USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Artırılmış gerçeklikle geliştirilen mekanik platformlar 80'i aşkın ülkeye ihraç ediliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, DOF Robotics'e gerçekleştirdiği ziyarette, "Firmamız kendi geliştirdiği, tasarladığı, Bakanlığımızın desteklediği Ar-Ge merkezinde ürünlerini üretiyor ve dünyanın her tarafına ihraç ediyor." dedi.

Artırılmış gerçeklikle geliştirilen mekanik platformlar 80'i aşkın ülkeye ihraç ediliyor
05-05-2022 10:35
Google News
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Mustafa Varank, İstanbul'daki ziyarette DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan'dan faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı, sanal gerçeklik gözlüğü takarak DOF Robotics'in geliştirdiği platformu test etti.

Varank, yaptığı açıklamada, şirketin eğlence sektöründe mekaniği ve sanal gerçekliği birleştirerek yüksek teknolojili üretim yaparak ihraç ettiğini belirtti.

DOF Robotics'in geliştirdiği ürünlerin tüm dünyada eğlence sektöründe tematik parklarda kullanılan bir teknoloji olduğuna işaret eden Varank, "Burada firmamız kendi geliştirdiği, tasarladığı, Bakanlığımızın desteklediği Ar-Ge merkezinde projelerini oluşturduğu ürünlerini üretiyor ve daha sonra dünyanın her tarafına ihraç ediyor." ifadesini kullandı.

Varank, özellikle animasyonun yaygınlaşmasıyla tüm dünyada eğlence sektörünün farklı bir boyuta taşınmaya başladığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Artık gerçek hız treni diyebileceğimiz lunaparktaki eğlence aletlerinin sanalla birleştirilmiş, mekanik ama yüksek teknolojili ve güvenlik standartları yüksek versiyonlarına insanlar çok daha kolay erişip deneyimleme imkanına sahip olabiliyorlar. Buradaki hız trenine Mustafa Bey ile birlikte bindik. Sanal gerçeklik gözlüklerimizi taktık, ilginç bir deneyim yaşadık. Giderken Uzak Doğu'yu andıran özellikle çocukları ve gençleri daha çok heyecanlandıracak birtakım mücadeleleri de yapabileceğiniz bir versiyonu beraber denedik. Gökyüzünde uçarken etrafınızda döndüğünüzü, takla attığınızı hissediyorsunuz. Tabii bunu sadece gözlük vasıtasıyla mekanik sistemlerin desteğiyle denemiş oluyorsunuz."

"Katma değerli üretimde büyük ivme yakaladık"

Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmek isteyen bir iktidar olduklarını belirten Varank, özellikle Ar-Ge merkezleri ve teknoparkların gelişmesiyle mühendislerin, teknik personelin daha çok katma değerli ürünleri geliştirip üretmekte büyük bir ivme yakalamaya başladıklarını vurguladı.

Varank, yakın zamanda ziyaret ettikleri bir animasyon stüdyosunun da dünyanın her tarafına animasyon sattığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Bugün eğlence sektöründe DOF Robotics firmasının geliştirdiği kreatif ürünleri gördük. Dünyada eğlence, animasyon sektöründe lisans haklarına sahip büyük firmalar bu lisanslarını böyle bir şirkete kullandırıp dünyanın her tarafına eğlence aletlerinin satılmasına imkan veriyorlar. Dolayısıyla biz bir noktaya gelmişiz diyebiliyoruz. Bu alanda Türkiye'de üretim yapan farklı firmalarımız da var. Eğlence sektöründe, su dünyasında ya da tematik parklar dediğimiz hız treni dünyasında ciddi üretim yapan firmalarımız var. DOF Robotics'in böyle bir kabiliyeti kendi kendine geliştirmiş, dünyadaki pazardan pay alıyor olması her zaman dile getirdiğimiz katma değerli üretimin en güzel örneklerinden biri."

"Devletin verdiği imkanlar reel sektörü tetikliyor"

Şirket bu üretimleri yaparken, devletin de her aşamadaki destekleriyle onların yanlarında olduğunu dile getiren Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Biz tüm sektörleri gerek TÜBİTAK gerek KOSGEB destekleriyle ya da firmaların kendi bünyeleri içinde açtıkları Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle desteklemeye devam ediyoruz. Eğer firmalarımız büyük yatırımlar yapacaksa yatırım teşvik sistemimiz devreye giriyor. Müteşebbisler bu işi kendileri başarıyor ama devletimizin onlara olan katkıları da yadsınamaz derecede. Bu firma yaklaşık 5 projeyi TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirmiş. Buradaki ürünlerin bir kısmının ilk geliştirilmesi TÜBİTAK projeleri sayesinde olmuş. Tabii ki devletin verdiği bu imkanların reel sektörü tetikliyor olması da aslında yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor."

Varank, DOF Robotics'in kendi alanında dünyada ilk 3 sırayı zorlayan firmalardan olduğuna dikkati çekerek "Ama biz kendilerini birinci sırada görmek istiyoruz. Bu da yetmez, aynı işleri yapan çok daha fazla firmayı görmek istiyoruz. 'Eğlence dünyasında sanal gerçeklikle mekaniği birleştiren hangi ülke var?' dediklerinde biz Türkiye'nin ilk akla gelmesini istiyoruz. Bunu da firmalarımız vasıtasıyla inşallah başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

80'den fazla ülkeye ihracat

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mertcan da ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ını ihraç ettiklerini ve 80'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ağırlıklı olarak ABD ile çalıştıklarını bildiren Mertcan, Kovid-19 salgını nedeniyle ulaşamadıkları bölgelere de ihracatın gelecek dönemde artmasını beklediklerini vurguladı.

Mertcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının verdiği tüm desteklerden faydalanmaya çalıştıklarını ifade ederek Bakan Varank'a ziyareti için teşekkür etti.

ABD'de düzenlenen dünyanın en büyük ve en önemli teknoloji fuarlarından, CES Las Vegas ve IAAPA Orlando'da ödüller alan firma, ABD ve Çin başta olmak üzere, Marvel Studios ve Universal Studios gibi dünyanın en çok ziyaret edilen tema parklarında yer alıyor.

Firmanın son dönemdeki en önemli başarılarından biri de FELD Entertainment'in dünyaca ünlü markası olan Monster Jam'in (Canavar Kamyonlar) isim haklarını teknolojisi ile birleştirmiş olması.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ