 bin lirası ise yurt dışı satış olarak gerçekleşti.

Hedef sürdürülebilir büyüme

Hedef bölge/ülkeler belirlenerek ve bu pazarlara odaklanılarak yoğun pazarlama faaliyetleri yürütülmesi, doğrudan satışın yanı sıra hedef ülkelerde ortak üretim, teknoloji transferi, platform üreticisi uluslararası firmalarla üçüncü ülkelere satışlara yönelik stratejik açılımlar şirketin sürdürülebilir büyüme hedefiyle örtüşüyor.

Yüksek teknoloji gerektiren sivil elektronik alanlarında faaliyet göstermeye yönelik yapılanma da bu hedefle paralellik gösteriyor.

Olası risklere karşı tedbirler

Şirketin ana müşterisini, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları oluşturuyor. Bu durum, şirketin faaliyetlerinin genel olarak kamu talepleri doğrultusunda yönlendirilmesini beraberinde getiriyor.

Yurt dışı satışların artırılmasına ve mevcut bilgi birikiminin sivil sektörlere de taşınmasına yönelik yapılan çalışmalarla müşteri çeşitliliği ve sayısına ilişkin risklerin azaltılması amaçlanıyor.

Çok sayıda yerli ve yabancı tedarikçi ve alt yüklenici ile çalışan ASELSAN için malzeme kalitesi ve tedarik sürekliliğinin sağlanması büyük önem taşıyor. Tedarikçi ve alt yüklenicilerin istenilen teknik yeterliliğe, uzmanlığa ve performansa ulaşamamasından kaynaklanan riskin azaltılması amacıyla güçlü bir yan sanayi alt yapısına sahip olmak konusuna büyük önem veriliyor. Bu kapsamda, çalışılan alt yüklenici firma sayısı artırılıyor.

Küresel ekonomide savunma harcamalarını da etkileyen mevcut ve olası ekonomik gelişmeler, özellikle birlikte çalışılan/ihracat yapılan ülkelerin politik/ekonomik durumu ve bunların şirkete olası etkileri yakından takip edilip, küresel gelişmelere ilişkin projeksiyonlar yapılıyor. Mevcut ve olası gelişmelerin etkilerini en aza indirecek stratejiler, finansal tedbirler sürekli değerlendirilip uygulanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ