USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Arınç’tan partilere ’kırmızı çizgi’ eleştirisi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını belirterek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını belirterek, '‘Benim kırmız

Arınç’tan partilere ’kırmızı çizgi’ eleştirisi
12-06-2015 23:07
Google News

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını belirterek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını belirterek, '‘Benim kırmızı çizgim şudur, bundan aşağısını kabul etmem’ anlayışı, kapıyı kapalı tutmak anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenin hiçbir siyasetçi böyle yola çıkmaz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Uluslararası İnsan Hakları Kurumları İyi Uygulama Örnekleri ve Deneyim Paylaşımı Uluslararası Konferansı”nın açılışına katıldı. Bülent Arınç, konferans çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Hükümet kurulması konusunda çıkan haberleri değerlendiren Bülent Arınç, “Seçim üzerinden henüz 5 gün geçti. Bu 5 günde geçici sonuçlar açıklandı ama henüz kesin sonuçlar açıklanmadı. Başbakanımız Cumhurbaşkanlığı ziyaretinde hükümetin istifasını sundu. Teamül olarak sayın Cumhurbaşkanı yeni hükümet kurulana kadar göreve devam edilmesi ricasında bulundu” diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN KONUŞMASI SON DERECE YAPICI VE SÜRECE IŞIK TUTAN BİR KONUŞMAYDI'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün katıldığı programda yaptığı konuşmaya dikkat çeken Arınç, “Fevkalade yapıcı, bundan sonraki sürece ışık tutan bir konuşmaydı. Sayın Başbakanımız da üç gündür parti içi kurullarında seçim sonuçlarını değerlendiriliyor ve yeni bir hükümet kurmakla görevlendirildiğinde ne yapması gerektiğini değerlendiriyor. Henüz hükümet kurma çalışmaları başlamadı. Öncelikle kesin sonuçlar açıklanacak. Ant içme töreni yapılacak. Ardından sayın genel başkanımıza hükümeti kurma görevi tebliğ edilecek” şeklinde konuştu.

'HABERLER ÇIKMASI DOĞAL ANCAK GERÇEKLE İLGİSİ YOK'

Başbakan Yardımcısı Arınç, medyada hükümet kurma çalışmaları ile ilgili yer alan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, “Bunlar basında tartışılan bir kısım yorumlardır, manipülatif haberlerdir. Hiçbir partinin genel başkanı ve yetkili karar merci tarafından açıklanmadıkça hükümet kurma çalışmaları konusunda bir beyana itibar etmemek gerekir. Şimdiden meclis başkanı adaylarının isminin geçmesi, bakanlık paylaşımına ilişkin haberler yapılması şüphesiz kimin kimle hükümet kuracağı konusunda haberler çıkması doğaldır ama bunların gerçekle ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.

'SİYASETTE PARTİLERİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ OLMAZ'

Siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını söyleyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pek çok koalisyon formülleri olabilir ama ‘bu partilerin şu kırmızı çizgisi var, bu olmazsa olmazı’ var derseniz siyasette böyle bir şey olmaz. ‘Benim kırmızı çizgim şudur bundan aşağısını kabul etmem’ anlayışı, kapıyı kapalı tutmak anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenin hiçbir siyasetçi böyle yola çıkmaz. 

Madem ülkenin hükümetsiz kalmaması gerekir, elbette erken seçim de anayasal bir kurumdur ama öncelikle hükümet kurma imkanlarının araştırılması, bir taraftan ekonomi, bir taraftan dış politika ile ilgili hususlarda güçlü bir hükümetin biran önce karar alma noktasına gelmesi acildir. Sayın Başbakanımızın bugünlerde yaptığı konuşmalarda önemli bir noktaya işaret ettiğini görüyorum. Kendisine görev verilen her genel başkan diğer parti liderleri ile samimi ilişkiler kurmalı ve ülke için faydalı bir hükümet modeli üzerinde çalışma yapmalıdır. Doğru bir çalışma yapılırsa ülke için hayırlı bir hükümet kurulabileceğini düşünüyorum.”

'DOSYALARIN YENİDEN AÇILDIĞINI GÖRDÜM'

Başbakan Yardımcısı Arınç, dört eski bakanla ilgili yeniden meclis soruşturma komisyonu kurulacağı iddialarını da değerlendirerek, “Seçim öncesinde de sonrasında da dile getirilen bir unsurdur. Bu gerçeği Türkiye hayatıştır. Dört eski bakanla ilgili meclis soruşturma komisyonu raporu TBMM’de oylanmış ancak yüce divan konusunda karar çıkmamıştır. Şimdi bunun tekrar meclise gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Bu konuda anayasa hukukçuları daha önce kesinleşmiş bir sonuç olduğunda yeniden soruşturma açılamayacağını düşünüyorlar. Bir kısmı da ‘olabilir’ diyor. Ben böyle olabildiğin gördüm. Dosyaların yeniden açıldığını, yeni bir sürecin açıldığını gördüm. Doğrudur yanlıştır ama örneği vardır.

 Ancak ‘Meclis soruşturma komisyonu kurulsa veya yeniden yüce divana gitse’ diye bir parti genel başkanının söz söyleme hakkı yoktur. ‘Bir parti grubunun biz bu konuda karar aldık, dört bakan hakkında yeniden soruşturma komisyonu açacağız, bunu diğer partilere öneri olarak götürüyorum’ demesi anayasayı çiğnemektir. Anayasa hükümlerinde ‘meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubundan karar alınamaz’ hükmü vardır. Yaparsa bu anayasayı çiğnemektir. Bugünden sayın genel başkanlara acizane hatırlatmak istiyorum ki bu konuyu ağızlarına alarak, bir parti kararı olarak öne sürmeleri anayasayı bilmemeleri anlamına gelir ve mahcup olurlar” dedi.

dikGAZETE.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ