USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Arkeologlardan önce defineciler ortaya çıkaracak

Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Bursa'nın Keles ilçesinin Kemaliye köyünde yerin altında olduğu tespit edilen 2 bin yıllık kilise gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Definecilerin kaçak kazı yapmasından rahatsız olan köylüler, arkeologlar tarafından çalışmalara bir an evvel

Arkeologlardan önce defineciler ortaya çıkaracak
12-12-2015 12:34
Google News

Uludağ'ın arka yüzündeki Bursa'nın tarihi açıdan en zengin ilçelerinden Keles'in Kemaliye köyünün altında tarih yatıyor. Bundan yaklaşık 15 yıl önceye kadar köyün çeşitli yerlerinde tarihi eser kalıntılarına rastlanırken, günümüzde tarihi eser kaçakçıları tarafından eserlerin kaçırılmasıyla gün yüzünde hiçbir eser kalmadı. Eski ismi Kızıl Kilise olan Kemaliye köyünün görünürdeki eserleri yok olurken şimdilerde defineciler yaptıkları kaçak kazılarla yerin altına göz dikti. Köy sakinleri ise, uzmanlar tarafından köy merkezinde olduğu tespit edilen toprak altındaki Roma dönemine kilisenin defineciler tarafından tamamen tahrip edilmeden gün yüzüne çıkarılmasını istiyor.

"KÖYÜN ALTINDA TÜNELLER VAR"

Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Kemaliye köyünün muhtarı Ali Esen, köyün altında tüneller olduğunu iddia etti. Jandarma ekipleri ve köylülerin yardımıyla definecileri köyden uzak tuttuklarını dile getiren Ali Esen, "Köyümüzün tarihi çok eskilere dayanıyor. Köyümüzün eski ismi Kızıl Kilise diye geçiyor. Köyümüzde Roma dönemine ait kilise var, fakat toprak altında. Daha önceden defneciler köyümüze ve çevresine gelerek her tarafı kazıyorlardı.

 Kazılmış çok yer var. Yıllar önce köyümüzün içinde sütun taşlar vardı. Şu an o sütun taşlar Kültür Park içerisindeki Arkeoloji Müzesi'nde teşhir ediliyor. Kilisemizin yeri belli, arkeologların buraya gelip kiliseyi ortaya çıkarmasını istiyoruz. 2 bin 3 bin yıllık bir kilise olduğu tahmin ediliyor. Kesin tarihini bilen yok. Kilisenin olduğu yerden köyün karşısındaki tepelere kadar tüneller olduğu söyleniyor. Diğer bir tepede ise tarihi nöbet kulelerinin varlığından bahsediliyor. Bunların ortaya çıkarılmasını, Türkiye turizmine katkı sağlamasını istiyoruz" dedi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ